“Pas in Amsterdam deed ik iets met mijn nieuwsgierigheid”

Songfestivalcommentator Cornald Maas over zijn eerste keer in een gaybar

Leestijd: 2 min

Elke maand interviewen we gay celebs over hun eerste keer in een homobar. Journalist, tv-maker én Songfestival-commentator Cornald Maas (59) beleefde zijn eerste keer tijdens Roze Zaterdag, bijna 38 jaar geleden.

“Mijn eerste gay uitgaansplek was het feestterrein van Roze Zaterdag in Leiden op 25 juni 1983. Ik was begin twintig, studeerde daar en woonde met vijftien jongens in een huis van het studentencorps. Mijn beste vriendin destijds was lesbisch, en ze had al een vaag vermoeden dat ik misschien op mannen zou vallen. Zelf wilde ik daar niets van weten. Ik had net een vriendinnetje. Toch heb ik me op Roze Zaterdag laten overhalen om eens een kijkje te nemen. Ik herinner me dat Floris Michiels van Kessenich [homoactivist, onder andere oprichter van de Donderdagavond Eetclub – red.] meeliep in die stoet. Hij was lid van studentenvereniging Minerva en droeg een bord met ‘De adel loopt ook mee’ erop. Dat vond ik heel stoer van hem. Verder liepen er amper corporale types rond. Ik heb m’n ogen uitgekeken. Al die paradijsvogels vertegenwoordigden een wereld die ik niet kende, maar best spannend vond. 

Kort daarna gingen er verhalen over mij rond, zowel op Minerva als daarbuiten, dat ik gespot was op de Roze Zaterdag en op mannen zou vallen. Ik was er nog niet aan toe om iets met mijn nieuwsgierigheid te doen.

“ik hou er juist wel van om uit te gaan buiten de avonden die daarvoor zijn ingericht”

“Ik hou er juist wel van om uit te gaan buiten de avonden die daarvoor zijn ingericht”

“Dat kwam pas in Amsterdam, waar ik na mijn studie vrij snel naartoe ben verkast. Daar ben ik eigenlijk een nieuw leven gestart. Toen ik eind jaren 80 eindelijk eens uit de kast kwam, waren de eerste dodelijke slachtoffers van de aidscrisis al gevallen. Het uitgaansleven bruiste nog wel, maar het had een enorme klap gekregen. Ik ging vaak naar Havana. Daar was een goede mengeling van extravagantie, leuke muziek en goede gesprekken. Ook kwam ik vroeger graag in de Trut. Ik heb jarenlang gezorgd dat ik op maandagochtend nooit een vergadering had, zodat ik op zondag naar de Trut kon.

Later ging ik vooral naar Club Church op donderdag, de enige avond dat je je kleding mag aanhouden. Donderdagavond in Club Church was Amsterdam zoals ik de stad graag zie. Er was dan namelijk een heel vanzelfsprekende mix van mensen. Oud en jong, dragqueens, ex-vluchtelingen, studenten en toeristen: alles liep er door elkaar, met een totale vrijzinnigheid en tolerantie. Ik vond het heerlijk om uit te gaan op andere dagen dan vrijdag en zaterdag. Nu de horeca al zo lang dicht is, mis ik het echt. Ik verlang naar onverwachte ontmoetingen zoals je die bijvoorbeeld tijdens het uitgaan meemaakt. Ik hoop dat dat snel weer – op een veilige manier – kan.”

Dit is Cornald

Cornald Maas is schrijver en presentator. Hij presenteert dit najaar het tv-programma Volle Zalen en voorziet op 18, 20 en 22 mei het Eurovisie Songfestival van commentaar.

Beeld: Sabrina Bongiovanni

De eerste keer is altijd spannend
Meer verhalen lezen van celebs die vertellen over hun eerste keer in een gaybar? Bekijk dan snel de hele serie.

Powered by Labrador CMS