In welke landen is homoseksualiteit strafbaar?

Een overzicht van de 65 landen waar gay verre van oké is

Leestijd: 13 min

In 65 door Nederland erkende landen is het strafbaar om als man seks te hebben met andere mannen. In bijna tien landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Een overzicht met actuele feiten.

1. afghanistan (doodstraf)

In Afghanistan staat de doodstraf op homoseksuele handelingen. Homoseksualiteit en het kleden als de andere sekse zijn daar een groot taboe. Op eerwraak staat zelfs een minder hoge straf als het slachtoffer een homoseksueel familielid betreft. Volgens artikel 427 in het Wetboek van Strafrecht staat op homoseksualiteit een levenslange gevangenisstraf. De Taliban past daarbij doodstraffen toe op veroordeelde homomannen. 

2. algerije (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is illegaal in het Noord-Afrikaanse Algerije. Mannen die seks hebben met mannen worden volgens artikel 338 in de Algerijnse grondwet bestraft met maximaal twee jaar in de gevangenis. Er staat ook een geldboete tot 2000 Algerijnse dinar op mannen die seks hebben met mannen. Als een oudere man seks heeft met een jongen van onder de achttien, krijgt hij al snel een celstraf van 3 jaar en een boete van 10.000 Algerijnse dinar. 

3. bangladesh (levenslang)

Homoseksualiteit is illegaal in Bangladesh. In dat Aziatische land kun je levenslang in de gevangenis belanden. In artikel 337 van het strafboek staat dat iemand 'die vrijwillig geslachtsgemeenschap heeft tegen de orde van de natuur met een man, vrouw of dier' een levenslange celstraf staat te wachten. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd in Bangladesh.

4. brunei (10 jaar gevangenisstraf/doodstraf) 

Homoseksualiteit is levensgevaarlijk in Brunei. In april 2014 werd er een genadeloze antihomowet ingevoerd. In het oliestaatje wordt homoseksualiteit namelijk bestraft met tien jaar gevangenisstraf. Vanaf 3 april 2019 hangt mannen die seks hebben met mannen zelfs de doodstraf boven het hoofd. In 2015 werd een ambtenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 dagen en een geldboete van 1000 Brunei Dollars omdat hij zich kleedde als vrouw.

in welke landen is homoseksualiteit strafbaar
Pride in Dhaka, 2015

5. burundi (2 jaar gevangenisstraf) 

In Burundi hangt mannen die seks hebben met mannen en vrouwen die seks hebben met vrouwen een gevangenisstraf van maximaal twee jaar boven het hoofd. Daar komen ook nog eens flinke geldboetes bij kijken.

6. comoren (5 jaar gevangenisstraf) 

Deze staat ziet homoseksualiteit als onnatuurlijk. Celstraffen lopen op tot 5 jaar. 

7. dominica (10 jaar gevangenisstraf)

Op dit Caribische eiland kunnen mannen die seks hebben met mannen rekenen op maximaal 10 jaar cel. Mannen die worden veroordeeld, lopen ook het risico te worden opgenomen in een psychische kliniek. Van 1995 tot 2000 werden 35 mannen veroordeeld. Tevens is bekend dat in 2001 zeker 15 vrouwen zijn veroordeeld met gevangenisstraffen oplopend tot 5 jaar. In 2009 nam een geestelijke leider het initiatief homoseksuele toeristen te weren op het eiland. Een officieel verbod kwam er echter nooit. 

8. eritrea (7 jaar gevangenisstraf)

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Eritrea. In het Oost-Afrikaanse land kun je daarvoor tot zeven jaar in de gevangenis belanden. In 2015 werd een wet daarvoor aangepast. 

9. ethiopië (5 tot 15 jaar gevangenisstraf)

In Ethiopië lopen mannen die seks hebben met mannen en vrouwen die seks hebben met vrouwen risico op een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar. Tien jaar geleden vond 97% van de bevolking dat men homo's niet hoefde te accepteren.

10. gambia (14 jaar gevangenisstraf)

In Gambia riskeer je als als homo enorm lange celstraffen. Een wet daarvoor werd in 2014 ondertekend. Ook voor vrouwen zijn homoseksuele handelingen strafbaar. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken loop je in Gambia zelfs al risico wanneer je een poging doet tot het aangaan van homoseksuele contacten, ook als toerist.

11. ghana (3 jaar gevangenisstraf)

In Ghana zijn mannen die seks hebben met mannen strafbaar sinds 1892. 

in welke landen is homoseksualiteit strafbaar
Oud-president van Amerika Barack Obama met oud-president van Gambia Yahya Jammeh

12. grenada (10 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen begaan een strafbare daad op het Caribische eiland Grenada. Volgens het strafboek riskeren ze 10 jaar celstraf. Als vrouw seks hebben met vrouwen is niet strafbaar.

13. guinee (6 maanden tot 10 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee. Volgens artikel 325 riskeren mannen die seks hebben met mannen 5 maanden tot 10 jaar celstraf. Bovendien moeten ze een boete van 100.000 tot 1 miljoen Guineese frank betalen. Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar in Guinee. 

14. guyana (levenslang)

Op homoseksualiteit staan grote straffen in Guyana. Homoseksualiteit wordt bestraft met een gevangenisstraf van 2 jaar. Mannen die seks 'proberen' te hebben met andere mannen staat een gevangenisstraf van 10 jaar te wachten en wie betrapt wordt op het hebben van seks riskeert levenslang. Vrouwen die zich 'onfatsoenlijk' gedragen zijn ook strafbaar. 

15. iran (doodstraf)

Sinds 1930 staat in Iran de doodstraf op homoseksuele handelingen. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt deze wet ook voor buitenlanders. Een bekend verhaal is dat van de tieners Mahmoud Asgari (16) en Ayaz Marhoni (18). Zij werden publiekelijk gedood vanwege hun geaardheid. 

16. jamaica (10 jaar gevangenisstraf)

Het leven voor LHBT's is vreselijk op Jamaica. Mannen en vrouwen die anale seks hebben lopen risico op een gevangenisstraf van tien jaar. In 2015 werd bekend dat veel homo's in het riool leven om in leven te blijven. Veel jongeren belanden op straat omdat ze door hun familie worden verstoten. In 2014 kwam Human Rights Watch met een uitgebreid rapport, waarin ze spraken met 71 homo's en lesbiennes die slachtoffer van geweld waren.

17. jemen (doodstraf)

Homoseksualiteit is levensgevaarlijk in Jemen. Door de shariawetgeving worden mannen die seks hebben met mannen veroordeeld tot 100 zweepslagen. Als iemand een tweede keer betrapt wordt, kan hij veroordeeld worden tot doodstraf door steniging. Dit geldt ook voor mannen die getrouwd zijn. 

18. kameroen (5 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Kameroen volgens artikel 347-1 van de strafwet risico op een gevangenisstraf van 6 maanden tot 5 jaar. Bovendien moeten ze 20.000 tot 200.000 frank betalen. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten ook buitenlanders oppassen. In 2014 werd er een man beschuldigd van homoseksualiteit omdat hij Baileys dronk

19. kenia (14 tot 21 jaar gevangenisstraf)

Sinds 1897 is homoseksualiteit in Kenia strafbaar volgens artikel 162, 163 en 165 van de strafwet. Gevangenisstraffen lopen op van 5 tot 14 jaar. In mei 2017 werden er nog 17 Oegandese homovluchtelingen opgepakt in Kenia tijdens een demonstratie en in 2014 diende de regering anti-homowetgeving in. Het is zelfs zo erg dat in november 2017 bekend werd dat twee mannetjesleeuwen die 'betrapt' zijn tijdens het hebben van seks in therapie moeten.

20. kiribati (14 jaar gevangenisstraf)

Op de eilandengroep Kiribati in Oceanië wordt homoseksualiteit streng bestraft. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op 14 jaar gevangenis. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is ook voor buitenlanders homoseksualiteit strafbaar op Kiribati. 

21. koeweit (6 jaar gevangenisstraf) 

Volgens artikel 193 in het Wetboek van Strafrecht staat er een maximale gevangenisstraf van 7 jaar op mannen die seks hebben met mannen . Sinds 2008 is het ook verboden om je te 'kleden als het andere geslacht'. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar. In Koeweit worden regelmatig mannen opgepakt voor het hebben van seks met andere mannen. In 2013 ontwikkelde het land een 'gaytest'. Met die test wilden ze homomannen uit het land weren. In 2017 werden er nog 76 mannen gedeporteerd omdat ze homo zouden zijn. Bovendien werden er toen 22 massagesalons gesloten omdat die zich 'inlieten met homoseksuele activiteiten'.

22. libanon (1 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf van 1 jaar in Libanon.

23. liberia (1 tot 3 jaar gevangenisstraf)

In Liberia worden mannen die seks hebben met mannen bestraft met een gevangenisstraf van 1 tot 3 jaar en een geldboete van duizend Liberiaanse dollars. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. 

24. libië (5 jaar gevangenisstraf)

In Libië zijn zowel homoseksuele mannen als vrouwen strafbaar. Gevangenisstraffen lopen volgens de wet op tot 5 jaar. Bekend is dat in Libië homoseksuele familieleden worden vermoord uit eerwraak. Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar in Libië.

25. malawi (14 jaar gevangenisstraf)

In dit Oost-Afrikaanse land lopen homo's kans op een gevangenisstraf van 14 jaar. Volgens artikel 137A lopen lesbiennes risico op een gevangenisstraf van 5 jaar. In 2012 was er sprake dat deze antihomowet zou veranderen, maar wegens te weinig publieke steun kon oud-president Joyce Banda dat toen niet doorzetten. Een jaar eerder maakte een Duitse politicus bekend dat Duitsland de hulp aan Malawi halveert vanwege de homovijandigheid van dat land.

26. maldiven (8 jaar gevangenisstraf)

Op de prachtige eilandengroep Maldiven is homoseksualiteit levensgevaarlijk. Op de eilanden is de shariawetgeving van toepassing. Homo's die betrapt worden lopen risico op huisarrest, jarenlange gevangenisstraf en sommige bronnen beweren zelfs de doodstraf. Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken geldt dit ook voor buitenlanders.

27. maleisië (20 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is streng verboden in Maleisië. Gevangenisstraffen lopen op tot 20 jaar en dat geldt ook voor buitenlanders volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

28. marokko (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is volgens artikel 489 strafbaar in Marokko. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op 3 jaar cel en een geldboete van maximaal 1200 dirham (ongeveer 120 euro). Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten ook buitenlanders oppassen. In februari werden twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. Volgens lokale media hadden ze seksueel getinte beelden gedeeld via internet. Eind 2017 vergeleek de Marokkaanse minister voor Mensenrechten – dit lees je goed – homo's met afval

29. mauritanië (doodstraf)

In dit streng islamitische Afrikaanse land staat de doodstraf op homoseksuele handelingen. Dat gebeurt in dat land door steniging. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is dit ook het geval voor buitenlanders. 

in welke landen is homoseksualiteit strafbaar
De Marokkaanse minister voor Mensenrechten

30. myanmar (10 tot 20 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is verboden in Myanmar. Het wordt gezien als een westerse uitvinding en een teken van de verloedering van het Westen. In 2015 kondigde de regering aan hard op te treden tegen homo's. Mannen die seks hebben met mannen kunnen tot 20 jaar in de cel belanden. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit slecht geaccepteerd in Myanmar.

31. namibië (illegaal)

Voor mannen is homoseksualiteit sinds 1920 strafbaar in Namibië. Discriminatie tegen homo's is niet verboden, straffen worden er tegenwoordig echter niet meer uitgevoerd. 

32. nigeria (14 jaar gevangenisstraf - doodstraf)

Gevangenisstraffen voor homoseksualiteit lopen in Nigeria op tot 14 jaar. In gebieden waar de shariawetgeving van toepassing is, staat de doodstraf op homoseksualiteit. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt dit ook voor buitenlandse homo's. In de zomer van 2017 werden nog tientallen mannen opgepakt vanwege hun geaardheid

33. oeganda (levenslang)

Homoseksualiteit is erg gevaarlijk in Oeganda. Gevangenisstraffen lopen voor zowel mannen als voor vrouwen op tot levenslang. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kampen Oegandese LHBT's met veel beledigingen, bedreigingen en geweld. In 2016 werd geprobeerd een Gay Pride te organiseren in Oeganda, maar die werd hardhandig een halt toegeroepen door de politie

in welke landen is homoseksualiteit strafbaar
Mannen werden gearresteerd in Nigeria

34. oezbekistan (3 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Oezbekistan volgens artikel 120 risico op een gevangenisstraf van 3 jaar. Voor vrouwen is homoseksualiteit niet strafbaar. 

35. oman (3 jaar gevangenisstraf)

In Oman worden mannen die seks hebben met mannen bestraft met 3 maanden tot 3 jaar gevangenis. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualiteit ook voor buitenlanders strafbaar.

36. pakistan (levenslang)

Homoseksualiteit is een groot taboe in Pakistan. Straffen lopen op tot levenslang. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd in Pakistan. 'Ook als het onschuldig lijkt, wordt er in Pakistan anders gekeken naar seksualiteit en intimiteit. Dit kan tot heftige reacties leiden'. In 2014 werd een man door drie mannen vermoord vanwege zijn geaardheid

37. papoea-Nieuw-Guinea (14 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf tot 14 jaar. Dat geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlanders. 

38. qatar (Levenslange gevangenisstraf)

Sinds 2004 worden mannen die seks hebben met mannen volgens artikel 294 bestraft met 1 tot 3 jaar gevangenis, volgens ILGA World lopen mannen echter risico levenslang opgesloten te worden. In 2022 vindt het WK Voetbal plaats in Qatar, veel mensen maken zich grote zorgen over homoseksuele fans.

39. Rusland (gevangenisstraf) 

Op 30 november 2023 is de 'internationale LHBT-beweging' in Rusland 'extremistisch' verklaard door het Hooggerechtshof. Op deelname aan een extremistische beweging staan in Rusland hoge gevangenisstraffen, hierdoor kunnen ze iedereen die zich op een of andere manier als queer identificeert oppakken. 

40. saint lucia (10 jaar gevangenisstraf)

Ook op het Caribische eiland Saint Lucia lopen homoseksuele mannen gevaar. Mannen die seks hebben met mannen kunnen een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd krijgen. Sinds 2006 is er wel een wet die stelt dat een werkgever je niet mag weigeren als je homo bent. 

41. saint vincent en de grenadines (10 jaar gevangenisstraf)

Op de eilandengroep Saint Vincent en de Grenadines is homoseksualiteit strafbaar volgens artikel 148 in het Wetboek van Strafrecht. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op ten maximaal 10 jaar celstraf. Op homoseksualiteit staan straffen tot vijf jaar. 

42. salomonseilanden (14 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen worden op de Salomonseilanden bestraft met een gevangenisstraf van 14 jaar. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt dat ook voor buitenlanders. 

43. samoa (5 jaar gevangenisstraf)

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken komen travestie en vrouwelijk gedrag door mannen volgens de traditionele lokale cultuur op Samoa veel voor. Homoseksualiteit is echter wel strafbaar. Ook voor buitenlanders. Straffen lopen op tot vijf jaar.

44. saoedi-arabië (doodstraf)

In Saoedi-Arabië staan grote straffen op homoseksualiteit. De doodstraf wordt in dat land zelfs uitgevoerd op mannen die seks hebben met mannen. In 2014 werd een 24-jarige jongen veroordeeld tot 450 zweepslagen. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt de doodstraf ook voor buitenlandse homo's die de wet overtreden. 

45. senegal (5 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal. Wanneer iemand seks heeft met een 21-minner van hetzelfde geslacht, riskeert hij 5 jaar cel. Uit een peiling blijkt dat 97% van de inwoners uit Senegal homoseksualiteit niet accepteerde in 2013. De wet geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlandse homo's.

46. sierra leone (levenslang)

In het arme, Afrikaanse Sierra Leone is homoseksualiteit strafbaar. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een levenslange gevangenisstraf. 

47. somalië (3 jaar gevangenisstraf)

Volgens artikel 409 is homoseksualiteit sinds 1973 strafbaar in Somalië. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf tot 3 jaar. Executies van homo's zijn echter niet strafbaar in Somalië.

48. sri lanka (10 jaar gevangenisstraf)

Op dit moment staat in Sri Lanka een celstraf van maximaal 10 jaar op mannen die seks hebben met mannen. Op homoseksualiteit staat een straf van maximaal twee jaar.. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt deze wet ook voor buitenlanders. In november 2017 werd echter bekend dat de Sri Lankaanse overheid mensenrechtenexperts heeft verzekerd van plan te zijn om homoseksualiteit binnenkort te decriminaliseren. Er is dus hoop voor de toekomst.

49. sudan (doodstraf)

Homoseksualiteit is sinds 1899 strafbaar in Sudan. Als iemand voor de eerste of tweede keer voor homoseksualiteit wordt veroordeeld, loopt hij risico op een straf van 5 zweepslagen. Bij een derde veroordeling volgt een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf. 

50. swaziland (illegaal)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Swaziland risico op een gevangenisstraf. Het is echter niet bekend hoe lang die is. 

51. syrië (3 jaar gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen kunnen in Syrië worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. 

52. tanzania (levenslang)

Homoseksuele mannen kunnen in Tanzania levenslang in de gevangenis belanden en vrouwen voor 5 jaar. Ook in de staat Zanzibar is homoseksualiteit streng verboden. Deze wetten gelden ook voor buitenlanders. In juni 2017 dreigde de Tanzaniaanse regering nog alle LHBTI-activisten op te pakken. Een paar maanden later werden er 20 mannen opgepakt tijdens een cursus tegen hiv. Homoseksualiteit is een enorm taboe in Tanzania. LHBT's zijn niet welkom in ziekenhuizen en de regering heeft hiv-voorlichting verboden.

In november 2018 kwam het nieuws naar buiten dat de gouverneur van Tanzania een speciaal team de opdracht heeft gegeven om homo’s op te sporen en op te pakken. De gouverneur deed bij de bekendmaking van het plan een oproep om namen van homo’s aan hem door te geven. Een Tanzaniaanse minister noemde in diezelfde week homoseksualiteit ‘onnatuurlijk’ en ‘goddeloos’.

53. togo (3 jaar gevangenisstraf)

In Togo lopen mannen die seks hebben met mannen risico op een gevangenisstraf tot 3 jaar. Ook staan er hoge geldboetes op homoseksualiteit. 

54. tonga (10 jaar gevangenisstraf)

Volgens artikels 136 tot 142 lopen mannen die seks hebben met mannen in Tonga risico op een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. Veel LHBT's emigreren daarom naar Australië of het naburige Nieuw-Zeeland. 

55. tsjaad (2 jaar gevangenisstraf)

Sinds 2017 zijn mannen die seks hebben met mannen strafbaar in Tsjaad. Volgens artikel 354 uit het strafboek lopen zij kans op een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. 

56. tunesië (3 jaar gevangenisstraf)

Homoseksualiteit is sinds 1913 illegaal in Tunesië. Gevangenisstraffen kunnen volgens artikel 230 oplopen tot drie jaar en ook voor buitenlanders is homoseksualiteit volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken strafbaar. In december 2016 werden er nog twee mannen opgepakt omdat ze seks hadden. Zij werden op 11 maart 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden. 

57. turkmenistan (2 jaar gevangenisstraf)

Op homoseksualiteit staat in Turkmenistan een celstraf van 2 jaar. Die straf geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlanders. 

58. tuvalu (14 jaar gevangenisstraf)

Op de eilandengroep Tuvalu in Oceanië is homoseksualiteit strafbaar. Straffen lopen op tot celstraffen van 14 jaar. Ook voor buitenlanders is homoseksualiteit strafbaar. Lesbische vrouwen zijn niet strafbaar. 

59. verenigde arabische emiraten (doodstraf)

In de Verenigde Arabische Emiraten, waar ook Dubai en Abu Dhabi liggen, is homoseksualiteit strafbaar. Homo's, ook de buitenlandse, riskeren jarenlange gevangenisstraffen of zweepslagen. Volgens ILGA World worden mannen die seks hebben met mannen zelfs tot de doodstraf veroordeeld. 

60. zambia (Levenslange gevangenisstraf)

Mannen die seks hebben met mannen lopen in Zambia risico op een levenslange gevangenisstraf. Homoseksualiteit an sich is ook strafbaar: daarvoor kunnen zowel mannen als vrouwen een gevangenisstraf van 14 jaar voor krijgen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is echter ook protest: in 2017 werd bekend dat een Zambiaanse voetbalbond de strijd met discriminatie tegen homo's aanging.

61. zimbabwe (1 jaar gevangenisstraf)

Sinds 1995 voert de regering van Zimbabwe grote anti-homocampagnes tegen homo's en lesbiennes. Op homoseksualiteit staat een gevangenisstraf van 1 jaar. Oud-president Mugabe zei in 2014 dat homo's onthoofd moesten worden.

62. zuid-sudan (10 jaar gevangenisstraf)

Net zoals in Sudan, is ook in Zuid-Sudan homoseksualiteit strafbaar. Mannen die seks hebben met mannen lopen risico op een gevangenisstraf tot 10 jaar. 

in de volgende landen zijn mannen die seks hebben met mannen gedeeltelijk strafbaar. of is homoseksualiteit niet bij wet illegaal, maar wel levensgevaarlijk.

63. egypte 

Homoseksualiteit is niet bij wet illegaal in Egypte, maar LHBT's lijken de laatste tijd wel te worden gestraft door middel van andere wetten. Straffen lopen op tot 17 jaar cel en in 2015 werd in een rechtszaak besloten dat LHBT-bezoekers uit het buitenland het land uitgezet mogen worden. Bovendien mag de Egyptische douane LHBT's weigeren. In 2013 vond 95% van de Egyptenaren nog dat homoseksualiteit niet geaccepteerd moest worden. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd in Egypte.

64. indonesië

Homoseksualiteit is legaal in Indonesië, behalve in provincies waar de Shariawetgeving van toepassing is. In mei 2017 werd een homopaar nog veroordeeld tot 85 stokslagen en werden er 141 mannen opgepakt in een gaysauna. Het Europees Parlement nam een resolutie aan die de mensenrechtensituatie in Indonesië veroordeelde.

65. irak

In Irak is homoseksualiteit gedeeltelijk strafbaar. Sinds 2003 is het legaal in het land, maar in gebieden waar de Shariawetgeving van toepassing is, lopen homo’s risico op extreem zware straffen.

de volgende landen zijn niet erkend door nederland, maar er geldt wel degelijk anti-homowetgeving. 

66. palestijnse gebieden (10 jaar gevangenisstraf)

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is homoseksualteit strafbaar in Gaza. Straffen lopen op tot een gevangenisstraf van 10 jaar. In de Westelijke Jordaanover is homoseksualiteit niet strafbaar. 

67. westelijke sahara (3 jaar gevangenisstraf)

Ook in de Westelijke Sahara is homoseksualiteit strafbaar. Mannen die seks hebben met mannen lopen daar riscio op een gevangenisstraf tot 3 jaar.  

laatste update: 22-12-2023

Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van actuele regels en gebruiken in het buitenland. Bereid je voor via wijsopreis.nl.

Powered by Labrador CMS