“Zo fijn om je vriendin te kunnen zoenen zonder joelende heteromannen”

Annefleur Schipper en Vera Siemons over hun eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Makers* van de Lesbische Liga-podcast Annefleur Schipper (32) en Vera Siemons (30) over hun allereerste keer in een gaybar.

Annefleur: “Mijn eerste keer had Giga PANN in Utrecht moeten zijn. Ik was 20, bloedzenuwachtig en verliefd op een meisje, maar ik had te veel gedronken tijdens het indrinken dus ik werd aan de deur geweigerd.”

Vera: “Bij mij was het de Vivelavie in Amsterdam, maar dat was ook geen succes. Ik kwam binnen als onzekere baby van achttien uit Breda en stootte per ongeluk iemand aan. Toen kwam diens partner naar me toe, keek me aan en stampte op mijn tenen. Het eerste feest waar ik me thuis voelde was Same Same in Utrecht. Ik was alternatief en het was daar best progressief voor die tijd, en de muziek was te gek. Bordó in Amsterdam werd ook zo’n plek voor mij. Je werd er niet zo aangestaard.”

Annefleur: “Mijn eerste échte keer was de Exit in Amsterdam. We hingen aan die paal, dronken shotjes en ik hoefde me daar geen zorgen te maken dat iemand oogcontact raar zou vinden. Ik vond dat zo gezellig en bijzonder. Later heb ik daar mijn huidige vriendin ontmoet. We zagen elkaar en het was raak. Ze vergat wel mijn naam nadat we hadden gezoend. We waren allebei op date met iemand anders, maar ook zij gingen met elkaar zoenen. Het was een prachtige lesbische symbiose. ‘Timber’ van Kesha stond keihard aan dus dat werd ‘ons’ nummer. Daar droom je van als klein meisje.”

Vera: “Ik heb nog nooit gezoend in een gaybar. Wel met mijn vriendin, maar nooit als vrijgezel. Ik was altijd bang. Ik wist nooit hoe ik kon weten of iemand vrijgezel was en ik was bang dat ik de codes niet begreep. Iemand wilde mij ooit zoenen, maar ik durfde geen nee te zeggen. Ik zei dat ik geen kauwgom bij me had. That’s me.”

Annefleur: “Mensen verwachtten vaak dat ik de eerste stap zou zetten met flirten, maar ik was vet onzeker. Ik droeg nog best veel make-up; rode lippenstift, eyeliner – Amy Winehouse: eat your heart out –, meisjes geloofden niet dat ik lesbisch was. Raar, vond ik dat, want hoe je eruitziet heeft weinig te maken met op wie je valt. Dat beeld is nu gelukkig veranderd. Ik moedig aan dat er meer plekken komen voor meer verschillende lesbies. Er wordt altijd gedacht dat wij niet uit willen gaan, maar meid, neem al mijn geld. Ik koop die fles Salmari wel, ik kom. In gaybars kun je onbeoordeeld experimenteren. Er is zoveel waar je in de ‘normale’ wereld rekening mee moet houden wat daar wegvalt.”

Vera: “Ik vind het klote om dit in 2023 te moeten zeggen, maar ik vind het fijn dat ik in een gaybar gewoon mijn vriendin kan zoenen zonder dat er heteromannen gaan joelen. Dat is gewoon waarom deze plekken nodig zijn. Gewoon onbeschaamd jezelf kunnen zijn.”

Dit zijn Annefleur en Vera
Annefleur Schipper (31) en Vera Siemons (29) doen er alles aan ‘to make lesbi great again’ met de Lesbische Liga. Annefleur is daarnaast programmamaker en Vera radio-dj. 

* Annefleur en Vera hebben geen relatie en zijn ook geen exen van elkaar.

Beeld: Linde Dorenbos

Powered by Labrador CMS