reportage

Man met regenboogvlag in Zürich

Nemo treedt voor het eerst op in Zwitserland tijdens Zürich Pride

In de komende Winq een uitgebreid interview met hen!

Zürich Pride 2025.
Leestijd: 2 min

Het Zwitserse Zürich was afgelopen weekend het toneel voor de grootste Pride van Zwitserland. Met een splinternieuwe locatie vierden ruim zeventigduizend Zwitsers feest én een stukje protest.

Het is een jubileumeditie van deze Zwitserse Pride in Zürich. De eerste Pride werd als Christopher Street Day namelijk in 1994 georganiseerd en was daarmee de eerste van heel het land. Het evenement werd later omgedoopt tot Zürich Pride om een bredere en inclusievere identiteit te omarmen. Om het jubileum te vieren, trok het gemeentebestuur flink wat uit de kast. Songfestivalwinnaar Nemo kwam een liedje zingen, en het hele festival werd vanuit de binnenstad naar een prachtig park aan het meer van Zürich verplaatst.

Het festivalterrein van Zürich Pride.
Het festivalterrein van Zürich Pride.

“Dat was ook wel nodig”, vertelt Julia Müller als ik haar op de eerste dag van het festival spreek. “De gemeente was enorm bang dat het optreden tot chaos zou leiden. Het is het eerste optreden dat Nemo in Zwitserland geeft sinds hen het Songfestival heeft gewonnen en dus was de gemeente bang dat er te veel mensen naar het Sechseläutenplatz zouden komen, waar het festival normaal georganiseerd wordt. Daarom vieren we het nu op Landiwiese, een park waar ruim negenduizend mensen in kunnen.”

pride mother

Julia legt uit dat ze als ‘Pride mother’, zoals ze zichzelf noemt, een flinke groep vrijwilligers onder zich heeft. “Ruim 120 mensen zijn bezig met deze pride, allemaal vrijwillig. Deze vrijwilligers helpen bij de organisatie, opbouw, begeleiding en schoonmaak, en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt.”

Een gezellige drag in de parade.
Een gezellige drag in de parade.

Daniel is één van die vrijwilligers. Hij zorgt voor sponsoring binnen Pride. Ook hij heeft de zenuwen over vanavond, en wel om Nemo. “Ja, al die mensen. Als dat maar goed gaat. We staan hier aan het water, dus ik hoop ook dat er niemand in dat water kukelt... En wat heeft Nemo aan! In Londen droeg die een enorme jurk, wat zal het vanavond worden?”

nederlands tintje

Op het festivalterrein zijn naast verschillende optredens van dragqueens en DJ’s als Felix Jaehn en de Nederlandse Darling Peter ook genoeg andere activiteiten. Zo zijn er enorm veel foodtrucks en een podium met harde house. Een klein podium vol Duitse slagermuziek wint de gezelligheidsprijs.

En die chaos voor Nemo? Druk was het, maar chaos werd het gelukkig niet. De Zwitsers hielden het keurig. Ook niet zo gek, want een biertje kost zes euro hier in Zwitserland en voor een Aperol moet je zestien euro neerleggen. 

Uiteindelijk ging laat op de avond het optreden van Nemo van start. Vlak voor dat moment werden er Eurovisienummers ingestart, waarvan Joost Kleins 'Europapa' de laatste was. 

Nemo kwam op en zong een nieuwe versie van 'The Code'. In het publiek ontstond even paniek toen bleek dat Nemo slechts een nummer kwam zingen en daarna weer huiswaarts keerde. Ook geen jurk helaas, het werd een shirt met een zwierige rok.

De opening van Zürich Pride.
De opening van Zürich Pride.

Op vrijdag was er dus een festival, en op zaterdag trok een kleurrijke parade door de straten van Zürich. De route slingerde duizenden bezoekers door de straten, die hier in Zwitserland niet met blikken bier, maar met flessen champagne feest vierden.

De data voor Zürich Pride in 2025 zijn nog niet bekend, maar in het Zwitserse Bern kun je op 3 augustus pride vieren en in Luzern op 26 augustus. In de Zwitserse alpen vindt de Arosa Ski Week plaats van 18 t/m 25 januari 2025.

Powered by Labrador CMS