Eerste keer in een gaybar

“Ik flirtte natuurlijk wel, maar sloeg niet meteen iemand aan de haak”

Zanger Wouter Hamel

Leestijd: 2 min

Elke maand interviewen we gay celebs over hun eerste keer in een homobar. Zanger Wouter Hamel stond op zijn 17e in de Amsterdamse Havana en flirtte erop los.

"Ik woonde in 1995 in Wijk bij Duurstede en was vrij en onverveerd in de klas uit de kast gekomen. In Utrecht had je destijds gaybar Navratilova, maar mijn eerste keer was meteen in de Havana in Amsterdam. Bam!

Ik was zeventien, deed een vooropleiding van de Kleinkunstacademie en ging met allemaal types van die opleiding mee uit. Eerst naar de Soul Kitchen, waar ik héél erg heb geflirt, en daarna naar de Havana. In die tijd was latin house helemaal in: overal stampende beats. Ik was toen natuurlijk ook al een zangertje, dus ik zong mee.

Op een gegeven moment deed ik een soort ‘woooohooowooyeah!’ en hoorde ik een man verderop een melodieus antwoord geven. Het werd een soort zangbattle, maar ik hield het met mijn ongetrainde stemmetje niet lang vol. Ik dacht: wow, die man kan véél beter zingen dan ik! Ik ben naar de bar gelopen en heb gevraagd wie hij was. De barman zei: ‘Tegen niemand zeggen, maar dat is Luther Vandross’.

Ik weet nog steeds niet of hij me in het ootje nam, of dat het écht Vandross was. Hij was wel corpulent en zag er make-upperig uit. Ik zal het nooit weten.

Ik voelde me meteen op m’n plek in de gay bar. Het was een opluchting om in een bar te staan waar alle mannen, net als ik, op mannen viel. Iedereen was leuk gekleed, beleefd, leuk, slim en mensen hadden zin in een leuke avond. Er werd die avond ook echt flink gedanst.

Ik heb niemand mee naar huis genomen. Ik flirtte natuurlijk wel, maar het was zeker op mijn zeventiende niet meteen mijn bedoeling om iemand aan de haak te slaan. Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom niet."

“ik realiseerde me dat ik fucking trots moest zijn op het feit dat ik een gay man ben”

“Ik realiseerde me dat ik fucking trots moest zijn op het feit dat ik een gay man ben”

"Vorig jaar voelde het alsof ik opnieuw voor het eerst in een gaybar kwam. Ik ben er namelijk járen heel bewust niet geweest. Ik had er een oordeel over, vond het niet nodig. Ik heb best lang een ‘heteronormatief’ leven geleid. Niet uit schaamte, maar omdat ik het moeilijk vond om bij dat stukje van mezelf te komen.

Het voelde dus echt alsof ik een soort tweede coming-out beleefde, nadat ik me realiseerde dat ik fucking trots moest zijn op het feit dat ik een gay man ben.

Inmiddels ga ik dus best wel weer vaak ‘gay’ uit. Ik was afgelopen donderdagavond nog in de Taboo, daarna even in Prik en ik ben in Club Church geëindigd. Ik voel me één met alle sissy’s, queers, drag queens en transgenders. Ik zie er misschien wel als een boy uit, maar ik voel me echt onderdeel van die groep. En daar zal ik nooit meer moeilijk over doen.”

Dit is Wouter

Wouter Hamel brak in 2007 door met zijn debuutalbum Hamel. Naast succes op eigen bodem scoort hij ook goed in Azië. Vorig jaar bracht hij het album Amaury uit.

Foto: Sanja Marusic

De eerste keer is altijd spannend
Meer verhalen lezen van celebs die vertellen over hun eerste keer in een gaybar? Bekijk dan snel de hele serie.

Powered by Labrador CMS