queers for climate

Portretfoto van Kenny Jared Wout

Kenny Jared Wout: “Of je nu uit huis wordt gedreven door vervuiling of homofobie, de consequentie blijft hetzelfde”

Kenny maakt zich hard voor een leefbare aarde

Kenny Jared Wout. Jas: Zipper Vintage Clothin, t-shirt: Zipper Vintage Clothing, armbanden: model’s own
Leestijd: 2 min

Kenny Jared Wout (zij/hun) is student media & cultuur en fotograaf. Kenny maakt zich hard voor een leefbare planeet. “Of je nu uit huis wordt gedreven door homofobie of vervuiling, de consequentie is hetzelfde.”

“Doordat ik opgroeide op Bonaire, omgeven door water en orkanen, was ik me al vroeg bewust van de kracht van de natuur. Ook de verhalen van mijn moeder, over de plekken waar zij opgroeide die nu niet meer bestaan, hebben invloed gehad. Als kind was ik onderdeel van BONAI [Bonaire Archaeological Institute – red.] en hield ik me bezig met natuurbehoud. In 2015 verliet ik mijn eiland en kwam ik naar Nederland, maar elke keer dat ik terugging, viel de verandering me op. Het werd warmer en warmer. Ik ben fotograaf en iedere keer probeer ik zoveel mogelijk vast te leggen, met name de natuur, misschien omdat ik bang ben dat ze verdwijnt. 

Een informatieavond van Greenpeace, over de klimaatzaak die zij samen met de inwoners van Bonaire aanspannen tegen de Nederlandse Staat om het gebrek aan bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering, maakte iets in me los. Ik wilde óók onderdeel zijn van die beweging. Ik mis mijn eiland, maar de plek die ik mis, is niet meer als vroeger. 

Vanuit Greenpeace probeer ik zoveel mogelijk inwoners op Bonaire te informeren en activeren. Klimaatverandering is écht, maar het kan voor mensen als iets abstracts voelen wanneer het geen directe impact heeft. Als je iets niet ziet of voelt, zoals hier in Nederland, is het moeilijk om mensen te overtuigen van een probleem. Ik denk ook dat al het onrecht met elkaar verbonden is. Of je nu uit huis wordt gedreven door vervuiling of homofobie, de consequentie blijft hetzelfde. Uiteindelijk vechten we allemaal tegen hetzelfde systeem. 

Klimaatverandering heeft impact op ons allemaal, dus de kennis daarover moet voor iedereen beschikbaar zijn. We moeten af van het idee dat mensen die niet hoogopgeleid zijn deze informatie niet kunnen begrijpen. Een ander probleem is dat we soms onze verbeeldingskracht verliezen en ons geen betere toekomst meer kunnen voorstellen. Ik ben bang dat mensen blijven hangen in de crises waar we nu mee te maken hebben, waardoor zij niet meer inzien dat het ook anders kan. De jongere generaties bieden mij hoop. Zij hebben zoveel passie, creativiteit en aandacht voor de wereld om hen heen. Zij zijn de toekomst.”

Beeld: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman - styling: Steven Dahlberg - grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong

Powered by Labrador CMS