Moeders

Italiaanse rechtbank oordeelt: kinderen mogen twee moeders op geboorteakte hebben staan

Regering Meloni teruggefloten

Leestijd: 1 min

De conservatiever regering van premier Meloni wil dat bij lesbische stellen de niet-biologische ouder van de geboorteakte wordt gehaald. De rechtbank in Padua steekt daar nu een stokje voor en heeft de regering teruggefloten: namen van niet-biologische ouders mogen gewoon op de geboorteakte blijven staan.

De zaak werd aangespannen door de stad Padua zelf, nadat de minister van binnenlandse zaken Matteo Piantedosi namens de overheid een brief had laten sturen naar 37 gezinnen. Hierin stond dat de naam van de niet-biologische ouder van de geboorteakte van hun kind wordt geschrapt. Het ging om geboorteaktes die sinds 2017 waren opgesteld.

conservatief beleid

Het schrappen van niet-biologische ouders is onderdeel van het zeer conservatieve beleid van premier Giorgia Meloni. Haar post-fascistische partij Broeders van Italië en de rechts-nationalistische coalitiepartij Lega accepteren niet-heterostellen niet als ouderparen. Ze zijn van mening dat kinderen recht hebben op een vader en een moeder.

In Italië bestaat er geen openstelling van het huwelijk en kunstmatige inseminatie is verboden voor lesbische vrouwen. Zij moeten daarvoor uitwijken naar het buitenland.

maanden in spanning

Maandenlang zaten tientallen lesbische ouderstellen in het Italiaanse Padua in spanning. Want zou de niet-biologische moeder nog wel als ouder worden erkend? Ze waren bang dat ze voor de kleinste dingen machtigingen van hun partners nodig zouden hebben. Bijvoorbeeld als ze met hun kind naar de dokter gaan, of met hun kind in de trein zitten.

Vorige week maandag kwam het gerechtshof van de Noord-Italiaanse stad met het verlossende woord: de namen van niet-biologische moeders mogen gewoon op de geboorteaktes van hun kinderen blijven staan. Burgemeester Sergio Giordani van Padua is blij. “De liefde en het belang van de kinderen hebben gewonnen. Ik hoop dat het nu echt tot het parlement doordringt dat er wettelijke regels nodig zijn om deze gezinnen te beschermen.”

Bron: Trouw

Powered by Labrador CMS