uit onze archieven

“Tegen mijn ouders zei ik dat ik uit eten ging met vrienden”

Christian van Eijkelenburg over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

Theatermaker Christian van Eijkelenburg (32) vertelt over zijn eerste keer in een gaybar. 

“Ik was zestien jaar oud en het plan was met vrienden naar het oude Gay Palace in Rotterdam te gaan. We hadden echter een vijftienjarige in ons midden, die we stiekem mee naar binnen moesten krijgen. Dat mislukte en ook de Strano [gaybar in Rotterdam – red.] kwamen we die avond niet in.

Een maand later hebben we het nog een keer geprobeerd, zonder die vriend. Tegen mijn ouders had ik gezegd dat ik uit eten ging met vrienden en zij gaven geld mee om iets lekkers te kopen. Bier lustte ik niet, dus van het eetgeld van mijn ouders heb ik cocktails gekocht voor onze groep. Ik geloof niet dat mijn ouders weten wat ik met hun geld heb gedaan. Sorry pap en mam, ik heb het niet zo gewild.

De eerste keer was heel erg spannend. Ik was toen nog niet uit de kast, maar had wel wat hints laten vallen dat ik op jongens val. Ik kan me herinneren dat we een drankje aan de bar bestelden en een rondje door Gay Palace wandelden om erachter te komen wat er allemaal te doen was. Ik kreeg complimenten over mijn haar, iets wat ik op die leeftijd niet gewend was.

De vriend die mij had meegenomen had twee vrienden bij zich die ik niet kende. Zij vroegen mij mee het podium op te komen om te dansen. Ik begon achteraan en kwam steeds meer op de voorgrond te staan. Het liefst wilde ik er weer af om niet zo in de belangstelling te staan: ik was me heel erg bewust van mijn dansmoves en dat iedereen naar me keek. Maar ik vond een van die jongens heel erg leuk. Uiteindelijk hebben we op een medley van de Spice Girls met elkaar gezoend.

“ik vind het nog steeds leuk om uit te gaan”

Met die jongen ben ik daarna nog naar de KeerWeer [gaybar in Rotterdam – red.] gegaan. We hebben de hele avond elkaars hand vastgehouden en hij werd mijn eerste vriendje. Echt lang hebben we het niet met elkaar uitgehouden, we waren slechts vier maanden samen.

Die groep vrienden zie ik nu niet meer, al volg ik ze wel nog op Instagram. Het blijft leuk te kijken wat zij nu allemaal aan het doen zijn.

Ik vind het nog steeds leuk om uit te gaan. Na twee jaar in lockdown heb ik enorme knaldrang. Ik denk dat de Trut [queer disco in Amsterdam – red.] de eerste plek is waar ik heen ga zodra alles weer open is. Ik vind het leuk dat het alternatief is. In het verleden kwam ik daar vaak als er een thema was waar ik geen idee van had. Waren er opeens allemaal mensen aan het vingerverven, of lagen mensen naakt fruit van elkaars lichaam te eten. Dat kom je niet tegen in een heteroclub. Je gaat uit, je wil wat meemaken!”

Christian van Eijkelenburg is theatermaker. Na voorstellingen met de Fransse Eijkel te hebben gemaakt gaat hij vanaf september 2022 het theater in met solovoorstelling Drift. Een visueel theater spektakel over innerlijke woede.

Beeld: Rob Jacobs

Powered by Labrador CMS