“Ik zoende met iemand waarmee ik helemaal niet wilde zoenen”

Bram de Wijs over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 3 min

Vlogger Bram de Wijs vertelt over zijn eerste keer in een gaybar. 

“Ik was 15 toen ik met mijn beste vriend en vriendin naar de Roze Wolk in Utrecht ging. Dat is dus ruim 20 jaar geleden. We zaten op school in Bilthoven, dus we gingen vaker uit in Utrecht, maar tot nu toe altijd naar heterokroegen. Ik was net uit de kast bij een paar klasgenoten, dus het leek mijn vrienden wel lollig voor mij om een keer gay uit te gaan. Het was trouwens ook het enige dat nog open was, want het was een uur of 3. 

Ik vond het erg spannend, maar ik geloof dat we al aardig wat gedronken hadden, dus stemde ik in. Het was al een aparte avond, want we hadden een soort gekke love triangle met z'n drieën: ik was verliefd op de jongen, hij was verliefd op het meisje en zij was verliefd op mij. Dat ging wonderbaarlijk genoeg meestal goed, maar die avond leidde het tot veel drama. 

Ik weet nog dat we binnenkwamen in een donkere kelder vol rook, gekleurde lichten en harde muziek. We dronken volgens mij bier en rode wodka Red Bull. Het was niet druk en wij waren met onze 15 jaar natuurlijk de jongste bezoekers, dus we trokken veel bekijks. Ik zag voor het eerst zoveel homo's in het echt bij elkaar, wat al een ervaring op zich was. Echt bezig met mijn zoektocht naar knappe jongens was ik volgens mij niet, ik was vooral bezig met mijn vrienden en de spanning van een club vol homo's die ons aan het aanstaren waren.

“ik vond hem niet aantrekkelijk, maar even later stonden we te zoenen. of hij zoende mij vooral.”

“Ik vond hem niet aantrekkelijk, maar even later stonden we te zoenen. Of hij zoende mij vooral.”

Op een gegeven moment raakten we in gesprek met een jongen van een jaar of 22, in mijn ogen toen stokoud. Hij flirtte met me en probeerde via mijn vrienden te ontdekken of ik homo was. Ik vond hem niet aantrekkelijk, maar even later stonden we te zoenen. Of hij zoende mij vooral.
Hij duwde me vrij hard tegen een muur en ik herinner me nog dat hij sterk naar een zoet luchtje rook. M'n gevoel ging alle kanten op: ik was trots dat ik voor het eerst met iemand zoende, en dat het met een man was. Toch wilde ik eigenlijk helemaal niet met hém zoenen, maar met m'n beste vriend. En ik was vooral heel erg dronken. Daarna begon mijn vriendin uit jaloezie óók met hem te zoenen, én met mijn beste vriend, waardoor er ruzie ontstond.

Ik voelde me niet lekker en we gingen naar huis. Daar hebben we nog lang ruzie gehad en gehuild. Uiteindelijk besloten we dat de vriendschap zo niet werkte. Ik kwam de volgende ochtend brak en verdrietig thuis en dat is volgens mij de aanleiding geweest om uit de kast te komen bij m'n moeder - allemaal dankzij dat bezoekje aan de Roze Wolk!

Daarna heb ik lang gedacht dat gay uitgaan niks voor mij was, hoewel ik op mijn 19e nog wel eens met lichte tegenzin met mijn toenmalige vriendje bij ARC in de Reguliers kwam. Het was ook een fase waarin ik m'n eigen homoseksualiteit niet echt ontkende, maar wel een beetje negeerde. Pas veel later ontdekte ik hoe leuk gay clubs kunnen zijn, zeker als je met homovrienden of je verkering bent en als de muziek goed is. Ik ga niet om te flirten, maar ik voel me er vaak veel veiliger en meer op m'n gemak dan in heterotenten.
Als ik wil dansen vind ik Soho en de Trut leuk, en om gewoon wat te drinken de Prik of Taboo. M'n leukste gay avond was denk ik bij Heaven in Londen. En ik was afgelopen jaar voor het eerst op de Roze Maandag in Tilburg, wat ik onverwacht ook echt te gek vond. Eigenlijk is het jammer dat ik pas rond m'n 25e gay uitgaan leerde waarderen, want ik heb echt het gevoel dat ik veel heb in te halen.”

Wil je Bram volgen? Dat kan op Instagram en YouTube.

Powered by Labrador CMS