queers for climate
Klimaatactivist Selçuk Balamir: “Alle vrijheden die wij nu hebben, komen voort uit strijd”
Selçuk Balamir (hij/hem) is eco-sociale designleraar aan de Willem de Kooning academie, medeoprichter Queers4Climate. Hij maakt zich hard voor een leefbare planeet. “De klimaatcrisis heeft de meeste impact op de meest kwetsbaren, en daar valt ook de queer community onder.”
“Mijn ouders grapten wel eens dat ze blij waren met het opvoeden van een activistisch kind. Ik hield me namelijk al vroeg bezig met kolonialisme en de problemen van uitbuiting. Ik realiseerde me dat een veilige wereld niet vanzelfsprekend was en dat ik me daartoe moest zien te verhouden. Tijdens mijn studie was ik me al bewust van klimaatverandering, maar ik nam het nog niet serieus. Ik kende het werk van Al Gore, maar de kapitalistische oplossingen die hij aandroeg – vervang je gloeilampen door spaarlampen en rijd hybride – kon ik niet serieus nemen. Als een probleem dusdanig groot is, kan de oplossing niet zo simpel zijn.
Het keerpunt was voor mij de Klimaatconferentie van Kopenhagen in 2009. Ik wilde het niet langer ontwijken of ontkennen; ik wilde een proactieve strijder worden. In 2010 kwam ik vanuit Turkije naar Nederland omdat de tegenbewegingscultuur in Amsterdam me aansprak. Ik wilde een community vinden om me mee te organiseren en dat werd voor mij een vruchtbare bodem voor mijn strijd voor een beter klimaat.
Met het oprichten van Nieuwland, een postkapitalistische woongroep in AmsterdamOost, hebben we bewezen dat je kunt innoveren en activeren én sociale woningen kunt creëren zonder lange wachtlijsten. Leven in een woongroep is het beste tegengif voor een geïndividualiseerde neoliberale samenleving.
Het is belangrijk om intersectionaliteit serieus te nemen en te zien wat er op de punten van overlap gebeurt. De klimaatcrisis heeft de meeste impact op de meest kwetsbaren, en daar valt ook de queer community onder. Zo ontstond in 2019 Queers4Climate, een beweging die ik mede heb opgericht. Existentiële vraagstukken speelden binnen de mainstream gay community toen nauwelijks, maar ‘there is no Pride on a broken planet’. Aan de ene kant hebben we geen tijd te verliezen, maar aan de andere kant moeten we erkennen dat een quick fix niet bestaat. Wat nu ineffectief lijkt, kan later grote impact hebben. De successen van eerdere bewegingen geven me hoop. Alle vrijheden die wij nu hebben, komen voort uit strijd. Soms vergeten we dit en voelt het als stilstand, maar samen dromen we, vechten we en gaan we vooruit.”
Beeld: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman - styling: Steven Dahlberg - grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong