winq diversity awards

Erwin Olaf

Winnaar Winq Inspiration Award 2024: Erwin Olaf

Bij Erwin stroomde het activisme door zijn aderen

De Winq Inspiration Award 2024 gaat postuum naar Erwin Olaf, die altijd opkwam voor de underdogs in de samenleving. “Erwin keek altijd dieper dan de eerste schil.”

In september van 2023 overleed fotograaf Erwin Olaf. Daarmee verloor de Nederlandse regenbooggemeenschap een krachtige stem, die in zijn werk vele taboes aankaartte en zich stevig uitsprak over onrecht.

dieper dan de eerste schil

Als Kevin Ray Edwards iets leerde van zijn man, dan was het dit: “Wees eerlijk en wees altijd jezelf.” Shirley den Hartog, 28 jaar lang Erwins beste vriend en partner in crime op zakelijk gebied, leerde van hem dat je mensen nooit moet beoordelen op hoe ze eruitzien. “Erwin keek altijd dieper dan de eerste schil.”

altijd arm in arm

Kevin en Erwin leerden elkaar kennen tijdens de Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk. “Ik kende hem en zijn werk niet, had geeneens in de gaten dat hij aandacht van me wilde, totdat iemand anders me daarop wees. En nu, vijftien jaar later, ben ik zijn weduwnaar. Ik mis ’m enorm.” Kevin hielp Erwin er soms aan herinneren dat hij de vrijheden waar hij voor vocht, ook zelf moest blijven claimen. “Ik nam Erwin altijd arm in arm, ook waar het zogenaamd niet kon. Daar had-ie respect voor, dat ik dat durfde.”

Shirley Den Hartog en Kevin Ray Edwards.
Shirley Den Hartog en Kevin Ray Edwards.

strijd met de straat

Shirley herinnert zich hoe Erwin altijd opkwam voor de zwakkeren in de samenleving. “Het activisme stroomde door zijn aderen. Hij werd veel gepest als kind. Toen hij steeds bekender werd, voelde hij met die achtergrond een plicht om iets te doen voor andere underdogs.” Wist Erwin niet binnen een maand een passende reactie te verzinnen op maatschappelijk onrecht, dan voelde hij zich schuldig. Shirley: “Dat schuldgevoel was voor hem een katalysator om te blijven werken, maken en praten. Hij ging continu de strijd aan met de straat.”

“of je nu een stagiair was of lid van het koninklijk huis, iedereen kreeg van erwin dezelfde behandeling”

iedereen gelijk

Zeer kenmerkend aan werken met Erwin, herinnert Shirley zich, was dat niemand voor hem meer was dan een ander. “Of je nu een stagiair was of lid van het Koninklijk Huis, iedereen kreeg dezelfde behandeling. Dat is de eigenschap die ervoor gezorgd heeft dat ik 28 jaar bij hem ben gebleven.” Gezamenlijk gingen Erwin en Shirley een strijd aan voor die gelijkheid in de samenleving: “Niet alleen voor de regenbooggemeenschap, maar voor ieder mens. In eerste instantie op de barricades, later meer achter de schermen.”

foundation erwin olaf

Nu Erwin er niet meer is, zetten Kevin en Shirley zijn nalatenschap voort met een stichting: Foundation Erwin Olaf. Daarmee geven zij mensen die net buiten de norm vallen fysieke ruimte in de studio waar Erwin werkte, en ondersteunen ze projecten die mensen stimuleren om zichzelf te zijn. “Zo hopen we niet alleen Erwins kunst, maar ook zijn activisme een plek te geven. Erwin zei altijd: neem geen stap terug, maar probeer altijd een stap vooruit te doen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die na jou komen.”

winq inspiration award

Deze award is voor iemand die zich op onnavolgbare wijze heeft ingezet voor de emancipatie, zichtbaarheid en bovenal het geluk van de Nederlandse lhbtiqa+-gemeenschap.


Video: Emma Pot
MUAH (Kevin & Shirley): Bianca Fabrie & Gaby Revius 

Sponsorlogo's Winq Diversity Awards 2024
Powered by Labrador CMS