“In queer clubs doen mensen veel meer hun best”

Ridder van Kooten over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Acteur en presentator Ridder van Kooten (25) over zijn allereerste keer in een gaybar.

“Mijn eerste keer in een gaybar is nog helemaal niet zo lang geleden. Lang heb ik gedacht dat ik hetero was, tot ik mijn huidige vriend leerde kennen. Ik had nooit het verlangen om naar een queer bar te gaan, maar daar zou snel verandering in komen. Sinds drie jaar hebben wij een relatie, maar die begon in een tijd dat er een pandemie was. We zagen zo’n beetje alleen elkaar.

Tijdens de pandemie was er een moment dat kroegen en clubs voor een aantal nachten geopend waren. Toen besloot ik met een vriendin naar De Trut te gaan in Amsterdam, een queer disco die alleen op zondag geopend is. Ik had al veel verhalen over die plek gehoord, dus ik was erg benieuwd. De vriendin met wie ik ging kende ik nog van de middelbare school. Zij was net als ik bezig met haar zoektocht in het queer bestaan. Het was dus leuk deze eerste keer samen te beleven. 

Eenmaal in De Trut kreeg ik veel aandacht. Allemaal jongens die je aankijken, dat was zeker even wennen na een periode alleen thuis te zijn geweest. Maar eerlijk is eerlijk: het was natuurlijk ook heel leuk. Zelf durfde ik niet meteen rond te kijken. Ik moest het hele spel een beetje opnieuw uitvinden. Hallo nieuwe wereld, dacht ik. Uiteindelijk heb ik het erg naar mijn zin gehad die avond. Er hing een fijne sfeer en er waren veel verschillende mensen.

Mijn tweede ervaring was een stuk intenser. Na de pandemie ging ik naar Is Burning, een groot queer house- en technofeest. Als dat mijn eerste ervaring met gay uitgaan was geweest, dan had ik dat wel heftig gevonden

Tegenwoordig ben ik weken van tevoren al aan het bedenken wat ik aan ga doen. Vroeger was ik daar helemaal niet mee bezig; in queer clubs doen mensen veel meer hun best.

Je zou kunnen stellen dat ik op mijn 25ste een tweede jeugd beleef. Ik ga veel vaker uit dan voorheen en ben het queer uitgaansleven echt aan het ontdekken.” 

Ridder van Kooten (25) is acteur en presentator. Hij speelde in films als Zwanger & Co en televisieseries Spangas en Brugklas. Ook was hij de Nederlandse stem van personage Nick Nelson in Heartstopper.

Beeld: Peter van der Wal

Powered by Labrador CMS