“Ik sloeg meteen een knappe Zwitser aan de haak”

Haroon Ali over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Journalist, columnist en schrijver Haroon Ali (39) over zijn allereerste keer in een gaybar.

“De eerste keer die me écht is bijgebleven, was in de toenmalige club Exit in Amsterdam [waar tegenwoordig Club NYX is gevestigd – red.]. Ik was 21, nét terug van een studie-uitwisseling in Toronto en voelde dat ik er klaar voor was om op ontdekkingsreis te gaan. Mijn toenmalige beste vriend nam me mee uit. Hij was al uit de kast, wist precies waar je moest zijn, en kende allerlei uitsmijters en kroegbazen.

Het kan niet anders dan dat ik wat nerveus was, me zorgen maakte over wat ik aan moest trekken en benieuwd was naar wat ik zou aantreffen. Maar de herinnering aan de avond zelf is vooral euforisch. Ik had de avond van m’n leven en weet nog goed hoe blij ik me voelde om op een plek te zijn met andere gays, lekker te dansen én meteen een lekkere jongen te ontmoeten. Dat was een leuke Zwitser met felblauwe ogen, waar ik meteen mee heb staan zoenen. Tijdens de aansluitende zomer kwam ik uit de kast en ben ik samen met die beste vriend vele nachten op stap geweest. Ik had echt het gevoel alsof ik iets in te halen had.

Ik heb eigenlijk altijd een leuk uitgaansleven gehad. Er is in Amsterdam genoeg te doen voor queer mannen. Ik heb uiteindelijk mijn vriend ontmoet op Grindr, in een tijd dat je daar nog een leuk gesprek kon hebben zonder dat het meteen over stats en dickpics ging. Ik vond het wel altijd leuker om mensen in een kroeg te ontmoeten dan op een datingapp.

Naarmate ik ouder werd, ging ik minder uit in de Reguliers in Amsterdam, omdat het daar steeds meer studentikoos en hetero werd. Mijn vaste plekken zijn tegenwoordig de Prik, de Spijkerbar, en Club Church, ook allemaal in Amsterdam. In die laatste twee hangt vaak een seksueel geladen sfeer, maar dat vind ik wel leuk. De Spijkerbar ziet er vanbinnen echt uit als een soort Tom of Finland, New York-style dive bar. Het straalt een soort hypermasculiniteit en seks uit. In Club Church kom ik vooral op donderdag, als iedereen welkom is. Dan kún je van alles uitspoken in de darkroom, maar gaat het vooral om socializen met je vrienden.”

Haroon Ali (39) is journalist, columnist en schrijver en maakte samen met Yora Rienstra de podcast Opgewonden, over seksualiteit in alle vormen en maten. Zijn tweede boek, over de kleurrijke lhbtiqa+ gemeenschap, zal eind dit jaar verschijnen.

Beeld: Nosh Neneh

Powered by Labrador CMS