winq diversity awards

Winnaar Winq Ally Award 2024: Jörgen Raymann

Jörgen is een vader voor de hele regenbooggemeenschap

Jörgen Raymann

De Winq Ally Award 2024 gaat naar Jörgen Raymann. Hij zet zich als vader van een lesbische dochter in voor de hele regenbooggemeenschap. “Door me publiekelijk uit te spreken voor de community, maak ik dat hopelijk ook toegankelijker voor andere heteromannen.”

Jörgen Raymann is een ouder naar ons hart. Bij de familie Raymann thuis werd altijd heel normaal gedaan over zaken als homoseksualiteit en trans-zijn, dochter Melody hoefde daarom ook niet uit de kast te komen. “Net zoals mijn andere dochter mij niet hoefde te vertellen dat ze hetero is. Ik merk het wel, met wie ze thuiskomen.”

getrouwd door papa

Melody kwam uiteindelijk thuis met een fantastische Italiaanse vrouw. “Ik ben zo trots op die twee. Ze zijn hier vorig jaar voor de wet getrouwd. Ik heb me tot BABS [Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand – red.] laten beëdigen om het huwelijk te kunnen bezegelen. Mijn naam staat als trouwambtenaar in hun trouwboekje. Dat is heel cool.”

pride parent

Een proud parent is Jörgen ten voeten uit, al noemt hij zichzelf liever een pride parent. “Ik ben niet alleen trots op mijn dochter, ik voel me echt een ouder van de hele regenboogcommunity.” Voor andere ouders van queer kinderen heeft hij de volgende boodschap: “Wees trots op je kind onder alle omstandigheden. En begrijp dat je daarvoor zelf ook door een proces moet gaan. Misschien moet je een fantasie loslaten die je hebt gecreëerd over hoe het leven van je kind eruit zou komen te zien. Maar als je echt van je kind houdt, dan lukt het wel.”

triest & strijdbaar

Dat zijn dochter lesbisch is, heeft Jörgens blik op Nederland veranderd. “Soms denk ik: waar is ons progressieve gedachtegoed gebleven? Vanuit hun eigen denkwijze beperken mensen anderen steeds meer in wie zij zijn. Dat inzicht maakt me soms onrustig, maar ook strijdbaar: het geeft me de drive om mensen van het tegendeel te overtuigen. Ik heb mezelf nooit bewust als ally gezien, maar vooral als een wereldverbeteraar, die wil dat iedereen zichzelf kan zijn in deze wereld.”

“ik voel me een ouder van de hele regenboogcommunity”

surinaamse macho

“De regenbooggemeenschap heeft heel veel obstakels moeten overwinnen, maar is ondanks alles wel zichzelf”, aldus Jörgen. “Ik vind dat je als ally je steentje moet bijdragen om te zorgen dat dat in stand blijft, want het wordt in Nederland steeds moeilijker. Ik ben zogenaamd die stoere, Surinaamse macho. Door me publiekelijk uit te spreken voor de community, zoals laatst bij alle ophef rondom de Transgenderwet, maak ik dat hopelijk ook toegankelijker voor andere heteromannen.”

droom

Jörgens droom voor de Nederlandse regenbooggemeenschap is hetzelfde als zijn droom voor ieder mens. “Dat we ooit in een land mogen leven waar respect vanzelfsprekend is.” Zijn definitie van respect? “Dat je anderen gunt wat je jezelf ook gunt. Ik wil dat iedereen gewoon gelukkig kan zijn en ’s morgens opstaat met het gevoel: yes, ik mag weer.”

winq ally award

De strijd voor gelijke rechten wordt draaglijker – en effectiever – met sterke bondgenoten. De Winq Ally Award is voor een persoon die zelf niet lhbtiqa+ is, maar zich wel keihard voor onze community inzet.

Video: Emma Pot
MUAH: Bianca Fabrie & Gaby Revius 

Sponsorlogo's Winq Diversity Awards 2024
Powered by Labrador CMS