“Ik dacht lang dat ik aseksueel was”

Modeontwerper Addy van den Krommenacker over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

De eerste keer is altijd spannend, maar meestal het begin van iets moois. Modeontwerper Addy van den Krommenacker (71) over zijn allereerste keer in een gaybar.

“In mijn twintiger jaren was ik onderdeel van een vriendenclub in Den Bosch. Allemaal hetero’s waarmee ik vaak op stap ging. Zelf worstelde ik nog met mijn geaardheid en dacht ik dat ik aseksueel was. Na een avond stappen moest ik van mijn vrienden altijd mee naar een gaybar, iets waar ik écht niet op zat te wachten. Mijn vrienden vonden het heerlijk alle aandacht te krijgen in Chez Nous, ik was altijd erg verlegen en stil. Ongeveer vijf jaar later brachten modeontwerper Frank Govers en zijn Amsterdamse society-vrienden een bezoek aan Den Bosch. Ik kende Frank van vroeger en ontmoette daar de destijds enorm bekende modekoningin Mathilde Willink. Zij wilde met mij naar een gaybar en dat hebben we gedaan, terwijl ik nog steeds in de kast zat. Ik was natuurlijk populair met al die bekende Amsterdammers die ik meenam.

Op een andere avond was ik samen met mijn vrienden en kreeg ik veel aandacht van vrouwen omdat ik in de mode werkte. Vervolgens zorgde ik ervoor dat die meiden aan mijn vrienden gekoppeld werden, terwijl ik aan de bar zat. Op een gegeven moment was er een erg knappe jongen die mij mee uit vroeg. We waren de hele avond samen en uiteindelijk ging ik met hem mee naar huis. De volgende ochtend wilden al mijn vrienden weten waarom ik ‘met die homofiel’ naar huis ging. Uiteindelijk ben ik vijftien jaar met hem samen geweest.

Mathilde Willink en Addy van den Krommenacker.
Mathilde Willink en Addy van den Krommenacker. (Beeld: privéarchief Addy).

De enige manier om in mijn tijd aan een man te komen, was door uit te gaan. Anders liep je voor je het wist de liefde van je leven mis. Nadat het uitging met mijn eerste vriend, toogde ik dus met lood in de schoenen naar de plaatselijke gaybar. Ik kwam in mijn eentje, en ging in mijn eentje weer naar huis. Ik voelde mezelf er helemaal niet prettig bij.

Toch heb ik uiteindelijk mijn tweede man, met wie ik tevens vijftien jaar een relatie heb gehad, ook in een gaybar leren kennen, tijdens carnaval. Ik was in die tijd gespierd en verkleed als matroos in een veel te strak shirt.

In gay kroegen kom je mij tegenwoordig niet meer tegen. Ik geniet er nu meer van om uit eten te gaan met vrienden.”

Addy van den Krommenacker is modeontwerper en woont in Den Bosch en Milaan. Als jonge ontwerper kleedde hij Sandra Reemer en Willeke Alberti. Chantal Janzen trouwde in een creatie van Van den Krommenacker. In 2021 heeft Addy een prinsessenjurk ontworpen voor Make A Wish Nederland. 

Powered by Labrador CMS