Winq x Reebok

Senn van Beek creëerde een gym speciaal voor queer personen

“Het draait bij ons niet om het creëren van hot summer bodies”

Leestijd: < 1 min

Senn van Beek (33, die/diens) richtte in Amsterdam We Are Queer op, een gym speciaal voor queer personen. “Het grootste compliment is om hier iemand met een glimlach en opgeheven hoofd naar buiten zien te lopen.”

“In sportomgevingen voelde ik me niet altijd op m’n gemak. Ik miste ook connectie met andere mensen uit de queercommunity. Op zoek naar een plek waar die twee dingen samenkomen, besloot ik er zelf een te creëren.

Van sporten word je – even kort door de bocht – gelukkiger, daarom vinden we het zo belangrijk dat we in onze gym mensen zichzelf laten zijn, naar hun eigen idealen. We zijn hier niet bezig met het creëren van die normatieve hot summer body, dat zou de plank totaal misslaan. We Are Queer is juist een plek waar mensen hun fysieke, mentale en sociale kracht kunnen ontwikkelen.

“Onze coaches en vrijwilligers dragen pins met hun voornaamwoorden erop”

Onze coaches en vrijwilligers dragen pins met hun voornaamwoorden erop, ook starten we iedere les met een voorstelrondje waarin we vragen: hoe heet je en wat zijn je voornaamwoorden voor vandaag? Mensen kunnen daar dus heel flexibel in zijn, wat het laagdrempeliger maakt wanneer mensen hun genderidentiteit aan het uitzoeken zijn.

We vragen nieuwe mensen altijd of ze bekend zijn met ons concept en hebben een firsttimerweek waarin ze groepslessen kunnen uitproberen. Ik krijg ook berichten van mensen die zelf niet queer zijn, waarin ze aangeven dat ze graag bij ons willen sporten, maar alleen als ze dan niet de plek van iemand anders innemen. Ik wil niemand weigeren: als hier een heteroseksueel trans persoon sport, die zijn of haar cisgender heteropartner mee wil nemen, dan is die partner net zo goed onderdeel van de queer cultuur.

Senn van Beek - We Are Queer Gym
Beeld: Dario & Misja.

We hebben een vertrouwenscontactpersoon, en nemen iedere drie maanden een anonieme enquête af waarin mensen kunnen aangeven wat ze van de coaches en de lessen vinden. We kregen laatst bijvoorbeeld een opmerking van iemand die het jammer vond dat bepaalde coaches aan het begin van de les niet áltijd naar voornaamwoorden vroegen, terwijl die persoon daar op dat moment juist heel erg mee bezig was. Dat hebben we meteen opgepakt.

We willen dat mensen zich hier veilig voelen om dingen te doen die ze spannend vinden. Het grootste compliment is om hier iemand met een glimlach en opgeheven hoofd naar buiten te zien lopen.”

wearequeer.nl

Beeld: Dario & Misja / Grooming: June Peeters / Styling: Reebok / Met dank aan: Pride & Sports & Vondelgym Amsterdam

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Reebok.

Powered by Labrador CMS