Dit zijn onze best gelezen artikelen van 2023!

Van onze nieuwe rubriek met queer helden, tot een openhartig verhaal van onze columnist Matthijs: deze artikelen waren in 2023 het populairst.

10: René Klijn (1962-1993) hielp het taboe op aids te doorbreken

Roze Reuzen René Klijn Winq

Samen met IHLIA LGBTI Heritage lanceerden we dit jaar de nieuwe rubriek Roze Reuzen, waarin we verhalen delen van mensen die een belangrijke rol speelden in de emancipatie van onze community. Dertig jaar geleden overleed zanger en foto­model René Klijn aan aids. In 1992 vertelde hij over zijn ziekte in een taboe­door­brekende aflevering van Paul de Leeuws programma De schreeuw van De Leeuw. "Het belangrijkste wat ik kon doen was aanschuiven in het programma. Het taboe doorbreken."

9: binnenkijken bij dick mulders: “mijn huis is mijn visitekaartje”

Dick Mulders Binnenkijken Winq

Op zijn 34ste gooide ex-jurist Dick Mulders het roer om: hij liet zich omscholen tot interieurarchitect. Zijn eerste project: het opknappen van een monumentaal grachtenpand, waarin hij inmiddels niet alleen woont, maar ook klanten ontvangt. 

8: “ik sta pontificaal met mijn rolstoel op grindr”

Let's Talk About Sex Jayden rolstoel

Het feit dat iemand in een rolstoel zit hoeft een plezierig seksleven niet in de weg te staan. Er zijn (nog steeds) veel misvattingen en vooroordelen en die helpt optimist en positivo Jayden* (24) graag de wereld uit. “Behalve dat ik moeilijk kan staan en iemand niet uit elkaar kan trekken en door de kamer kan gooien, is er veel mogelijk.”

7: thomas (77) zit al zijn hele leven in de kast: “ik had hulp moeten zoeken”

Open brief thomas winq

Thomas (77) is zijn hele leven in de kast blijven zitten en heeft daar achteraf gezien spijt van. In een open brief aan Winq vertelt hij zijn verhaal. “Ik hoop dat het anderen helpt om toch voor zichzelf te kiezen.”

6: hot op instagram: madonna’s celebration tour-danser kupono aweau

Kupono Aweau Winq

Begin december was Madonna in Nederland voor twee concerten. B Een van haar dansers is Kupono Aweau, die al jaren met haar meereist. Hier zijn mooiste Instagram-foto’s.

5: modefotograaf jasper abels: “ik vind het belangrijk dat mensen ook deze kant van mij zien”

Jasper Abels Winq

Modefotograaf Jasper Abels verloor eerst zijn broer en toen zijn zus aan zelfdoding. Ook hij worstelt met depressieve periodes. In de documentaire Pretty Sorrow laat hij zien welke impact dit heeft op zijn sprookjesachtige werk.

4: max en tim zijn een happy couple: “ik zag mezelf als hetero met homoseksuele gevoelens, tot ik max ontmoette”

Max Tim Happy Couple Winq

Max Laros (25, links op de foto) en Tim Schouten (27) leerden elkaar kennen tijdens hun theateropleiding. De vonk sloeg niet direct over: Tim zat nog in de kast, Max was nog nooit verliefd geworden op een jongen. Inmiddels zijn ze zes jaar een gelukkig stel. “Het enige waarin we wezenlijk verschillen: Tim is gelovig en ik niet.”

3: “ik ben hetero, maar wil het met een man doen”

Luuk (30) uit Amersfoort weet het zeker: hij valt alleen op vrouwen, maar fantaseert erover om een keer seks te hebben met een man. “Ik wil gewoon weten hoe het is.”

2: miss Nederland rikkie kollé: “de queer community ligt wereldwijd onder vuur”

Rikkie Kollé Winq

Rikkie Kollé (22), geboren in Hoorn en gelukkig in Breda, is een van de finalisten van Miss Nederland 2023. We spraken haar over de strijd om de kroon. "Als Miss-kandidaat wil, nee, móét ik me inzetten voor de lange wachtlijsten in de transgenderzorg."

1: Columnist matthijs ging voor het eerst naar club church: “deze avond was gedoemd om te mislukken”

club church column matthijs van els winq

Al jaren wilde columnist Matthijs van Els een spannende avond beleven in Club Church. Maar toen het eenmaal zover was, verliep zijn debuut niet zoals verwacht. “Voorpret is gezond, maar niet op deze manier.”

wil je meer? bekijk dan onze best gelezen artikelen van 2022!

Powered by Labrador CMS