sexual healing

Ridder van Kooten

Ridder van Kooten: “Lang dacht ik dat ik honderd procent hetero was”

#YourSexYourWay

Leestijd: 2 min

Presentator en acteur Ridder van Kooten (24, hij/hem) dacht dat hij honderd procent hetero was, totdat hij verliefd werd op een mannelijke collega. "Inmiddels zijn we twee jaar samen. Volgens mij worden we zo geremd door de hokjes in ons hoofd."

“Ik groeide op met het idee dat ik geen seks mocht hebben voor het huwelijk. Het werd niet hardop uitgesproken, maar dat was wat ik zag in mijn gelovige omgeving. Voor mijn gevoel moest ik direct ‘de ware’ tegenkomen.

Seks heb ik lang voor me uitgeschoven. Het komt later wel, dacht ik, al leek wachten tot het huwelijk me wel erg extreem. Mijn eerste keer was uiteindelijk met een meisje en dat was heel fijn. We hebben het heel rustig aangepakt.

Omdat ik danste en in musicals speelde werd er regelmatig ‘homo’ naar me geroepen. Ook mijn ouders lieten me weten dat ze er geen probleem mee zouden hebben als ik op jongens viel. Frustrerend vond ik dat, ik had alleen gevoelens voor meisjes.

Lang dacht ik dat ik honderd procent hetero was, totdat ik verliefd werd op een mannelijke collega. Eerst waren we gewoon vrienden, maar op een wilde avond hebben we gezoend. Dat maakte veel los. Van het een kwam het ander en inmiddels zijn we twee jaar samen. Volgens mij worden we zo geremd door de hokjes in ons hoofd. Mijn vriend had mij in eerste instantie ook uitgesloten als potentiële partner.

Ik vraag me nu weleens af of ik een nieuw label moet kiezen. Labels zijn er denk ik meer voor anderen dan voor mezelf. De een noemt me homo, de ander bi en ik merk dat het me niet zo boeit. Wel waren mijn relaties met meiden ook echt; het een heeft het ander niet vervangen. Het is eerder een verrijking.

Ik ervaar veel overeenkomsten in de seks met een man en een vrouw. Eén verschil: tijdens seks met een man voel ik me niet beperkt door een vastgeroest rolpatroon. Mocht ik ooit weer een relatie met een vrouw krijgen, dan wil ik die vrijheid vasthouden. Ik wil niet meer terug naar mijn oude realiteit.”

Tijdens Pride Amsterdam vind je op diverse locaties de Durex Pride-camper met het rad van seksfortuin. Check voor meer info durex.nl/your-sex-your-way.

lees ook de andere verhalen

Voor veel lhbtq personen liet de kwaliteit van seksuele voorlichting nogal te wensen over. In samenwerking met Durex en Lotte van Eijk sprak Winq met zes queer personen over seksueel geluk.

Beeld: Roy Schepers

Video: Roy Schepers & Ilse Paulussen
MUAH: Clayton Leslie & Candle Triebel

Powered by Labrador CMS