travel

Een portretfoto van de burgemeester van Barcelona

Jaume Collboni is Barcelona’s eerste openlijk homoseksuele burgemeester

Roze aan het roer

Leestijd: 2 min

Arm, maar sexy. Dat waren de legendarische woorden van Klaus Wowereit, dertien jaar lang Berlijns geliefde burgemeester en openlijk gay. Jaume Collboni (54), sinds afgelopen zomer de nieuwe burgemeester van Barcelona, heeft andere ambities: zijn stad moet rijk én sexy worden.

Voor wie in Spanje nog niet op de hoogte was van het feit dat de politicus Jaume Collboni op mannen valt: hij trouwde op 9 april 2011, voor het oog van de paparazzi en onder het gejuich van diverse reality-tv-sterren, met televisieproducent Óscar Cornejo in het stadhuis van Barcelona. Tegenwoordig deelt hij als gescheiden man een flat met twee voormalige straatkatten (Aretha en Franklin) en is hij de eerste openlijk homoseksuele burgemeester van zijn dierbare geboortestad.

continu in de kast

De afgelopen jaren is een wapperende regenboogvlag aan het gemeentehuis voor Barcelonezen een vertrouwd gezicht geworden. Collboni’s voorganger, de charismatische Ada Colau, stak haar biseksualiteit namelijk niet bepaald onder stoelen of banken. Toch vroeg Jaume Collboni zich tijdens zijn derde gooi naar het burgemeesterschap af in hoeverre hij zijn seksuele oriëntatie zichtbaar wilde maken.

Hij sprak met diverse groepen uit de lokale queerscene en het waren vooral de jongeren die hem vroegen iedere kans te pakken om uit de kast te komen. Een coming-out is namelijk niet één gebeurtenis op één groot moment: elke nieuwe sociale situatie stelt Collboni opnieuw voor de keuze om wel of niet uit te komen voor zijn seksuele oriëntatie. Collboni: “Door zichtbaar te zijn als openlijk homoseksuele politicus, kan ik andere mensen helpen de stap te zetten om uit de kast te komen.”

gewenning, geen goedkeuring

Met een politieke carrière van bijna dertig jaar is Jaume Collboni inmiddels gewend geraakt aan online haat vanwege zijn linkse standpunten, maar hij is niet bereid om die homofobie via sociale media te tolereren. In de aanloop van de laatste gemeenteverkiezingen, terwijl zijn campagneposters in de metro beklad werden met het woord ‘flikker’, daagde Collboni een man voor de rechter wegens intimidatie en bedreiging via Facebook. Een zaak die hij won. “Het melden van iedere vorm van homofobie is van groot belang om een eind te maken aan de straffeloosheid”, aldus Collboni. “Ik heb veel vertrouwen in de rechtsspraak.”

Barcelona

harvey de held

Op Collboni’s bureau staat naast een kleine regenboogvlag een foto van zijn persoonlijke held Harvey Milk, de eerste verkozen politicus in de VS die open was over zijn homoseksualiteit. Milk werd in het stadhuis, samen met burgemeester George Moscone, vermoord door Dan White, een afgetreden gemeenteraadslid met homofobe opvattingen. Collboni: “Vanwege de voortdurende doodsbedreigingen nam Harvey Milk vlak voor zijn overlijden de volgende uitspraak op: ‘Als een kogel ooit mijn hersenen binnendringt, laat die kogel dan de deuren van elke kast vernietigen.’ Milks missie leefde voort na die ene fatale kogel. Zijn verhaal inspireerde veel queer personen om uit de kast te komen, hun seksuele identiteit te accepteren en te vechten voor hun rechten.”

deuren open trappen

Collboni zelf werd geboren tijdens de militaire dictatuur van Franco en bracht zijn tienerjaren door tijdens de Spaanse democratische overgang, toen er in een redelijk rap tempo meer vrijheden en rechten kwamen voor queer personen. In 1977 werd op de Ramblas van Barcelona de eerste lhbt-demonstratie van Spanje gehouden. De aidscrisis van de jaren tachtig wierp echter een grauwsluier over die ontwikkelingen. Collboni: “Ik kom uit een generatie die deuren heeft moeten openen, niet met geweld, maar met een zekere vijandigheid, omdat het constant don’t ask, don’t tell was.” Zijn ‘eerste’ coming-out was op z’n twintigste en die was het resultaat van een nieuwe liefde. Hij merkte dat hij iets meer voor een jongen voelde, de puzzelstukjes vielen in elkaar en hij werd stapelverliefd.

rijk en sexy

Collboni heeft ambitieuze plannen voor zijn stad. Hij wil ervoor zorgen dat Barcelona weer rijk én sexy wordt. Een toespeling op de uitspraak ‘Arm, maar sexy’ van Klaus Wowereit, de openlijk homoseksuele oud-burgemeester van Berlijn, een van Collboni’s favoriete steden. Concreet betekent dit onder andere het verwijderen van graffiti, een nieuwe landingsbaan op de luchthaven en – een idee opgepikt tijdens zijn laatste bezoek aan Amsterdam – het introduceren van een nachtburgemeester. Met Jaume Collboni aan het roer lijkt het met het behoud van onze rechten en de strijd tegen lhbtiqa+ fobie in Barcelona helemaal goed te komen.

Powered by Labrador CMS