“Ik vroeg me af of ik überhaupt binnen zou komen”

Sander vertelt over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

Elke maand vragen we een gay celeb naar zijn eerste keer in een homobar. Deze week is dj Sander de Graaf aan de beurt. Hij is medeorganisator van het feest Supernature en vormt de helft van dj-tweeling Doppelgang. “Toen ik de bar binnen liep, voelde het alsof ik een zonde beging. Nu was er geen weg meer terug.”

“Mijn eerste keer in een gaybar? Daarvoor moet ik heel erg diep graven… Mijn aller-allereerste ervaring in een gaybar was toen ik nog in Friesland woonde en een jaar of zestien was. Ik ging uit met een collega van de bijbaan in de horeca die ik destijds had. Hij was een stuk ouder en had al een aantal gay vrienden. Die bar heette ‘Extra’. Het zat in een heel geinig, verstopt straatje in het centrum. Ik kreeg altijd een onrustig gevoel als ik dat straatje passeerde. Toen ik die bewuste avond eenmaal besloot die bar te betreden, voelde het bijna als het begaan van een zonde. Alsof ik overstag ging. Hierna was er geen weg meer terug. 

Ik zat toen nog in de kast, behalve voor mijn familie thuis. Zij kwamen er via een foto in de downloadfolder van MSN achter dat ik met een jongen bezig was. Ik ben bijna tien jaar na de eerste keer in die gaybar pas uit de kast gekomen in Amsterdam. Leeuwarden was daarvoor niet de plek voor mij. 

“ik dronk tiener-klassiekers als pisang ambon en flugel”

“Ik dronk tiener-klassiekers als Pisang Ambon en Flugel”

De dag voorafgaand aan die avond was ik ongeduldig en gespannen tegelijk. Vooral omdat ik net zestien jaar was en niet wist of ik überhaupt binnen zou komen. Door het groepje oudere jongens waarbij ik aan mocht sluiten, bleek dit geen probleem. Ik voelde me veilig bij hen. 

Het was die avond de eerste keer dat ik omgeven was door zoveel gays tegelijk. Daardoor voelde ik de mogelijkheid om me vrijer te uiten en kon eindelijk een beeld vormen van dat waar ik lang over gefantaseerd had. Ik weet nog dat ik onder de indruk was van alle verschillende leeftijden en gezichten. Die avond was ik een van de jongste jongens, dat vond ik erg spannend. Ik dronk – na een tijdje geoefend te hebben – mijn eerste biertjes en wisselde dat af met tienerklassiekers als Pisang Ambon en Flugel. 

Ondanks mijn zenuwen voelde het als een antwoord op alles wat ik toen wilde. Harde muziek, dansende mannen, openlijke flirts en je mengen met gelijken. Toen de dj 'Sorry' van Madonna draaide, stormde ik richting de dansvloer, zowel onwennig als uitzinnig.

Of ik bij iemand ben blijven slapen? Een van de vrienden van mijn collega was de jongen waarmee ik online had gechat en hij was er die avond ook. Na een zoen aan de bar, bleef ik bij hem slapen.

Tegenwoordig is mijn favoriete gaybar in Amsterdam de Trut. Daar kom ik regelmatig en die plek voelt als een verlengde van mijn huiskamer. Doordat ik samen met mijn tweelingbroer werk als dj kom ik op veel LHBTQ-feesten. Met Doppelgang focussen we ons bewust op queer plekken en bouwen we mee aan een wereld die meer inclusief is. Ik organiseer zelf ook sinds een paar jaar het feest Supernature. Dat voelt als mijn queer playground.

Dit is Sander

Sander de Graaf is dj en werkt samen met tweelingbroer Maurice als duo Doppelgang, waarmee hij op festivals staat als Milkshake en Lowlands. Daarnaast werkt hij in het collectief ‘Supernature’ aan verschillende feesten in Amsterdam en host hij podia op verschillende festivals.

Coverbeeld: Henri Verhoef

Powered by Labrador CMS