Een tweede vaderland
Shevan René uit Syrië: “Nederland is geen utopie, ook hier heb ik discriminatie ervaren”
Shevan René (33) uit Syrië is nu acht jaar in Nederland. Voor de serie Een tweede vaderland vertelt hij hoe hij hier een bestaan heeft opgebouwd.
“In Syrië werd ik opgesloten en gemarteld: ik ben homoseksueel, politiek tegenstander en heb Joodse roots. Op uitnodiging van de UNHCR kwam ik, samen met mijn toenmalige partner, naar Nederland.
Aanvankelijk vond ik het zwaar: een nieuw land, nieuwe cultuur en andere mensen. Om het makkelijker voor mezelf te maken ben ik veel gaan fietsen en werd ik actief binnen de queer gemeenschap, zowel via het COC als Amnesty International. Ook ben ik me gaan verdiepen in de Nederlandse politiek en werd ik lid van D66. Daarnaast geef ik workshops falafel maken. Al deze dingen hebben mijn netwerk groter gemaakt. In het kader van het project ‘Discussiëren kun je leren’ gaf ik voorlichting op scholen. Op een school in het centrum van Amsterdam waren de leerlingen heel open-minded: na mijn speech stond een van de leerlingen op en kwam hij ten overstaan van zijn hele klas uit de kast. Op een school in Landgraaf, waar veel PVV-stemmers wonen, zei een van de leerlingen ‘Je bent gelukszoeker, je bent hier alleen voor ons geld en onze vrouwen’. Ik antwoordde ad rem dat ik in Nederland ben voor de mánnen, de vrouwen mocht hij zelf houden. Daar konden ze wel om lachen
“De vrijheid die ik hier ervaar is heel belangrijk”
Mensen vragen me weleens of ik blij ben dat ik naar Nederland ben gekomen. Dat vind ik een lastige vraag. Natuurlijk ben ik blij dat ik hier een nieuw en veilig thuis heb kunnen vinden. Ik zie mezelf ook echt als Nederlander en ben daar trots op. De vrijheid die ik hier ervaar is heel belangrijk. Als ik zou willen, kan ik hier tijdens een telefoongesprek zeggen dat ik Mark Rutte of Willem-Alexander een slecht mens vind, zonder dat er vervolgens iemand van de geheime dienst aan de deur komt om me te arresteren. De muren hebben oren in Syrië. Natuurlijk is Nederland geen utopie: ik heb hier discriminatie en antisemitisme ervaren. Toch zie ik dit land als mijn tweede vaderland.”
Beeld: Armando Branco / grooming: Emma Blok