interview

Thor Braun: “Voor anderen kan het inspirerend zijn als ik open ben over wie ik ben”

Over Oogappels, zijn jeugd en zijn idool

Leestijd: 6 min

In de populaire televisieserie Oogappels, winnaar van de Gouden Televizier-Ring 2023, speelt Thor Braun de rol van Chris Larooi. "In het begin vond ik het spannend die rol te spelen, maar inmiddels heeft mijn eigen ontwikkeling mijn personage ingehaald."

Het meest aansprekende én uitgesproken karakter in de immens populaire BNNVARA-serie Oogappels is puber-met-een-mening Chris Larooi, die wordt gespeeld en vormgegeven door Thor Braun. De jonge Thor kreeg het acteren van jongs af aan mee: zijn ouders zijn voormalig tv-regisseur Marc Braun en actrice/tv-maakster Maike Meijer – bekend van onder andere Toren C. “Als kind mocht ik daar weleens op de set komen. Al die kostuums en make-up; ik vond het geweldig.” Thors eerste serieuze acteerklus was meteen een hoofdrol – als tienjarige zag hij zichzelf terug op het witte doek naast (onder anderen) Theo Maassen, Daan Schuurmans en Chantal Janzen. Om echt stappen te kunnen maken als acteur, studeert Thor nu aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem.

Tien jaar oud en dan al voor de camera’s. Dan weet je al vroeg wat je wilt…
“Die film was een droom die uitkwam. Als kind keek ik naar Pluk van de Petteflet. Die jongen wilde ik zijn. In dat autootje rijden, met poppen spelen en dingen mogen doen die niet bestaan. De film en theaterwereld was nooit ver weg bij ons thuis. Een goede vriend van mijn vader is bijvoorbeeld cameraman. Hij heeft ooit een filmpje met mij en mijn broertje gemaakt en dat naar de regisseur van Het Geheim gestuurd, waarna ik auditie mocht doen. Op een dag, voordat ik naar school ging, kreeg ik een koffer toegestuurd die helemaal gevuld was met goocheltrucs. Niet het soort dat je bij Intertoys koopt, maar echt mooie. Ik moest namelijk leren goochelen voor die film. Ik ging ook naar een goochelleraar die nog les had gegeven aan Hans Klok. Ik herinner me vooral trucs met balletjes – ik moest steeds maar die balletjes overal vandaan toveren.”

Via een aantal kleinere rollen kwam je in 2019 uit bij Oogappels, met meer dan een miljoen kijkers per week in het derde seizoen. Lijk jij op je personage Chris Larooi?
“In het begin vond ik het heel spannend die rol te spelen. Ik werd bijvoorbeeld in een rood, strak leren pak gehesen of in een Schotse rok. En met de make-up waren ze ook niet spaarzaam – zelf had ik nog nooit nagellak of make-up opgedaan dus dat was heel erg wennen. Met regisseur Will Koopman heb ik vanaf het begin gesproken over hoe ik deze rol moest gaan spelen. Ik zag al snel dat Chris op jongens valt. Dat kwam, behalve door zijn uitgesproken look, ook door zijn alertheid en zijn observerende karakter. Maar ik wilde geen vrouwelijke jongen maken van Chris – voor deze rol vond ik dat niet zo interessant. Hij moest praten zoals ik normaal zelf ook praat. De spanning die ik in het begin voelde, ben ik intussen ontgroeid. Zelf heb ik in die tijd een ontwikkeling meegemaakt die mijn personage eigenlijk heeft ingehaald.”

Chris Larooi is zoekende, spreekt zich niet duidelijk uit over zijn seksualiteit. Jij wel?
“Niet heel graag, nee.”

Splinter Chabot vroeg jou er ook om toen je in zijn programma te gast was. Dat ontweek je professioneel.
“Haha. Voor mij is het iets nieuws dat ik kan zeggen dat ik op jongens val. Ik vind het moeilijk mijn eigen identiteit in de media naar voren te brengen. Voor anderen kan het inspirerend zijn als ik open ben over wie ik ben, maar aan de andere kant: heb ik daar wel iedere keer zin in? Ik blaas het in mijn hoofd misschien allemaal een beetje te veel op. Soms gaan dingen zoals ze gaan; ik heb al een aantal rollen gespeeld die je als queer zou kunnen zien en ik heb dat nooit als een probleem ervaren. Alles wat liefde is, een voorstelling op De Parade met Judith van den Berg en Daniël Cornelissen, waarin ik onder andere een scène uit Brokeback Mountain naspeelde, was zo’n leuke viering over de liefde – over seksualiteit dacht ik daar helemaal niet bij na.”

“american football met naakte mannen die met elkaar zoenen in de kleedkamer: had iedereen maar zo’n lef”

Kun je Oogappels goed combineren met jouw studie aan de Toneelschool?
“De draaidagen voor Oogappels waar Chris in zit, zijn in het weekend gepland. Ik zit op doordeweekse dagen nu op school en ik mag natuurlijk geen lessen missen. Op die dagen, in de vrije uurtjes, leer ik dan de teksten voor Oogappels. Vaak ga ik in het weekend dan eerst terug naar Amsterdam, waar ik mijn ouders en mijn vrienden ook nog even kan zien. We filmen Oogappels in Amersfoort. Die set is thuiskomen voor mij, de rol van Chris natuurlijk ook. Ik heb hem mede mogen vormgeven. Dat Chris een voorbeeld is voor andere jongeren, vind ik natuurlijk leuk. Maar ik zou het ook leuk vinden als hij wat minder braaf zou zijn. Een keertje drugs zou gaan dealen of zo.”

Wat vinden jouw klasgenoten en docenten ervan dat jij al zo bekend bent als acteur?
“Al mijn klasgenoten hebben een vooropleiding gedaan, bijvoorbeeld MBO Theaterschool in Amsterdam of Rotterdam. Ik niet, dus ik zie mijn ervaring en acteerwerk maar als mijn vooropleiding. De andere studenten hebben meer zekerheid met hun eigen lichaam. Dat hebben zij geleerd. Zij durven in de les meer dan ik los te laten. Voor mijn gevoel heb ik zelf meer in mijn hoofd gezeten en nu ontdek ik dat ik ook handen en benen heb, die ik kan gebruiken. Mijn film- en televisie-ervaring is nog nooit ter sprake gekomen en ik weet dat ik nog heel veel te leren heb.”

En een genetische drang om te creëren.
“Ik maak graag dingen met mijn handen: tekenen, schilderen, kleien, T-shirts maken… Tijdens de coronamaanden waren de reclamezuilen op straat ineens leeg, die ben ik toen gaan beschilderen. Dat was geen lang leven gegund want die tekeningen werden er steeds weer snel afgetrokken. Vond ik wel jammer. Ik word snel ergens enthousiast over en dan wil ik het meteen gaan doen.”

Dat gaat alle kanten op…
“Reken maar. Ik heb ook veel liefde voor de natuur. Zou ook graag marine-bioloog zijn. Ik wil veel meer weten over de zee – schildpadden of witte haaien bestuderen in Zuid-Afrika. Voor lezen heb ik helaas weinig concentratie. Dat vind ik jammer van mijzelf, want boeken lezen, dat wil ik dan ook weer graag.”

Wat lees je nu?
“Ik heb net Weg met Eddy Bellegueule, Giovanni’s room en Shuggie Bain uitgelezen – dat is echt een prachtig boek. En Char Li heeft mij Call Me by Your Name uitgeleend. Daar heeft hij grote stukken in gearceerd. Liefdesscénes die helemaal roze zijn gemaakt. Daar moet je dan even doorheen lezen haha.”

Thor Braun
Thor Braun.

Maak je jouw opleiding wel af, je wilt nog zóveel?
“Dat weet ik écht nog niet. De opleiding is zwaar, maar op de goede manier. Het vraagt veel van je, maar ik heb nu al zo veel geleerd! Ik heb er mijn volle focus op. Maar alles wat ik nu doe, staat in het teken van de Toneelschool. Dat voelt als een goede keuze en dat wil ik doorzetten. Ik ben nu hiermee bezig en kijk niet ver vooruit of achteruit.”

Dat lijkt een slimme mindset om goed door de corona-lockdowns heen te komen.
“Ik kon niet naar clubs! Dat is wel wat ik het meest gemist heb. Concerten in Paradiso, Disco Dolly of het Skatecafe in Amsterdam-Noord. Alles was natuurlijk dicht. Aan de andere kant; ik ben ook een huismus, ik kan heel goed alleen zijn. Lekker veel series kijken. Heel fijn dat er momenten waren waarin je even niets hoeft. Maar dat de clubs niet open waren, was natuurlijk wel een domper. Toen alles weer openging, ben ik veel naar het theater geweest. Dat moet van mijn school natuurlijk, maar ik doe het met heel veel plezier. Laatst zag ik Jacob Derwig in Verdriet is het ding met veren. Daarin is hij zo aanstekelijk, echt inspirerend voor mij. Mijn idool is eigenlijk niet eens een acteur maar een zanger: Lil Nas X is knap en een held! Die muziekvideo van ‘That’s what I want’ is geweldig. American Football met naakte mannen die met elkaar zoenen in de kleedkamer: had iedereen maar zo’n lef. Behalve Lil Nas X is rap niet echt mijn ding, doe mij maar lekker ouderwetse liedjes van Fleetwood Mac, Michael Jackson, Nina Simone en Dolly Parton. Die heb ik gebundeld in mijn favoriete Spotify-playlist en die heet ‘kunstgebit’. Haha!”

Beeld: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman 
Kledingcredits: oversized pied-de-poule pak: Asos, vintage Hugo Boss overhemd: Zipper Vintage Clothing, riem: Gucci
Styling: Wouter Rave | grooming: Clayton Leslie

Dit interview verscheen oorspronkelijk in december 2021 in Winq magazine.

Powered by Labrador CMS