Ink Hotel

10 jaar (P)INK Hotel: “Hier is ruimte voor ieders mening, maar niet voor een oordeel”

5 vragen aan hotelmanager Jolanda de Smit

Ink Hotel
Leestijd: 2 min

Hoe maak je een hotel werkelijk inclusief voor zowel gasten als personeel, en waar gaat het soms nog mis? Jolanda de Smit, general manager van INK Hotel Amsterdam, dat dit jaar tien kaarsjes uitblaast, weet er meer van.

1. Jullie organiseren sinds de opening elk jaar een officieus openingsfeest van Pride Amsterdam en staan bekend als zeer inclusief hotel. Hoe uit dat zich tijdens de rest van het jaar? 

“Het zit in alles. In hoe we werken, met elkaar omgaan, hoe we mensen aannemen. Ik heb twee regels: we zijn er voor de gast, altijd. En: we letten op elkaar. Waar je ook in gelooft, van wie je ook houdt – hier wordt niet geoordeeld over elkaar.”

2. Hoe bewaak je zo'n cultuur in een druk hotel?

Jolanda de Smit
Jolanda de Smit

“Ik heb geen kantoor, ik loop rond tussen de medewerkers. Zo voel ik veel sneller aan of er ergens iets schuurt. Mensen komen met je praten, delen dingen. En als ik hoor dat iemand zich niet veilig voelt, grijp ik in. Meteen. Je moet geen eilandjes laten ontstaan. Iedereen mag hier zichzelf zijn en is er ruimte voor ieders mening, zolang je die niet aan anderen oplegt. Daar ben ik heel duidelijk over tijdens de onboarding van nieuwe collega’s. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar ik hoor genoeg verhalen van gasten, werknemers en hospitalitycollega’s die aantonen dat er nog werk aan de winkel is. Koppels van gelijk geslacht die gevraagd worden of ze niet toch liever twee losse bedden willen; een hotel dat de politie belde toen een mannenkoppel wilde inchecken met hun twee kinderen. Het gaat soms nog goed mis.”

3. Jullie dopen jezelf tijdens Pride Amsterdam 10 dagen om tot PINK Hotel. Hoe is dat begonnen?

“Het idee kwam van een oud-medewerker, Moreno. Hij had een hele speech voorbereid om me te overtuigen van het belang van zo’n evenement, maar ik zei meteen: ‘Ja, doen we’. Sindsdien organiseren we elk jaar een programma dat verder gaat dan glitter. Zo organiseren we naast een groot feest meerdere educatieve bijeenkomsten. Dit jaar is het thema ‘Reflection’. We willen gasten aan het denken zetten, over zichzelf, hun keuzes, hun privileges.”

4. Hoe zorg je ervoor dat een evenement als PINK Hotel wordt gedragen door het hele team?

“Door goed te luisteren en mild te zijn, anders klopt mijn boodschap niet meer. Een voorbeeld: tijdens PINK Hotel dragen onze medewerkers een roze T-shirt, en er was één collega die liever blauw droeg. Het ging hem puur om de kleur, met de achterliggende boodschap had het niets te maken. Daar moet ruimte voor zijn. Hij heeft de avond van zijn leven gehad in zijn blauwe T-shirt.”

Ink Hotel
Ink Hotel

5. Wat hoop je dat er over tien jaar veranderd is?

“Ik zou willen dat het niet meer nodig is om met zo’n evenement een statement te maken. Maar ik ben bang van wel. Mensen lijken steeds minder respectvol. Waarschijnlijk kom ik over tien jaar met een rollator de helling afscheuren in het hotel, maar ik zal ervoor zorgen dat mijn opvolger zich net zo hard maakt voor het inclusieve DNA van ons hotel als ik.”

Lees meer over het jubileum en de tiende editie van Ink goes Pink op ink-hotel-amsterdam.com.

Powered by Labrador CMS