“Geld is een punt waar bij een scheiding vaak enorm over gebakkeleid wordt”
Vijf vragen aan belastingadviseur Paul Sturm
Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar het huwelijk werd opengesteld voor iedereen, iets waar we – terecht – erg trots op zijn. Maar waar wordt getrouwd, wordt soms helaas ook gescheiden. Belastingadviseur Paul Sturm wijst ons erop hoe belangrijk het is om bij een scheiding ook je voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te passen.
Paul, wat houdt die voorlopige aanslag inkomstenbelasting ook alweer in? “De voorlopige aanslag ontvang je voor of in het lopende belastingjaar. Het is een schatting van hoeveel inkomstenbelasting je in het lopende jaar terugkrijgt of juist moet betalen. Deze schatting is gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt. Zoals je laatste aangifte inkomstenbelasting of je voorlopige aanslag van 2023. Voor veel mensen is de voorlopige aanslag vooral een manier om de aftrekpost van de hypotheekrente maandelijks alvast terug te krijgen.
Omdat de voorlopige aanslag een schatting is die de Belastingdienst maakt over het lopende belastingjaar, en je persoonlijke en financiële situatie zomaar kan veranderens, is het goed om dan te controleren of de gegevens op de aanslag kloppen en aan te passen wanneer dat nodig is. De Belastingdienst stuurt je dan een nieuwe aanslag en zo houd je grip op je financiën.
Kom je vaak tegen dat stellen vooraf duidelijke afspraken hebben gemaakt over wat er op financieel vlak gebeurt, mochten ze ooit uit elkaar gaan? “Helaas niet! Wat ik ook vaak zie is dat een van de twee het allemaal wel snapt, en de ander zegt ‘oh, regel jij het maar!’. Dat is niet handig, als je er ooit alleen voor komt te staan. Ik raad mensen altijd aan om zich er toch een beetje in te verdiepen, óók als je er niet echt aanleg voor hebt. Zo begrijp je wat er financieel gaande is binnen je relatie, maar ook dat een scheiding mogelijk gevolgen kan hebben voor je belastingzaken.”
“het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld elke maand geld op je rekening krijgt waar je eigenlijk geen recht meer op hebt.”
Kun je voorbeelden noemen van situaties waarin dat is misgegaan? “Ik zie alles voorbijkomen, van situaties waarbij beide partners heel goede intenties hebben, tot complete vechtscheidingen. Bij een scheiding heeft soms een van de partners al jaren niet naar hun eigen administratie en financiën gekeken. Geld is een punt waar bij een scheiding vaak enorm over gebakkeleid wordt.”
Waarom is het zo belangrijk om bij een scheiding ook de voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te passen? “Als je die voorlopige aanslag niet aanpast naar je nieuwe situatie, kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld elke maand geld op je rekening krijgt waar je eigenlijk geen recht meer op hebt. Bij je daadwerkelijke aanslag kun je dan echt voor verrassingen komen te staan. Soms moeten mensen ineens een flink bedrag betalen. Dat kan heel zuur zijn. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk je voorlopige aanslag aan te passen naar je nieuwe situatie, of er een aan te vragen als je er nog geen hebt.”
Waar kunnen mensen terecht voor meer informatie? “Niet iedereen heeft een eigen belastingadviseur, en als je alleen maar een inkomen en hypotheek hebt, is dat vaak ook niet echt nodig want het aanpassen van de voorlopige aanslag en het doen van belastingaangifte is dan meestal niet zo ingewikkeld. Maar als de situatie bijvoorbeeld door een scheiding wat complexer wordt is het doen van aangifte of het wijzigen van de voorlopige aanslag ineens wat lastiger om goed te doen. Daarom vind je meer informatie over scheiden en belastingzaken op belastingdienst.nl/scheiden. Daar vind je ook de scheiden-checklist. Door deze in te vullen, krijg je een overzicht van wat je – eventueel samen – moet regelen voor je belastingen.”
Dit artikel is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid.