Dit zijn de winnaars van de Winq Diversity Awards 2024

Zes krachtige rolmodellen voor de regenbooggemeenschap

Tijdens de zesde editie van de Winq Diversity Awards hebben onder meer Erwin Olaf, Jörgen Raymann en podcast De Lesbische Liga een prijs ontvangen voor hun inzet voor de Nederlandse regenbooggemeenschap. 

De Winq Diversity Awards vonden dit jaar voor de zesde keer plaats. Tijdens eerdere edities ontvingen onder meer Raven van Dorst, Splinter Chabot, Tim Hofman, Lotte van Eijk, Sylvana Simons en Arjen Lubach een prijs voor hun inspanningen. 

“met deze awards maken we ruimte voor een positief geluid”

Hoofdredacteur Martijn Kamphrost

Hoofdredacteur Martijn Kamphorst: “De rechten van onze community staan wereldwijd onder druk. Ook Nederland zakt steeds verder op de Europese ranglijst van landen waar lhbti-rechten goed geregeld zijn. Met deze awards maken we ruimte voor een positief geluid, door krachtige mensen en initiatieven uit te lichten die de zichtbaarheid en acceptatie van onze gemeenschap vergroten.”

Fotograaf Erwin Olaf, die september vorig jaar op 64-jarige leeftijd overleed, ontving dit jaar postuum een award voor zijn jarenlange activisme voor de regenbooggemeenschap. Verder kregen cabaretier Jörgen Raymann, podcast de Lesbische Liga, theaterhappening Boys Won’t Be Boys en boekhandel De Queer Boekenkast een Winq Diversity Award. De Ghanese activist Shika Fleischer ontving tijdens het gala de Hivos International Activist Award, uit handen van hulporganisatie Hivos.

De uitreiking vond plaats bij Internationaal Theater Amsterdam en werd gepresenteerd door dragqueen Envy Peru (bekend van Drag Race Holland en Make Up Your Mind). Onder anderen oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, Miss Nederland Rikkie Kollé, actrice Ayla Satijn en schrijver Kevin Hassing reikten een award uit. Verder waren er tijdens de show optredens van cabaretiers Kirsten van Teijn en Gavin Reijnders, zangers Porcelain id en Roi Soleil, Introdans-danser Vincenzo Turiano en band PARRA.DICE.

winq inspiration award / winnaar: erwin olaf

De Winq Inspiration Award gaat dit jaar postuum naar fotograaf Erwin Olaf, die zich zijn hele leven inzette voor de underdogs in de samenleving. Zijn voormalig manager Shirley den Hartog en weduwnaar Kevin Ray Edwards, die de award in ontvangst namen, kondigden tijdens de show de oprichting aan van Foundation Erwin Olaf, een stichting waarmee zij het gedachtegoed van de fotograaf voort laten leven. Den Hartog: “Hiermee hopen we niet alleen Erwins kunst een plek te geven, maar ook het activisme dat door zijn aderen stroomde.”

Lees het interview met Kevin en Shirley en bekijk de video.

Erwin Olaf

winq ally award / winnaar: jörgen raymann

De Winq Ally Award, voor een bondgenoot die zelf niet tot de regenbooggemeenschap behoort, gaat dit jaar naar cabaretier Jörgen Raymann. Als vader van een lesbische dochter spreekt hij zich luid en duidelijk uit voor de community. “Door me publiekelijk uit te spreken voor de community, maak ik dat hopelijk ook toegankelijker voor andere heteromannen.”

Lees hier het interview en bekijk de video.

Jörgen Raymann
Jörgen Raymann

winq media award / winnaar: de lesbische liga

De Winq Media Award gaat dit jaar naar De Lesbische Liga. In deze populaire podcast bespreken makers Annefleur Schipper en Vera Siemons al meer dan vier jaar queer representatie in het media-aanbod. Zo zorgen zij voor meer positieve zichtbaarheid van lesbische, biseksuele en queer vrouwen en moedigen ze hen aan om lekker luid zichzelf te zijn. “Wij laten zien dat het ontzettend leuk is om lesbi te zijn.”

 Lees hier het interview en bekijk de video.

De Lesbische Liga
Annefleur Schipper en Vera Siemons.

winq culture award / winnaar: boys won’t be boys

De Winq Culture Award gaat naar theaterhappening Boys Won’t Be Boys, dat op vrolijke wijze traditionele mannelijkheidsidealen uitdaagt met een groep van meer dan 120 spelers. Oprichter Rikkert van Huisstede: “Heel veel mensen voelen zich niet thuis in het hokje man. Dat willen wij vieren.”

Lees hier het interview en bekijk de video.

Boys won't be boys foto
Vlnr: Bebe Berat Bebek, Rikkert van Huisstede, Pompadó z.r. Martha, Marleen Hendrickx en Vincenzo Turiano.

winq community award / winnaar: de queer boekenkast

De Winq Community Award gaat naar De Queer Boekenkast, de enige 100 procent queer boekhandel van Nederland. Oprichter Thomas Philip Acid biedt in zijn zaak inmiddels meer dan 2500 ‘regenboogboeken’ aan en gebruikt zijn winkel als plek om de community samen te brengen en te versterken. “Ik wil een veilige plek zijn voor de community.”

Lees hier het interview en bekijk de video.

Thomas Philip Acid
Thomas Philip Acid

hivos international activist award / winnaar: shika fleischer

De Hivos International Activist Award, een samenwerking tussen Winq en hulporganisatie Hivos, gaat dit jaar naar Shika Fleischer, executive director van Courageous Sisters Ghana, een ngo die zich inzet om mensenrechten van de queergemeenschap te beschermen in Ghana. Afgelopen februari stemde het Ghanese parlement voor een controversiële wet die de rechten van de regenbooggemeenschap ernstig beperkt. “Ik geloof sterk dat niemand écht vrij is totdat we allemaal vrij zijn.”

Lees hier het interview en bekijk de video.

Shika Fleischer
Shika Fleischer

MUAH: Bianca Fabrie en Gaby Revius

Powered by Labrador CMS