winq diversity awards

Winnaar Hivos International Activist Award 2024: Shika Fleischer

Shika zet zich in voor queer personen in Ghana

Shika Fleischer

De Hivos International Activist Award gaat dit jaar naar Shika Fleischer. Ondanks de risico’s zet zij zich als feminist en activist in voor de lhbtiqa+­gemeenschap in Ghana. “Ik geloof sterk dat niemand écht vrij is totdat we allemáál vrij zijn.”

Afgelopen februari stemde het Ghanese parlement voor een controversiële wet die de rechten van de regenbooggemeenschap ernstig beperkt. Queer personen en degenen die zich positief uitspreken over rechten voor de community riskeren een jarenlange gevangenisstraf.

gevaar

Shika Fleischer is executive director van Courageous Sisters Ghana, een ngo die zich inzet om mensenrechten van de queergemeenschap in Ghana te beschermen. Het is voor Shika erg gevaarlijk om zich uit te spreken als queer persoon in Ghana. “Het was niet makkelijk om hier op te groeien, ik kreeg veel te maken met stigma’s en discriminatie. Er is veel onbegrip over seksuele geaardheid, ‘anders zijn’ is iets dat in de Ghanese cultuur niet geaccepteerd wordt. Op dit moment heb ik geen sociaal leven. Ik moet altijd over mijn schouder kijken en zie steeds meer in welke risico’s ik loop door simpelweg te zijn wie ik ben.”

peer counseling

Shika zag in dat de psychische zorg in Ghana te wensen overlaat. “De anti-lhbtq-wet die dit jaar werd aangenomen is niet alleen een aanval op lhbtq-personen, maar bemoeilijkt ook het leven van vrouwen en meiden. Het wakkert veel homofoob geweld aan, wat bij de gemeenschap voor mentale problemen zorgt. Veel psycholgische hulp wordt gegeven door predikanten. Lhbtq-personen die bij hen terechtkomen op zoek naar hulp, kunnen getraumatiseerd raken en aan zichzelf gaan twijfelen.” Daarom zette Courageous Sisters Ghana het ‘peer counseling’-programma op. “Daarin leiden we lhbtq-mensen op in twee fasen: eerst trainen we ze zodat ze direct psychologische eerste hulp kunnen bieden, vervolgens leiden we ze verder op.” De organisatie is ook bezig met een project voor ouders met queer kinderen. “Het is van essentieel belang om ouders de gevolgen van de nieuwe anti-lhbtq-wet te laten begrijpen, zij spelen een cruciale rol in onze missie.”

“'anders zijn' is iets dat in de ghanese cultuur niet geaccepteerd wordt'”

intersectionaliteit

Shika zet zich ook in voor intersectionaliteit, met het aankomende programma ‘Solidarity Convening’. “We tonen als minderheidsgroep weinig solidariteit met andere minderheidsgroepen. Dat kan beter. Bijvoorbeeld door mensen met een beperking, vrouwen uit vissersgebieden en vrouwen met verschillende etnische achtergronden aan te haken, om zo collectief gesprekken te voeren waarin we de verbondenheid van onze strijd vinden. Samen kunnen we onderdrukking ontmantelen.”

nieuwe paden

Shika ziet zichzelf als een voor- ouder, iemand die nieuwe paden baant. “Ik geloof sterk dat niemand écht vrij is totdat we allemáál vrij zijn. Daarom is het belangrijk om een andere toekomst te creëren, waar jonge mensen naar uit kunnen kijken. Dus nee, ik zal niet zwijgen.”

Sponsorlogo's Winq Diversity Awards 2024

hivos international activist award

In tientallen landen ter wereld riskeren queer personen nog een celstraf of zelfs de dood door openlijk zichzelf te zijn. Deze award wordt mede mogelijk gemaakt door hulporganisatie Hivos en is bedoeld voor een queer activist die strijdt voor gelijke rechten in een land waar die verre van vanzelfsprekend zijn.

Powered by Labrador CMS