Envy Peru Winq

uit onze archieven

“Dragqueens vond ik fascinerend en een beetje eng”

Envy Peru over haar eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Dragqueen Envy Peru (32) over haar allereerste keer in een gaybar.

“Ik was zeventien toen ik voor het eerst naar een gaybar ging. Ik was op pad met hetero vrienden uit Hilversum en werd door DJ Sunnery James uitgenodigd om te komen kijken naar zijn set in de Escape in Amsterdam. Onderweg stopten we bij dragshowbar de Lellebel, vooral om te lachen en eens wat anders te zien. Ik weet nog dat ik me erg ongemakkelijk voelde, ik was namelijk nog niet uit de kast en dragqueens vond ik fascinerend maar ook een beetje eng.

De eerste keer gay op stap was een jaar later met mijn goede vriend en fotograaf Rolf Eijtjes, die ik via Hyves had ontmoet. Hij nam mij mee naar Multisexi [een underground clubavond in de Amsterdamse Studio80 – red.] en stelde me voor aan de queer scene. Daar dansten we de hele nacht op geweldige house en techno. Ik ging daarna iedere maand, zonder dat mijn moeder daar weet van had.

In flirten ben ik nooit een ster geweest: als een jongen al naar me toe kwam, klapte ik dicht. Ik was destijds een arme student en dronk alleen bier, daarvan had ik heel wat glazen nodig om uit mijn schulp te kruipen. Ik was ontzettend onzeker.

Mijn laatste twee relaties zijn in een gaybar ontstaan. De eerste was een Tindermatch die ik ontmoette in Club NYX toen ik 25 was. Hij zat achter mij aan, maar ik was minder geïnteresseerd. Dat veranderde toen ik hem in een heel sexy pakje zag dansen. Hij zag er echt zoveel leuker uit. Vervolgens zijn we die avond onafscheidelijk geweest en hebben we twee jaar lang een relatie gehad. Het ging uiteindelijk uit omdat hij voor een lange tijd op een cruise ging werken. Ik heb mij daarna volledig op mijn dragcarrière gestort.

Inmiddels ben ik drie jaar samen met mijn huidige vriend. Hij zag mij voor de eerste keer toen ik samen met de Mermaids Mansion in het voorprogramma van een RuPaul-tour stond. Daarna kwam hij mij altijd supporten. Ik had hem wel zien staan, maar wilde er geen werk van maken omdat ik in drag was. Toen ik een avond out of drag in de Taboo [gaybar in Amsterdam – red.] was, sprong de vonk direct over. Ik durfde zelf geen relatie aan te gaan omdat ik mijn carrière belangrijker vond, heb hem zelfs een jaar op afstand gehouden. Uiteindelijk bleef het gevoel en zijn we nooit meer uit elkaar gegaan.

Een van de meest bijzondere momenten in een gaybar was samen met mijn moeder. Drag vond ze maar raar, maar na een optreden veranderde dat.

Gaybars hebben mij een podium gegeven. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt en er de liefde gevonden. Het is een plek voor nieuw talent en een veilige haven waar je jezelf kunt zijn en samen kunt komen als community. Er is liefde, veel lol en steun en ik kan mij inmiddels geen leven zonder gaybar voorstellen.

Envy Peru is een van de beroemdste dragqueens van Nederland. Achter haar drag persona gaat de 32-jarige in Peru geboren Boris Itzkovich Escobar schuil.

Powered by Labrador CMS