interview

Miss Nederland-finalist Rikkie Kollé: “De queer community ligt wereldwijd onder vuur”

Over doorzetten, gelijkheid, fans en haters

Leestijd: 4 min

Rikkie Kollé (22), geboren in Hoorn en gelukkig in Breda, is een van de finalisten van Miss Nederland 2023. We spraken haar over de strijd om de kroon. "Als Miss-kandidaat wil, nee, móét ik me inzetten voor de lange wachtlijsten in de transgenderzorg."

Hoe gaan de voorbereidingen voor je deelname?
“Heel erg goed! Ik heb me goed ingelezen over wat het precies inhoudt om Miss Nederland te zijn. Het is namelijk meer dan een leuk koppie hebben en daar vergissen mensen zich nog wel eens in. Je bent een rolmodel met een duidelijke, sterke mening. Ik neem extra catwalkles en denk elke dag na over hoe ik mijn verhaal en mijn standpunten zo goed mogelijk kan overbrengen.”

Je deed in 2018 mee aan Holland’s Next Top Model. Wat heb je sindsdien geleerd over jezelf en het modellenwerk?

“Ja wow, way back! Ik ben nu het tegenovergestelde van wie ik toen was. Ik heb geleerd dat mensen altijd op zoek gaan naar iets om je mee te pakken en daar sta ik inmiddels boven. Ik voel me nu de vrouw die ik wil zijn en die ik eigenlijk altijd al was. Helaas heb ik ook de keerzijde van het modellenwerk ervaren. Strenge eisen en maten zijn voor een jong iemand nogal heftig en daar heb ik bewust afstand van genomen. Ik ben Rikkie en ik verander niet meer als mij zogenaamd de wereld wordt beloofd als ik nog even die ene centimeter verlies of dat taartje laat staan.”

Rikkie Kolle in regenboogopblaasband in zwembad.
Beeld: ©soivoryphotography

Hoe belangrijk is deze periode voor jou?

“Deze periode betekent alles voor mij. Ik moest heel erg aanvoelen wanneer ik er klaar voor was en dat is nu. Je moet met beide benen stevig op de grond staan, zo simpel is het. Je moet alles kunnen geven en weten waar je aan begint. Ondanks dat het leuk en gezellig is met elkaar, is het ook serieus en hard werken. Het is een traject waarin je je beste zelf vindt en leert wat het betekent om Miss Nederland te zijn.”

Wat is jouw doel tijdens deze verkiezing?

“In eerste instantie om iets te doen aan de transgenderzorg in Nederland. De wachtlijsten zijn momenteel drie jaar, voor alleen al een intakegesprek! Beeld je in dat je drie jaar moet wachten met worden wie je wil zijn. Dat moet een klap zijn. Ik wil, nee, ik móét me daarvoor inzetten! Ik wil een safe space creëren. De realiteit is dat de gehele queer community onder vuur ligt, zowel in Nederland als in het buitenland. Er worden mensen mishandeld, bedreigd en zelfs vermoord. Ik weet dat ik niet iedereen zal overtuigen. Het grootste gedeelte zit gewoon in de opvoeding. Zelfs in jip-en-janneketaal kun je mensen bijbrengen dat iedereen gelijk is. Het gaat om je ziel en een ziel hebben we allemaal, dus laat die ziel spreken en zorg dat mensen verder denken dan wat ze misschien gehoord hebben. Wat ik wil meegeven aan de samenleving is dat je alles kunt bereiken waar je van droomt, maar gun een ander dat ook, ongeacht waar je vandaan komt. Zorg dat je jezelf niet verliest in de neerhalende mening van een ander. Jij bent jij, en jij bent uniek!”

“ik ben trots om rikkie te zijn en dat is alles wat telt”

Hoe belangrijk vind je het om je genderidentiteit te bespreken tijdens je deelname?

“Daar kan ik kort over zijn. Ik ben een vrouw en ik voel me een vrouw, maar daar gaat het uiteindelijk niet om. Ik ben Rikkie, ik durf Rikkie te zijn en ik ben trots om Rikkie te zijn. Dat is alles wat telt.”

Wat zou het voor jou betekenen om de titel Miss Nederland 2023 te winnen?

“Het zou een bestempeling zijn op alles wat ik wil bereiken. Ik zou mijn community trots maken en de kroon dragen als Rikkie, 100% zoals Rikkie is en wil zijn. En dan zal die onzekere en kleine Rikkie van binnen zeggen: zie je wel, het is je gelukt. Je dacht dat je niet genoeg was, maar nu sta je hier als Miss Nederland. Straal en wees dankbaar. Het is het allemaal waard geweest.”

Hoe waren de reacties op je deelname?

“Mijn hele omgeving is zo ongeveer een regenboog, haha, dus vanuit daar alleen maar lovende reacties! Mijn familie steunt me ook vanaf het eerste moment, ook toen ik nog kleine Rik was. Ze zijn altijd zó trots en ik houd zoveel van ze! Negatieve reacties en zure meiden zitten er altijd bij, maar dat soort reacties zijn een weerspiegeling van hun eigen onzekerheid. Ergens vind ik het zielig, maar ik hoop dat zij ook op een dag de persoon zijn die ze willen zijn. Haters are your biggest fans!

Tekst gaat verder onder foto.

Finalist Rikkie Kollé glamour
Beeld: William Rutten

Miss Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door hannah. Hoe zorgen de producten van hannah ervoor dat jij stralend op dat podium staat?

“Mijn huid en hannah zijn echt vriendinnen geworden, haha! De producten werken geweldig en ik wil niet meer zonder! Ik had best wel last van een droge huid en puistjes. Mijn huid en huidwaardes zijn vrij sensitief voor de hormonen die ik slik. Ik heb gemerkt dat mijn huid veel rustiger is nu en dat ik een natural glow heb. En na het aanbrengen van make-up zit het de hele dag super!”

Wat zou jij tegen jonge meiden willen zeggen die ook streven naar de titel van Miss Nederland?

“Als je echt iets wil betekenen met jouw verhaal, doe het dan! De organisatie neemt je mee onder haar vleugels, je leert nieuwe mensen kennen en maakt geweldige dingen mee. Ik durf wel te zeggen dat ik vriendinnen heb gemaakt. En besef dat het meer is dan een leuk rondje lopen en een kroon dragen. Denk goed na of je klaar bent voor die stap. Het gaat om jou. Jij als persoon, dus je zal hoe dan ook stralen!”

Finalisten Miss Nederland 2023
Rikkie met haar mede-finalisten voor Miss Nederland 2023

Op zaterdagavond 8 juli vindt de finaleshow van Miss Nederland 2023 plaats in het AFAS Theater te Leusden en weten we of Rikkie er met de winst vandoor gaat. Wil je erbij zijn? Bestel je kaarten à 44,75 euro (inclusief parking en een pauzedrankje) via Miss Nederland.

Hoofdbeeld: William Rutten

Powered by Labrador CMS