“Ik vond mezelf heel schattig, maar zag er die eerste keer afschuwelijk uit!”

Keta Minaj aka Bobby Snijder over zijn eerste keer in een gaybar

Keta Minaj aka Bobby Snijder.
Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Drag royalty Keta Minaj (momenteel te zien in RuPaul's Drag Race: UK vs The World seizoen twee), aka Bobby Snijder, over zijn allereerste keer in een gaybar.

“Op mijn zeventiende ging ik met een collega voor het eerst naar Gay Palace in Rotterdam, een gayclub die inmiddels niet meer bestaat. Ik had erg mijn best gedaan op mijn outfit: ik droeg een zelfgemaakte legging met gouden schildpadmotief en een strak zwart hemdje. Mijn haar had ik rood met blauw geverfd. Ik vond mezelf heel schattig, maar achteraf gezien zag ik er afschuwelijk uit.

In de trein van Dordrecht naar Rotterdam hadden we al een fles drank soldaat gemaakt en toen we uiteindelijk in de club waren, voelde ik me direct enorm geaccepteerd. Dat was nieuw voor mij. Ik heb de hele avond gedanst, geflirt en meteen op het toilet met een jongen gezoend. Uiteindelijk heb ik van de gaybar al snel mijn werkplek gemaakt: ik werd go-godanser en mijn eerste optreden vond plaats in Gay Palace. Samen met een studiegenoot van de theaterschool mocht ik daar dansen. We hadden outfits met veren en kettingen aan en voor mijn gevoel deden we het fantastisch. 

Een dag later kwamen we weer op school, waar een roddel rondging van iemand die in de garderobe had gewerkt: hij had nog nooit zulke slechte dansers gezien. Dat bleek over ons te gaan! Zo gênant. Inmiddels heb ik als go-godanser en dragqueen zo’n beetje alle clubs in Nederland en het buitenland vanbinnen gezien. Sinds mijn deelname aan Drag Race Holland word ik ook vaak herkend. Aan de ene kant is die aandacht leuk, maar soms is het ook lastig: mensen zien mij nu alleen als dragqueen en hebben daardoor direct een bepaald beeld van me. Dat ik heel erg vrouwelijk zou zijn, bijvoorbeeld, terwijl ik dat out of drag helemaal niet ben. Uiteindelijk leren mensen mij beter kennen als ze met me in gesprek gaan – en de gratis drankjes en shotjes die je krijgt wanneer je in drag bent, zijn natuurlijk een fijne bijkomstigheid.

In de gaybar en clubscene vond ik voor het eerst de vrijheid om mezelf te zijn en te experimenteren met make-up. Op mijn zeventiende had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu, twintig jaar later, zelf op een hak op die podia zou staan.”

Keta Minaj (43), ook wel bekend als The Dutchess en Bobby Snijder, is een Nederlandse dragqueen. In 2021 deed ze mee aan het tweede seizoen van Drag Race Holland.

Powered by Labrador CMS