winq diversity awards

Winnaar Winq Community Award 2024: De Queer Boekenkast

Thomas opende de enige 100% queer boekhandel van Nederland

Thomas Philip Acid

De Winq Community Award 2024 gaat naar De Queer Boekenkast, de enige 100% queer boekhandel van Nederland. Oprichter Thomas Philip Acid: “Met deze zaak wil ik de community samenbrengen en sterker maken.”

Het begon allemaal met een gedeelde droom. Thomas Philip Acid en zijn verloofde Valentijn wilden een plek creëren om mensen met een liefde voor queer boeken samen te brengen. Ze startten met een Facebookgroep en daar bleek zoveel animo voor, dat ze uiteindelijk besloten dat er een fysieke plek moest komen waar die boeken te vinden zijn.

noodzaak

In maart 2023 was het zover: Thomas en Valentijn openden in Alkmaar de deuren van De Queer Boekenkast: de enige 100% queer boekhandel van Nederland. “Het voelde voor ons als een noodzaak, omdat we in deze omgeving zelf zo’n plek vroeger misten. Boeken zijn voor ons altijd een veilige plek geweest en bij De Queer Boekenkast kun je representatie vinden als je buiten de norm valt.” Thomas zou willen dat hij alle boeken in de zaak zelf zou kunnen lezen, maar dat gaat hij (gelukkig) niet redden. “Ik heb meer dan 2500 titels staan, van babyboekjes tot literatuur voor volwassenen.”

gedenkplek

Een aantal weken na de opening van de winkel sloeg het noodlot toe: Valentijn overleed. Thomas: “We waren vier jaar samen en zouden afgelopen oktober gaan trouwen, maar dat heeft hij helaas niet gered. Sinds zijn overlijden zie ik de winkel als een gedenkplek voor hem. Hij wilde net als ik zo graag mensen helpen met deze winkel, die missie zet ik nu in mijn eentje voort.”

“boeken zijn voor ons altijd een veilige plek geweest”

meer dan een winkel

De Queer Boekenkast is meer dan alleen een boekhandel. “Ik wil echt een veilige plek zijn voor de community, waar mensen kunnen samenkomen om zichzelf in anderen te herkennen. Daarom organiseer ik onder meer documentaire-avonden en speciale leesuren.” Mensen komen van heinde en verre om de zaak te bezoeken, en de bezoekers zijn zeker niet allemaal queer. “Dat maakt me blij, zo kan ik ze namelijk laten zien: het is allemaal niet zo eng en niet zo gek. Ik ontvang ook veel ouders die op zoek zijn naar informatie om hun queer kind beter te leren begrijpen.”

zinvol werk

Het openen van De Queer Boekenkast heeft Thomas meer vervulling gegeven in zijn leven. “Ik heb er een extra doel bij gekregen: namelijk om de queer community samen te brengen en sterker te maken, en dat is ontzettend zinvol werk. Er zouden meer plekken moeten zijn waar iedereen even kan ontsnappen aan het acteerwerk in het dagelijks leven.”

winq community award

De sterkste initiatieven voor het verbeteren van de levens van queer personen ontstaan meestal binnen de community zelf. Deze award is voor zo’n initiatief. Aan deze prijs verbindt Winq een geldbedrag van 1.000 euro.

Video: Emma Pot
MUAH: Bianca Fabrie & Gaby Revius 

Sponsorlogo's Winq Diversity Awards 2024
Powered by Labrador CMS