A-okay

“Ja, mijn man en ik zijn aseksueel. Nee, we leven niet als broers”

Dirk van Baren over hun aseksualiteit

Leestijd: 2 min

Dirk van Baren (hen/hij), ging van de ene naar de andere kant van het spectrum. Toen hij en zijn man na een verslaving aan drugs in combinatie met seks volledig stopten met beide, verdween hun seksprikkel. “Blijkbaar is dat een veelvoorkomend ding. Ik zie het niet als een probleem.”

“Ik ben echt van de ene naar de andere kant van het spectrum gegaan. Van kleins af aan vond ik seks al fascinerend, maar toen ik eenmaal oud genoeg was om ermee aan de slag te gaan, zaten allerlei dingen het genieten van seks in de weg. Ik kwam na vijf stoten klaar, mijn anus was altijd te strak, en seks ging gepaard met veel afwijzing: mensen vonden me te dik, te vrouwelijk, mijn pik te klein, noem maar op.

Mijn man en ik cruiseten veel en begonnen seks op een gegeven moment te combineren met drugs. Ineens was ik helemaal ontspannen, hield ik het superlang vol en deed niets meer pijn. Eerst gebruikten we alleen in de weekenden, op een gegeven moment bijna elke dag. We waren volledig verslaafd. De seksprikkel verdween daarbij steeds meer naar de achtergrond, de drugs was veel belangrijker.

“Ik voel nu nul behoefte meer om me te conformeren aan de norm”

Uiteindelijk zijn we cold turkey gestopt – dat kan ik iedereen afraden. Daarna was de seksprikkel volledig verdwenen. Ik kan iemand nog wel sexy vinden, maar voel geen behoefte aan seks. Blijkbaar is dat een veelvoorkomend ding. Ik zie het niet als een probleem. ‘Wat vervelend voor je’, zei mijn vader, toen ik het hem vertelde. ‘Nee hoor, pap’, antwoordde ik, ‘het is helemaal oké zo.’

Mijn genderexpressie is vrijer geworden door het wegvallen van mijn seksuele aantrekking voor anderen. Ik voel nul behoefte meer om me te conformeren aan de norm. Ik hou bijvoorbeeld van lange nagels, maar wanneer ik uitging, knipte ik ze af, omdat ik wist dat weinig mensen erop aan zouden gaan. Ik kan nu meer mezelf zijn.

Mijn man en ik zijn nu beide aseksueel. En nee, dat betekent niet dat we als broers leven, zoals mensen vaak veronderstellen. Er is nog steeds veel intimiteit: knuffelen, kussen, samen slapen. We hebben een heerlijke relatie, ik kom niks te kort.”

Beeld: Armando Branco / Styling: Patrick Hiemstra | MUAH: Mila de Jong

Overhemd: Ralph Lauren / oorbel: Zara / wijde broek: Studio Hiem / schoenen: Studio Hiem

Powered by Labrador CMS