winq diversity awards
Winnaar Winq Culture Award 2024: Boys Won't Be Boys
Een theaterproject dat vrolijk afrekent met het hokje ‘man’
De Winq Culture Award 2024 gaat naar Boys Won't Be Boys. Met een brede lach rekent dit theaterproject af met de hokjesgeest. “Heel veel mensen voelen zich niet thuis in het hokje ‘man’. Dat willen wij vieren.”
De ene dag draagt Rikkert van Huisstede graag een broek, de andere dag een jurk. Lang dacht hij daardoor niet helemaal in het hokje ‘man’ te passen. Zo ontstond zes jaar geleden Boys Won’t Be Boys, een maatschappelijk theaterproject waarin mensen met uiteenlopende seksualiteiten en genders zich uitspreken over hun relatie tot mannelijkheid, identiteit en seksualiteit. Rikkert: “En wat bleek: heel veel mensen voelen zich niet thuis in dat hokje. Dat willen wij vieren.”
theatrale bevrijding
Elke voorstelling van Boys Won’t Be Boys is anders. Rikkert: “Iedere avond breken verschillende spelers uit het hokje man in een reeks korte acts. De een doet dat door middel van zang, de ander met een choreografie, spoken word-voordracht of met jazzmuziek.” Rikkert zelf praat en zingt als host de avond aan elkaar. “Door al die verschillende mensen naast elkaar op een podium te zetten, zie je dat we meer op elkaar lijken dan je misschien zou denken.”
the boys are back in town
De afgelopen zes jaar kwamen er vele lokale versies van de voorstelling bij. Rikkert: “In eerste instantie reisden we vanuit de Randstad met een bus naar Enschede of Friesland om onze verhalen te vertellen, maar eenmaal daar bleken er allemaal mensen te zijn met een eigen verhaal. Inmiddels hebben we een pool van 120 spelers verzameld door het hele land. Na iedere voorstelling komen er weer mensen bij.” Sinds kort gaat het project ook de grens over. “We hebben onder meer edities opgezet in Finland en op Curaçao.”
“bij ons kunnen nieuwe talenten meters maken en krijgen ze ruimte om zich te ontwikkelen tot nieuwe rolmodellen”
ook hetero
De spelerspool van het concept bestaat zeker niet alleen uit queer personen. Rikkert: “Veel heteromannen verzetten zich ook tegen vastgeroeste ideeën over hoe een man zich zou moeten gedragen. Er was ooit een hetero bezoeker die me vertelde dat hij in eerste instantie niet naar onze voorstelling had willen komen, maar toen hij eenmaal over de drempel was gestapt, zag hij in dat onze verhalen ook over hem gingen. Een jaar later stond hij zelf op het podium.”
ruimte in de kunsten
Met Boys Won’t Be Boys maken Rikkert en zijn team ruimte voor nieuwe stemmen op het podium. “Als je niet aan een bepaald plaatje voldoet, kan het binnen de theaterwereld soms best lastig zijn om een plekje te krijgen. Bij ons kunnen nieuwe talenten meters maken en krijgen ze ruimte om zich te ontwikkelen tot nieuwe rolmodellen.”
niet alleen
Door de voorstellingen leerde Rikkert de afgelopen jaren dat hij niet alleen is. “Ik heb me lang alleen gevoeld, maar doordat de zaal elke avond vol zit en met alle spelers die zich inmiddels bij ons hebben aangesloten, bleek dat lastig vol te houden. Ik weet nu: ik ben niet gek en dat is zo fijn.”
Video: Emma Pot
MUAH: Bianca Fabrie & Gaby Revius