tiplijst

20 Queer films die je een keer wil zien

Buitenbeentjes en parels op de online streamingplatforms

Leestijd: < 1 min

De online streamingplatforms zijn vergeven van films met queer thema’s. Van musicals, coming-of-agedrama’s, en romkoms tot verloren liefdes en de eerste trans vrouw in een Pakistaanse film. Winq presenteert twintig buitenbeentjes en parels die verdekt zijn opgesteld te midden van het reusachtige aanbod.

jonas

Jonas heeft de neiging om ruzie te maken in de plaatselijke gaybar en zijn vriend heeft genoeg van zijn ontrouw en dronken capriolen. Wat die vriend niet weet, is dat het vluchtgedrag van Jonas voortkomt uit een traumatisch incident uit zijn verleden. De film flitst terug naar 1997, waar Jonas als veertienjarige scholier de rebelse Nathan ontmoet. Jonas en Nathan gaan de nacht in op hun eerste date, niet wetend dat die nacht hun leven voor altijd zal veranderen. Jonas is een aangrijpende film over een eerste liefde en de aanhoudende pijn van verlies, geregisseerd door Christophe Charrier. Te zien op Netflix.

trevor the musical

Het is 1981 en de dertienjarige Trevor is verliefd op een jongen van school. Omdat hij fan is van Diana Ross, wil Trevor zich als haar verkleden voor Halloween. Hij merkt dat hij ‘anders’ is en wordt dagelijks gepest op school. Zijn ouders begrijpen hem niet en sturen hem naar een priester die op hem inpraat. Op een gegeven moment gebeurt er iets op school waardoor Trevor het leven niet meer ziet zitten. Hij verschanst zich in zijn slaapkamer en neemt een overdosis aspirine. Gelukkig komt alles daarna toch nog op z’n pootjes terecht in deze feelgoodmusical, die is gebaseerd op een Oscarwinnende korte film uit 1994. Dit is een verfilming van de off-broadwayshow uit januari 2022, die is geregisseerd door Robin Mishkin Abrams. Te zien op Disney+.

punch

Tim Roth en Jordan Oosterhof spelen vader en zoon in Punch. Die vader is alcoholist, maar ook trainer van zijn zoon, die professioneel bokser wil worden. De zoon, Jim, ontwikkelt gevoelens voor zijn klasgenoot Whetu, een Maori jongen die wordt gespeeld door Conan Hayes. Beide jongens wonen in een klein dorp in Nieuw-Zeeland, waar niet iedereen even vooruitstrevend denkt over zaken als homoseksualiteit. Als Jim en Whetu een relatie krijgen, raken ze geïsoleerd en krijgen ze te maken met homofobie. Dit sportieve coming-of-ageverhaal is geregisseerd door Welby Ings. Te zien op prime video.

vita & virginia

Over Virginia Woolf is al veel gezegd, geschreven en gefilmd, maar in Vita & Virginia krijg je toch weer een nieuwe, onverwachte kant te zien van deze schrijver. In het Ierland van de jaren twintig komt de vrijgevochten Woolf de aristocratische Vita Sackville tegen. Hoewel Woolf op dat moment op weinig waardering kan rekenen vanuit de maatschappij, vindt Sackville haar een genie. De twee vrouwen hebben een klik en niet lang daarna een vonk: tegen alle sociale grenzen in worden ze verliefd op elkaar en tien jaar lang beminnen ze elkaar vurig. De affaire inspireert Woolf om haar satirische roman en feministische klassieker Orlando te schrijven. Een film van Chanya Button met Elizabeth Debicki in de rol van Woolf en Gemma Arterton als Vita Sackville. Te zien op Netflix.

canary

Tienerjongen Johan Nobody is dol op Newwavemuziek en met name op Boy George. In het Zuid-Afrika van 1985, tegen een achtergrond van apartheid, religie en oorlog, heeft hij het niet gemakkelijk, als buitenbeentje met z’n malle muziek. Wanneer hij wordt opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen, doet hij auditie voor het legerkoor Canaries. Tijdens een tournee wordt Johan verliefd op een van zijn zingende kameraden, waarna hij het repressieve systeem van orde om zich heen in twijfel begint te trekken. Deze door Christiaan Olwagen geregisseerde film is gesproken in het Afrikaans, een taal die verwant is aan het Nederlands. Te zien bij Ziggo Movies & Series en op YouTube.

colette

Sidonie-Gabrielle Colette is een Franse schrijver die haar carrière begint als ghostwriter voor Willy, de naam waaronder Henry Gauthier-Villars zijn romans en novelles publiceert. Naarmate Willy en Colette – die een liefdesrelatie hebben vol ups en downs – bekende gezichten worden binnen de beau monde van Parijs, trekt ze de aandacht van Georgie Raoul-Duval, een debutant met wie ze een affaire begint. Nadat Colette ontdekt dat Willy uit jaloezie óók met Georgie scharrelt, schrijft ze dat allemaal op en brengt ze het uit onder haar eigen achternaam. En het blijft niet bij deze intriges, want later legt Colette het aan met een zekere Missy, die geboren is als Mathilde en zich identificeert als man. De regie van deze biopic is van Wash Westmoreland. Te zien op Netflix.

swallowed

Queer horrorfilms zie je niet zo vaak, al staat Knock at the Cabin fier te pronken op SkyShowtime. Een tikkeltje obscuurder is Swallowed, waarin de vrienden Benjamin en Dom hun laatste avond samen vieren in een klein dorp in Maine. Ben wil naar Los Angeles om pornoster te worden en Dom, die stiekem verliefd is op Ben, wil hem nog iets bijzonders cadeau geven: een startkapitaal om te overleven in LA. Dat blijkt een drugsdeal te zijn waarvoor ze vijf condooms met een onbekende substantie naar Canada moeten smokkelen. Maar daar loopt alles helemaal in de soep. En blijken die condooms vol met enge larven te zitten. Carter Smith bedacht het script en tekende ook voor het camerawerk van de film, die volgens filmsite Rotten Tomatoes ‘een mix van body horror en romantiek’ is. Te zien op Prime Video en Apple tv+.

anything's possible

Kelsa is een transgender scholier die in het laatste jaar zit van haar highschool. Ze maakt YouTubevideo’s over haar leven als trans meisje, die ze geheimhoudt voor haar moeder. Haar klasgenoot Khal geeft relatieadvies aan vreemden. Als ze samen een portret moeten schilderen, voelen Khal en Kelsa zich tot elkaar aangetrokken. Zo begint de romkom Anything’s Possible van Billy Porter, bekend als acteur uit de Netflix-serie Pose. Hij vond dat het hoog tijd werd voor een romantische film met een trans actrice in de hoofdrol en regisseerde deze film daarom zelf. Te zien op HBO Max.

cassandro

Blonde man in bad

Zelfs op het alomtegenwoordige Netflix staan verborgen parels. Cassandro bijvoorbeeld, een biopic over de ‘liberace van de worstelwereld’, die openlijk gay is en zich tot aan zijn pensioen in flamboyante outfits op zijn tegenstanders stortte. Gael García Bernal is te zien als Saúl Armendáriz, die opereert onder de artiestennaam Cassandro. In een macho wereld heeft zijn aanwezigheid heel veel betekend voor de queergemeenschap, niet gek dus dat hij op 54-jarige leeftijd al wordt geëerd met een film over zijn leven. Het verhaal begint in de vroege jaren tachtig, wanneer de jonge Saúl vanuit zijn ouderlijk huis in El Paso, Texas, afreist naar Mexico City om daar zijn eerste klappen uit te delen. Al snel begint zijn ster als ‘exótico’ te rijzen. Ook leuk om te weten: rapper/zanger Bad Bunny speelt zijn love interest. Regie: Roger Ross Williams. Te zien op Netflix.

tu me mangues

Nadat zijn zoon Gabriel is overleden, duikt de conservatieve Jorge dieper in diens New Yorkse leven. Zo komen er onverwachte vondsten bovendrijven. Via een Skypegesprek met Sebastian, een vriend van Gabriel, ontdekt Jorge dat Sebastian en Gabriel een relatie hadden. Jorge reageert geschokt en uit allerlei beschuldigingen richting Sebastian. Maar uiteindelijk besluit hij naar New York te reizen, in de hoop om het leven van zijn overleden zoon beter te begrijpen. Tegelijkertijd verwerkt Sebastian zijn verdriet in een gedurfd toneelstuk om zijn verloren liefde te eren, waarbij hij zijn innerlijke onrust omzet in een oogverblindende homofantasie. Te zien bij Ziggo en iTunes.

the lawyer

Marius is rijk en heeft een bruisend leven in Vilnius. Ondanks al zijn voorspoed en vele vrienden, mist hij iets in zijn leven. Na het zoveelste etentje met vrienden komt hij via een chatroom in contact met de aantrekkelijke Syrische vluchteling Ali, die in Belgrado is terechtgekomen. Ondanks hun verschillen proberen ze contact te houden. Litouwen en Servië liggen niet ver van elkaar, maar kunnen ze een weg vinden door alle obstakels die tussen hen in staan? Een opvallende rol is weggelegd voor Danilas Pavilionis, die een jonge transgender man speelt met wie Marius een mislukte date heeft. The Lawyer is geregisseerd door Romas Zabarauskas. Te zien bij Ziggo Movies & Series en Apple tv+

down low

“I am like human poppers. I open anyone up.” Als een masseur dat tegen je zegt, weet je wel hoe laat het is. Acteur Lukas Gage kruipt in de huid van een masseur die zijn geremde cliënt Gary (gespeeld door Zachary Quinto), een happy ending bezorgt, en daarmee ook meteen zijn eerste seksuele ervaring met een man. Er gaat een wereld voor hem open als die masseur hem laat kennismaken met de bekende hook-up apps. Ook organiseert hij Gary’s eerste afspraakje met een andere man. Maar tijdens die date loopt alles gruwelijk uit de hand en komt de man in kwestie te overlijden. En zo gebeuren er meer dingen die niet helemaal in de haak zijn in een nacht vol seks en drugs. En dat in een romkom, geregisseerd door Rightor Doyle. Te zien bij Apple tv, Prime Video en Google Play.

smalltown boys

Still uit Smalltown Boys.

Filmmaker Gaël Lépingle heeft een voorliefde voor kleine provinciale steden op het Franse platteland. In Smalltown Boys beziet hij deze plaatsen door de ogen van drie mannen van verschillende leeftijden die op mannen vallen. In de openingsscène droomt een jonge man van een realiteit die anders is dan het bedrijf dat hij gaat overnemen en het huwelijksleven dat daarbij hoort. Hij proeft van een pittig, onbekend leven als een vaudevillegroep optreedt in zijn dorp. Vervolgens volgen we de omzwervingen van een tiener en die van een respectabele leraar met een fetisj. Deze drie portretten vormen gezamenlijk een verhaal, namelijk dat van de vreselijke banaliteit van een voorbestemd lot. Of is het toch mogelijk om hieraan te ontvluchten? Te zien bij Peccadillo Pictures

chrissy judy

Judy Blewhim en Chrissy Snow Queen zijn twee dragqueens die samen een niet al te succesvolle act opvoeren in New York en op Fire Island. De twee zijn elkaars beste vrienden en delen alles samen. Maar dan kondigt Chrissy onverwacht haar vertrek aan: ze gaat samenwonen met haar vriend in Piladelphia. Judy’s leven stort in elkaar, want stiekem was Chrissy meer voor haar dan een beste vriend. Todd Flaherty schreef het scenario voor Chrissy Judy, regisseerde de film en is tevens te zien in een van de hoofdrollen in dit verrassend authentiek ogende drama, dat is geschoten in prachtig zwart-wit. te zien bij Apple Tv+

cobalt blue

Een aspirant-acteur en zijn vrijgevochten zus worden allebei verliefd op dezelfde man, een raadselachtige gast die overnacht in hun huis. Hun traditionele Indiase familie weet zich geen raad met de gebeurtenissen die daarop volgen, waardoor vooral de broer wordt gedwongen om in alle eenzaamheid de angsten rond de liefde voor iemand van hetzelfde geslacht te onderzoeken. Tegelijkertijd vertelt regisseur en scenarioschrijver Sachin Kundalkar een hartverwarmend liefdesverhaal met Cobalt Blue, die volgens een van de critici ‘de erotische blos van een eerste liefde’ heeft. Te zien op Netflix.

rotting in the sun

Queer comedian Jordan Firstman brak in de coronatijd door met zijn grappige video’s. Hij speelt min of meer zichzelf in Rotting in the Sun, net als de Chileense schrijver en regisseur Sebastián Silva, die in de film in een creatieve impasse is beland en naar een naaktstrand gaat dat bekendstaat als beruchte ontmoetingsplaats voor mannen. Als hij bijna verdrinkt, redt Firstman hem uit de golven. Die laatste ziet zijn kans en begint meteen een eigen tv-serie te pluggen. Maar Silva is niet bepaald van hem gecharmeerd. Wanneer Silva vermist raakt, verandert de film gaandeweg in een mysterie. Firstman voelt zich verantwoordelijk en gaat naar hem op zoek. Zal hij hem ooit nog terugvinden? Rotting in the Sun ging in première op het Sundance Festival, waar al snel een buzz ontstond over het vele mannelijke naakt en de niet-gesimuleerde seksscènes, waaronder met Firstman zelf. Te zien bij Mubi.

joyland

Amanullah staat aan het hoofd van de Rana-familie, die het niet breed heeft. Zijn werkloze zoon Haider besluit het bruisende Lahore te verkennen en danser te worden in een erotisch theater. Daar ontmoet hij de transgender artiest Biba. Deze ontmoeting zet een reeks gebeurtenissen in gang die hun levens en relaties voorgoed op zijn kop zullen zetten. De film was aanvankelijk verboden in Pakistan, maar nadat een aantal scènes werd gecensureerd, mocht Joyland alsnog worden vertoond. Behalve in de regio Punjab, waar regisseur Saim Sadiq zijn film schoot. Alina Khan is de eerste trans vrouw die een hoofdrol speelde in een grote Pakistaanse film. Joyland is bovendien de eerste film ooit uit Pakistan die op de shortlist kwam voor een Oscarnominatie. Te zien bij Cinetree

nuovo olympo

In het Italië van de late jaren zeventig ontmoeten twee jonge, aantrekkelijke mannen elkaar, beiden 25 jaar oud. Pietro en Enea lopen elkaar toevallig tegen het lijf in een bioscoop en beginnen een hartstochtelijke, geheime affaire. Maar dan volgen er een aantal gebeurtenissen die verband houden met de sociale en politieke protesten die Italië overspoelen. De twee raken elkaar hierdoor kwijt, maar ze besteden de volgende dertig jaar aan het zoeken naar elkaar. Pas na die tijd, als volwassen mannen die ieder hun eigen leven hebben opgebouwd, krijgen ze de kans om opnieuw verbinding te maken en te onderzoeken of hun liefde bestemd was om langer mee te gaan dan die kortstondige affaire. De regie is in handen van Ferzan Özpetek. Te zien op Netflix.

the wanderings of ivan

Parijs de stad van de liefde? Dat geldt lang niet voor iedereen. De Russische immigrant Ivan is net aangekomen in de Franse hoofdstad, maar kan nergens terecht. Hij zwerft door de straten van het voor hem vijandige Parijs en komt uiteindelijk terecht in de bosrijke buitenwijken. Hier ontdekt hij al snel dat menselijke relaties in deze idyllische omgeving een prijs hebben. Hij komt jonge mannen en vrouwen tegen op wie hij geen vat krijgt. Zal hij ooit aarden in deze omgeving die bol staat van dubbelzinnige ontmoetingen? The Wanderings of Ivan voelt als een poëtische zoektocht naar mannelijkheid waarin Ivan zowel krachtig als kwetsbaar is, in een reis die even hoopvol is als bitterzoet. Jean-Claude Camus regisseerde deze film. Te zien bij Peccadillo Pictures.

minyan

David is Yeshivastudent. Hij worstelt met zijn seksuele identiteit en heeft een sterke band met zijn grootvader. Met zijn vader, een fysiotherapeut, is de verstandhouding minder goed. De film Minyan speelt zich af in de jaren tachtig, in New York. In het winterse Brighton Beach om precies te zijn, een wijk met veel bewoners uit Oost-Europa waardoor die ook wel Little Odessa wordt genoemd. Twee winters lang zien we hoe David samenleeft met zijn opa, helpt bij gebedsdiensten, maar ook hoe hij kennismaakt met de literatuur van James Baldwin en zijn eerste liefde ontmoet. Regisseur Eric Steel maakte een ontwapenende, grappige, maar ook grillige en harde film over geheimen, jezelf vinden en het leven onder de knie proberen te krijgen. Te zien bij Pathé Thuis

Powered by Labrador CMS