Sezer van Prince Charming: “De gaybar bleek heel classy”

Prince Charming-deelnemer Sezer over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

Elke maand interviewen we gay celebs over hun eerste keer in een homobar. Rapper Sezer Turan (26) vertelt over zijn allereerste keer in een gaybar.

“Op mijn zeventiende ging ik voor het eerst naar een gaybar. Ik was pas net uit de kast voor mijn familie en ging samen met een Turks-Nederlandse vriend van school die ook net zijn coming-out achter de rug had.

Voor onze eerste keer gingen we naar Amsterdam. Eenmaal aangekomen googelden we ‘gaybar Amsterdam’ en zo belandden we bij een barretje in de buurt van de Wallen, volgens mij was het The Queen’s Head. Arm in arm liepen we aarzelend naar binnen; in ons hoofd was de gaybar een plek waar iedereen in de rondte neukte op de dansvloer. 

Het viel ons reuze mee. We waren verrast dat het zo classy was. We dronken een glaasje cola, rookten een sigaretje en een half uur later stonden we weer buiten. Klinkt misschien saai, maar voor mij was het een heel belangrijk moment.

Daarna was het hek van de dam. Drie jaar lang stortte ik me in het Amsterdamse nachtleven. Soms ging ik wel vijf nachten per week uit. Als de clubs sloten en we geen afterparty konden vinden, feestten we gewoon verder op straat. Tijdens het uitgaan barstte ik van het zelfvertrouwen. Ik paradeerde over de Reguliersdwarsstraat alsof het een catwalk was en flirtte met iedere jongen die ik leuk vond.

“ik had geen flauw idee hoe ik als homoseksuele moslim op de juiste manier het geloof moest belijden”

“Ik had geen flauw idee hoe ik als homoseksuele moslim op de juiste manier het geloof moest belijden”

Het gekke was: ik accepteerde in die tijd mijn situatie, maar nog niet mijn identiteit. Tot mijn twintigste probeerde ik mezelf meerdere keren te genezen van mijn homoseksualiteit. Niet omdat iemand dat aan mij vroeg, maar omdat ik dacht dat Allah dat van mij verwachtte. Ik had geen flauw idee hoe ik als homoseksuele moslim op de juiste manier het geloof moest belijden. Geestelijk leiders die ik om hulp vroeg wisten me alleen te vertellen dat homoseksualiteit haram was.  

Rond mijn twintigste verhuisde ik naar Rotterdam. Daar stortte in korte tijd mijn hele wereld in. Mijn gezondheid ging rap achteruit en ik raakte verslaafd aan allerlei soorten drugs. Binnen vijf maanden belandde ik vier keer op de eerste hulp. Vervolgens verloor ik ook nog mijn baan en huurcontract en verhuisde ik terug naar mijn moeder in Enschede. Daar maakte ik een plan om stap voor stap af te kicken. Maandenlang sprak ik ook niet met jongens af. Ik probeerde mezelf helemaal te zuiveren. Zes maanden later was ik een nieuw mens, ik straalde weer, maar die homoseksuele gevoelens waren er nog steeds. Ik besefte toen: dit is geen ziekte, dit is wie ik ben. 

Na mijn deelname aan Prince Charming kreeg ik veel berichten van gay jongeren die zeiden dat ik hen inspireerde door zo onbeschaamd mezelf te zijn. Ik laat dat ook terugkomen in mijn muziek. Niemand heeft het recht mij te ‘tolereren’ of ‘accepteren’: God heeft ons allemaal gelijk geschapen. Ik hoop met mijn tracks jongeren te inspireren die nog worstelen met zichzelf.”

Dit is Sezer

Sezer Turan is rapper en maakt muziek onder de naam NVI. Ook was hij te zien in het eerste seizoen van de Videolandserie Prince Charming.

Beeld: Michael Dijkstra

De eerste keer is altijd spannend
Meer verhalen lezen van celebs die vertellen over hun eerste keer in een gaybar? Bekijk dan snel de hele serie.

Powered by Labrador CMS