Winq x Reebok

Dinah Bons realiseerde besloten zwemsessies voor trans personen

“Veel trans mensen durven niet naar een zwembad”

Leestijd: < 1 min

Dinah Bons (52, zij/haar) realiseerde in Amsterdam 'Trans zwemmen', zwemavonden speciaal voor trans personen, in een afgesloten bad. “Het is voor trans mensen belangrijk hun lichaam te kunnen laten zien zonder dat mensen meteen kijken of opmerkingen maken.”

“Wij hebben dit initiatief in Parijs gezien: een uur lang een zwembad alleen voor trans mensen. In Parijs is de organisatie Acceptes transgenre, onderdeel van Trans United Europe, hiervoor verantwoordelijk. Met hulp van de gemeente – de zwembaden zijn tenslotte van de gemeente – hebben we nu ook in Amsterdam iedere maand trans zwemmen kunnen realiseren. In een afgesloten bad, met een eigen ingang. Meestal zijn er ongeveer 25 mensen.

“Zodra bezoekers zien dat iedereen hier trans is, smelt het ijs”

Dit is een bijzondere doelgroep die niet meer in het zwembad durft te komen. Het is voor trans mensen belangrijk om hun lichaam weer te kunnen laten zien zonder dat mensen meteen kijken of opmerkingen gaan maken. Want iedereen is hier zelf trans. Onze zwemsessies zijn er voor trans vrouwen, trans mannen en non-binaire mensen.

Er zijn natuurlijk al lhbtq-zwemverenigingen, zoals Gayswim, en ik denk dat er bij zo’n zwemclub mensen ook niet meteen naar je kruis gaan kijken. Maar het gaat vooral om het kijken naar je lichaam vanwege de genderdysforie. Als dat in een openbare setting is, gaan de mensen gewoon niet. Soms is het de eerste keer een beetje spannend, maar zodra nieuwe bezoekers zien dat iedereen hier trans is – mensen mét en zonder operaties en in zwembroeken, badpakken en bikini’s – dan smelt het ijs.

Dinah Bons - Trans zwemmen
Beeld: Dario & Misja.

Helaas heb ik geen tijd om iedere keer ook zelf te gaan. Ik vind het heerlijk om even een uurtje te zwem- men, ik ben een ontzettend waterdier. Overigens ga ik wel naar de spa en naar openbare zwemplekken. Mijn operaties zijn al wat langer achter de rug, waardoor ik mij veiliger naakt voel met cis mensen dan voor mijn operaties. Maar ik weet nog goed dat ik tijdens mijn transitie vier jaar niet naar de zee of het zwembad durfde tegaan.”

Dinah Bons is politica voor BIJ1 en co-voorzitter van Trans United Europe en portefeuillehouder trans zwemmen.

Beeld: Dario & Misja / Grooming: June Peeters / Styling: Reebok / Met dank aan: Pride & Sports & Vondelgym Amsterdam

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Reebok.

Powered by Labrador CMS