winq diversity awards

Winnaar Winq Media Award 2024: De Lesbische Liga

Annefleur en Vera laten zien hoe leuk het is om lesbi te zijn

Annefleur Schipper en Vera Siemons.

De Winq Media Award 2024 gaat naar De Lesbische Liga, een podcast met een heldere missie: make lesbi great again. “Wij willen laten zien dat het ontzettend leuk is om lesbi te zijn.”

Lesbisch zijn, dat is tamelijk geweldig, maar dat was niet bepaald de indruk die Annefleur Schipper en Vera Siemons kregen van de films en series waarmee zij opgroeiden. In 2020, hartje lockdown, begon het bevriende duo daarom vanuit huis een eigen podcast, De Lesbische Liga, waarin ze met een flinke dosis humor het media-aanbod doornemen, op zoek naar positieve representatie van lesbische, bi en queer vrouwen.

crappy end

Vera: “We vonden het zonde dat er in de media vooral aandacht leek te zijn voor de queergemeenschap wanneer er iets vervelends gebeurt.” Annefleur: “Heel vaak gaan lesbiennes in films dood, of zijn we ziek.” Vera: “En er is zelden sprake van een happy end. Als je als jonge queer persoon met al die ellende geconfronteerd wordt, vraag je je toch af: waar is de fun? Met deze podcast willen we laten zien dat er juist heel veel te lachen valt in onze community.”

“ik heb heel lang niet 'de lesbi in de ruimte' willen zijn”

stereotypes ombuigen

De podcast is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ‘lesbisch clubhuis’. Annefleur: “We bespreken nieuwe queer artiesten, films en series, gaan in gesprek met bekende gasten en één keer per jaar organiseren we een liveshow waar honderden lesbi’s op afkomen. Ook blijven we aanstippen waar het misgaat in de media.” Vera: “We proberen het stereotype om te buigen, te laten zien dat we niet alleen maar met kat of ex op de bank zitten, en dat het ontzettend leuk is om lesbi te zijn.”

lesbi aan de lijn

Een groot deel van de kracht van de podcast, zijn de gasten, aldus Annefleur. “Hun verhalen bevatten zoveel herkenning, dat is voor mij persoonlijk ook een enorme verrijking geweest. We hebben voor onze vaste rubriek ‘Lesbi aan de lijn’ inmiddels meer dan 50 mensen gesproken over hun crushes en queer awakenings, van Femke Heemskerk tot Fresia Cousiño Arias, van Thorn Vineyard tot Hanna van Vliet en van Claudia de Breij tot niemand minder dan Kristen Stewart.” Vera: “Dat laatste gesprek was natuurlijk een mijlpaal. Dat hadden we nooit durven hopen toen we vier jaar terug begonnen.”

lekker luid jezelf zijn

Met hun podcast moedigen Vera en Annefleur hun luisteraars aan om lekker luid zichzelf te zijn en zoveel mogelijk ruimte in te nemen. Vier jaar geleden worstelden ze beiden namelijk nog een beetje met het woord ‘lesbi’. Vera: “Ik heb heel lang niet ‘de lesbi in de ruimte’ willen zijn, maar door het maken van deze podcast ben ik mezelf meer gaan accepteren.” Annefleur: “Het heeft mijn blikveld echt verruimd. Ik voel me nu onderdeel van een geweldige familie.”

winq media award

Wie zorgt voor waardevolle representatie van de queer-gemeenschap in de media? Deze award is voor een ijzersterke mediaproductie of -persoonlijkheid die kijkers tot nieuwe inzichten bracht.

Video: Emma Pot
MUAH: Bianca Fabrie & Gaby Revius 

Sponsorlogo's Winq Diversity Awards 2024
Powered by Labrador CMS