onderweg met winq

Haroon Ali

Haroon Ali: “We moeten als queercommunity strijdbaar blijven naar het echte gevaar”

Over zijn chosen family, de Roze Maffia en zijn boek Spectrum

Leestijd: 1 min

In Spectrum schetst journalist Haroon Ali een portret van de Nederlandse regenbooggemeenschap anno nu. Winq-hoofdredacteur Martijn Kamphorst nodigde hem uit in de Winq-mobiel om zijn boek te bespreken.

In zijn boek Spectrum heeft Haroon geprobeerd alles wat de Nederlandse regenbooggemeenschap verbindt en verdeelt te duiden. Dat was geen eenvoudige klus. “Je weet van tevoren dat je niet volledig gaat zijn”, vertelt de journalist. “Je gaat geen recht doen aan elke groep, identiteit en letter. Helemaal in onze community, waarin we elkaar soms nogal de maat kunnen nemen, weet je dat je mensen misschien een beetje pissig kunt maken, maar ik heb mijn best gedaan.”

“ik zag hoeveel veerkracht wij hebben als queer personen. daar zit voor mij hoop in”

onbekende termen

Voor Haroon was het belangrijk dat niet alleen queers, maar juist ook mensen die niet tot de lhbtiqa+-gemeenschap behoren het boek zouden lezen. “Ik schrijf al vijftien jaar over deze onderwerpen. Mijn verhalen voor de Volkskrant probeer ik zo te schrijven dat ze ook toegankelijk zijn voor mensen buiten onze community,  in de hoop dat zij er iets van opsteken.” Ook is hij zich ervan bewust dat het queer leven in grote steden op sommige vlakken heel anders is dan in kleinere dorpen. “Die mensen zijn misschien niet bekend met bepaalde termen die in Amsterdam worden gebruikt.”

veerkrachtige community

Haroon had zelf een behoefte queer personen positief in de media te krijgen. “Daar is de serie Alfabetsoep voor de Volkskrant uit ontstaan, die uiteindelijk tot dit boek heeft geleid, en daar zijn heel erg positieve dingen uit gekomen. Ik zag hoeveel veerkracht wij hebben als queer personen en daar zit voor mij de hoop in.”

Bekijk de rest van het gesprek in de video hieronder. Daarin praat Haroon ook over zijn chosen family en grensoverschrijdend gedrag onder de 'Roze Maffia', ofwel gay mannen die werkzaam zijn in de media. 

Powered by Labrador CMS