Eerste keer in een gaybar

“Mannen leken nieuw bloed te ruiken: ik kreeg veel aandacht”

Theatermaker Raymi Sambo

Leestijd: 1 min

Elke maand vragen we een gay celeb naar zijn eerste keer in een homobar. Raymi Sambo (47) was net een beetje op zijn plek toen hij – oh nee! – werd gespot door een kennis.

"In 1992, op mijn 21ste, was ik net klaar met de musical Basta. Ik was nog nooit naar een homobar geweest, maar wat collega’s – iets oudere meiden – namen me mee naar Havana, een gay oriented café in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. Omdat in Havana zeker ook hetero’s kwamen hoefde ik me ik niet ongemakkelijk te voelen. De drempel was minder hoog.

Ik was destijds nog niet ‘out’. Ik keek m’n ogen uit. Het was wel spannend. Vooral het feit dat ik daar eigenlijk niet gezien wilde worden. Ik was bang dat mensen uit m’n omgeving me in een gay bar zouden zien. Als je met zo’n geheim rondloopt houdt dat je toch bezig.

Het voelde het ook wel als een soort Raymi in Wonderland. Het gevoel van vrij­heid kende ik helemaal niet. Ik was echt onder de indruk. Sommige mannen leken nieuw bloed te ruiken, want ik kreeg best veel aandacht. Dat overrompelde me een beetje. Het voelde zelfs een beetje ongemakkelijk: het was heel veel in één keer."

“gaandeweg ben ik gaan flirten, toen de angst van het bezoeken van een gay bar begon te zakken”

“Gaandeweg ben ik gaan flirten, toen de angst van het bezoeken van een gay bar begon te zakken”

"Die eerste avond ben ik niet aan sjansen toegekomen, ik hield me erg op de vlakte. Ik heb wat gedronken en gedanst, verder durfde ik niks. Maar: een week later was ik wéér in de Havana te vinden. Gaandeweg ben ik gaan flirten, toen de angst van het bezoeken van een gay bar begon te zakken. En toen kwam ik er ineens een kennis mijn broer tegen. Mijn gevoel van veiligheid lag meteen aan diggelen. Het ging dus met ups en downs.

Tegenwoordig ga ik niet super­veel naar gay bars, maar laatst werd ik – weer door hetero­seksuele vrienden – meegenomen, naar de NYX in Amsterdam. Daar hing erg de sfeer van de oude Havana: het publiek was gemengd, en iedereen werd in zijn waarde gelaten. Dat was tof om te zien.”

Dit is Raymi

Raymi Sambo (47) is acteur, regisseur en producent. Hij speelde onder andere in SpangaS en was twee jaar geleden ambassadeur van Amsterdam Gay Pride.

Foto: Marjolein Annegarn

De eerste keer is altijd spannend
Meer verhalen lezen van celebs die vertellen over hun eerste keer in een gaybar? Bekijk dan snel de hele serie.

Powered by Labrador CMS