podcast

de geïnterviewden uit Roze Reuzen de podcast

Winq presenteert: Roze Reuzen, de podcast!

Persoonlijke verhalen over de Nederlandse regenbooggeschiedenis. Beluister nu aflevering 5!

Leestijd: 2 min

Samen met geschiedenisplatform With Pride lanceren we onze allereerste podcast: Roze Reuzen. In persoonlijke interviews delen vijf mensen die een belangrijke rol speelden in de Nederlandse lhbtiq+-geschiedenis hun verhaal. Beluister nu aflevering 5, met Marty van Kerkhof (73), medeoprichter van de Rooie Flikkers.

In de eerste serie van Roze Reuzen gaat historicus Mark Bergsma in gesprek met vijf personen die zich decennialang inzetten voor de emancipatie van de Nederlandse lhbtiq+-gemeenschap. Hoe zijn zij opgegroeid, welke gebeurtenissen hebben hen gevormd, wanneer en waarom zijn zij zich gaan inzetten voor emancipatie, en hoe activistisch zijn zij vandaag de dag nog?

“met deze serie laten we zien dat queer personen altijd hebben bestaan”

onzichtbare geschiedenis

De podcast vloeit voort uit de portretreeks Roze Reuzen, die sinds de zomer van 2023 een vast onderdeel uitmaakt van de redactionele formule van Winq. “Met de verhalen in Roze Reuzen willen we onder zowel jonge als oudere lezers bewustzijn creëren over hoe de rechten die de Nederlandse regenbooggemeenschap vandaag de dag heeft tot stand zijn gekomen", aldus hoofdredacteur Martijn Kamphorst. “Daarnaast laten we met deze reeks zien dat queer personen altijd hebben bestaan, ook al zijn onze verhalen niet altijd even zichtbaar in de geschiedschrijving.”

vijf sleutelfiguren

In de eerste serie van interviewpodcast Roze Reuzen gaat historicus Mark Bergsma van geschiedenisplatform With Pride in gesprek met Lionel Jokhoe (o.a. SUHO), Marty van Kerkhof (o.a. Rooie Flikkers), Maaike Meijer (o.a. Paarse September), Corine van Dun (transemancipatie), en Twie Tjoa (ZMV-beweging). Mark Bergsma: “De Nederlandse regenbooggeschiedenis is nog te weinig bekend bij het grote publiek. In deze podcast laten we iconen uit deze geschiedenis zelf aan het woord. Ze vertellen hoe zij – met vallen en opstaan – zichzelf werden, dwars tegen de norm van de tijd in. Via deze weg willen we luisteraars informeren en inspireren, juist nu er weer zo’n oerconservatieve wind waait.”

tentoonstelling

Tijdens Queer Geschiedenismaand (de hele maand maart) verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering van de podcast Roze Reuzen. De afleveringen zijn te beluisteren via alle bekende podcastkanalen. Op het IHLIA-plein op de derde verdieping van OBA Oosterdok in Amsterdam is t/m 9 juni de Roze Reuzen-expositie te zien, waarin de verhalen uit de podcasts visueel tot leven komen met materiaal uit het IHLIA-archief.

aflevering 5: marty van kerkhof

Als medeoprichter van de actiegroep Rooie Flikkers claimde Marty van Kerkhof (73) in de jaren zeventig met ludieke acties meer ruimte voor homoseksuelen. “Als je wat wilt bereiken, moet je jezelf af en toe riskeren. Anders krijg je niets gedaan.”

aflevering 4: corine van dun

‘Aha, ik ben dus niet de enige!’ dacht oud-politica Corine van Dun (70) na het zien van een Amerikaanse talkshow waarin een trans vrouw werd geïnterviewd. Ze was begin twintig en het zou nog zo’n vijftien jaar duren voordat ze in transitie ging. Haar ervaringen nam ze mee in haar activisme op latere leeftijd, onder meer als voorzitter van Transgender Netwerk Nederland.

aflevering 3: lionel jokhoe

Beluister hieronder aflevering 3, met gepensioneerd psychotherapeut Lionel Jokhoe, die in 1980 medeoprichter was van SUHO (Surinaamse Homofielen), een werkgroep die zich richtte op Surinaamse homoseksuelen, die vaak dubbel werden gediscrimineerd, namelijk vanwege hun seksuele oriëntatie en vanwege hun huidskleur. 

aflevering 2: twie tjoa

Beluister hieronder aflevering 2, met feminist en organisatiesocioloog Twie Tjoa, die zich al decennia inzet voor (lesbische) vrouwen met een migratieachtergrond. Ze was de eerste vrouwelijke directeur op het ministerie van Arbeid in Suriname en is een icoon binnen de Zwarte, Migranten-en Vluchtelingen-Vrouwenbeweging. 

aflevering 1: maaike meijer

Beluister hieronder aflevering 1, met Maaijke Meijer, een van de oprichters van Paarse September, een actiegroep die in de jaren zeventig met rake teksten ruimte opeiste voor lesbische stemmen in de feministische beweging.

Roze Reuzen is een coproductie van Winq, geschiedenisplatform With Pride, IHLIA LGBTI Heritage en projectbureau Van Gisteren.

Powered by Labrador CMS