happy couple

Jeroen en Andrew in hun keuken

“Onze verschillen leveren de mooiste gesprekken op”

Andrew Sylveste en Jeroen Kerkhof

Jeroen en Andrew
Leestijd: 4 min

Allround entertainer/MC Andrew Sylveste (33) en IT-specialist/DJ Jeroen Kerkhof (30) zijn vijf jaar samen en leren nog iedere dag van elkaar. “Met een partner die op veel vlakken van jou verschilt, zie je dingen altijd door meerdere lenzen.”

Jeroen: “In 2014 leerden we elkaar kennen op een feestje, in Antwerpen.”
Andrew: “We hebben gelijk staan zoenen. Tegen mijn goede vriend, die met mij mee was, zei ik: ‘Dit wordt mijn vriendje.’
J: “Maar dat zou nog vier jaar duren. In 2018 kwamen we elkaar opnieuw tegen, dit keer op een feestje in Amsterdam. We kwamen allebei net uit een relatie en weer stonden we in no time te zoenen.”
A: “Daarna kwam er een date en hebben we drie dagen lang met elkaar doorgebracht. Inmiddels hebben we dik vijf jaar een relatie. ‘Zie je,’ zei de vriend van het feestje in Antwerpen laatst, ‘het is gewoon waarheid geworden’. Ik was helemaal vergeten dat ik dit ooit voorspeld had.”

een lekkere bubbel

A: “Ik ben geboren op Sint-Maarten, mijn familie woont nog altijd daar – al heb ik hier inmiddels ook een hechte gekozen familie. Op mijn zestiende ben ik uit huis gegaan en dat had vooral te maken met mijn seksualiteit. Een jaar of drie geleden heb ik mijn ouders voor het eerst sinds lange tijd weer gezien, samen met Jeroen. Het was de eerste keer dat ze een van mijn vriendjes ontmoetten, maar het ging goed. Mijn moeder zei op een gegeven moment zelfs ‘I love you’ tegen hem. In februari gaan we voor het eerst mijn familie bezoeken samen met Jeroens familie.”
J: “De feestdagen brengen we meestal door met mijn familie.”

“een relatie is hard werken. je moet elke ochtend opstaan en voor elkaar kiezen”

A: “Al vierden we onze eerste Kerstmis met zijn tweetjes. We houden allebei soms van die bubbel.”
J: “Ik nog meer dan Andrew. Hij is iets extraverter dan ik. Dat komt ook doordat hij al zijn hele werkende leven een entertainer is. Hij is iets meer gewend aan sociale settingen, ik ben wat introverter.”
A: “Daarin heb ik van Jeroen veel geleerd. Vroeger ging ik altijd door, door, door. Hij heeft me geleerd kracht in stilte te vinden.
J: “En Andrew trekt me zo nu en dan door een sociale setting heen wanneer mijn batterij leeg is. Hij is echt mijn anker in zulke situaties.”

impulsief vs. analytisch

J: “Andrews grootste pluspunten? Hij kan mensen zich heel welkom laten voelen. Op hun gemak stellen. Hij kan een glimlach op je gezicht toveren en hij kookt ook nog eens erg goed.”
A: “Naast ruimte maken voor rust, heb ik van Jeroen geleerd om goed na te denken over dingen. Hij is analytisch, ik impulsief. Ik vind zijn brein zo interessant. Ik kan soms superboos worden over een situatie en dan verwacht ik dat hij automatisch mijn kant kiest. Maar Jeroen ziet vaak twee kanten van een situatie. Dat is goed en gezond. Hij heeft mijn hart groter gemaakt.”
J: “Soms zit dat analytische me ook in de weg. Andrew geeft meer ruimte aan zijn emotie. Dat leidt weleens tot strijd, het is niet altijd koek en ei. Een relatie is hard werken. Je moet elke ochtend opstaan en voor elkaar kiezen. Gelukkig doen we dat allebei.”
A: “We hebben de afgelopen vijf jaar veel gewerkt aan beter communiceren. En we zijn geduldiger geworden naar elkaar. Ik vraag me weleens af of mensen dat van buitenaf merken. Er komen weleens mensen op ons af die zeggen: ‘Wat jullie hebben, wil ik ook!’. Daar word ik meestal een beetje ongemakkelijk van.”

Jeroen en Andrew op de bank
Jeroen en Andrew

waarde in verschillen

J: “Door onze verschillen heb ik veel over mezelf geleerd.”
A: “Van onze huidskleur tot waar we vandaan komen, we verschillen op veel vlakken. Dat heeft de mooiste gesprekken opgeleverd.”
J: “Met een partner die op veel vlakken van jou verschilt, zie je dingen altijd door meerdere lenzen. Neem de Black Lives Matter-demonstraties van een paar jaar terug. Ik zie mezelf niet als racistisch, maar die deden me mede door mijn relatie met Andrew wel inzien dat het systeem waarin we leven in en in racistisch is.”
A: “Jeroen wees me toen op iets heel moois. Dat we als zwarte mensen een gedeelde ervaring hebben in wat we wereldwijd meemaken, maar dat er ook zoiets is als een individuele zwarte ervaring. Dat mijn ervaringen als Haïtiaans-Cubaanse, op Sint-Maarten geboren jongen ook uniek zijn.”
J: “Het probleem is dat we vaak alles over één kam proberen te scheren, terwijl we allemaal verschillend zijn en onze eigen struggles en verhalen hebben.”

queer church

J: “Door corona stonden onze levens ineens best stil, de afgelopen tijd zijn we weer gaan groeien. Voor Andrew was het als entertainer een heftige periode.”
A: “Ik zat gewoon niks te doen. Het was een moeilijke tijd, al waren we onbewust wel gewend geraakt aan die rustige bubbel. Sweetie Darling hielp me na de lockdowns om weer aan de slag te gaan.”
J: “Dat is een feest georganiseerd door dj Peter van Vught, ook wel bekend als Peter Darling, waar we allebei bij betrokken zijn, ik als dj, Andrew als mc. Peter organiseert de feesten in Amsterdam en in zijn nieuwe thuisstad Barcelona.”
A: “Peter is mijn beste vriend en zijn feest is een queer celebration. Ik zei hem dat ik zo graag een keer zou willen mc’en en Peter gaf me die kans. Ik ben in de kerk opgegroeid en dat was voor mij als gay man echt traumatisch. Destijds werd ik in elkaar geslagen toen ik werd betrapt in de jurk van mijn moeder, nu sta ik trots in een jurk op het podium. Mensen zeiden als kind altijd dat ik ooit een pastoor zou worden. Als mc ben ik dat in zekere zin geworden. Met de microfoon in mijn hand probeer ik mensen zich goed te laten voelen in een community. You can do it, be fierce and cunty.”
J: “Sweetie Darling is een soort queer church. Als Peter iets in je ziet, geeft hij je een platform en steun om te groeien.”

huisje, boompje, feestje?

J: “Het woord ‘trouwen’ is weleens gevallen, maar we zijn er niet serieus mee bezig.”
A: “Voor het thema ‘kinderen’ geldt hetzelfde. Ik voel die druk wel vanuit mijn achtergrond. Hoe ouder ik word, hoe meer ik voel dat ik misschien vader zou willen worden.”
J: “We zijn een stabiele basis aan het opbouwen. Na verloop van tijd past een kind denk ik steeds beter in dat plaatje. Laten we eerst maar eens een hond nemen. Kijken hoe dat gaat.”

Powered by Labrador CMS