A-okay

“Ik heb altijd gedacht: ik ben normaal en de rest van de wereld is gek”

Micha Meinderts over zijn aseksualiteit

Leestijd: 2 min

Micha Meinderts (hij/hem) had nooit een hekel aan seks, hij zag simpelweg het punt niet. Zelfs toen hij op Tumblr op de term 'aseksueel' stuitte, viel niet direct het kwartje. “Het is heel lastig om te bepalen of een term betrekking op jou heeft als die gaat over een gevoel dat juist ontbreekt.”

“Toen ik voor het eerst met iemand zoende, schrok ik me rot. Mijn lichaam reageerde er fysiek op, terwijl liefde bij mij mentaal stopte bij ‘true love’s kiss’. Prima, dacht ik, blijkbaar hoort seks erbij als je van iemand houdt. Ik had er geen hekel aan, ik zag het punt gewoon niet. De intimiteit achteraf vond ik veel fijner.

Op een gegeven moment trok ik het niet langer om te worden gezien als vrouw. Daarin ben ik stappen gaan ondernemen. Ik keek veel YouTube-filmpjes van trans jongens die vertelden over hun transitie. Een van de eerste effecten van testosteron was volgens hen dat ze alleen nog maar aan seks konden denken. Ik keek ernaar uit te ontdekken hoe dat voelt, maar toen ik begon aan mijn lichamelijke transitie, veranderde er van alles, maar een seksdrive bleef uit.

“Sommigen schieten in de verdediging wanneer ze horen dat ik aseksueel ben. Alsof ik daarmee hun seksualiteit veroordeel”

Op Tumblr stuitte ik niet lang daarna op de term aseksueel. Ik las de destijds vrij beknopte wiki-pagina over het onderwerp, maar wist niet zeker of dit was wat ik voelde. Het is heel lastig om te bepalen of een term betrekking op jou heeft als die gaat over een gevoel dat juist ontbreekt. Dat heeft bij mij jaren geduurd.

Vorig jaar beschreef een cisgender man me hoe hij soms plots enkel nog aan seks kon denken, bijvoorbeeld wanneer hij een plaatje van een knappe vrouw zag. Er klikte iets in mijn hoofd: dat heb ik met eten! Ik verdwijn soms volledig in mijn gedachten wanneer ik bezig ben met hoeveel calorieën of eiwitten ik nog moet innemen.

Nooit heb ik het gevoel gehad dat iets in mij niet klopte. Ik heb altijd gedacht: ik ben normaal en de rest van de wereld is gek. Sommigen schieten in de verdediging wanneer ze horen dat ik aseksueel ben. Alsof ik daarmee hun seksualiteit veroordeel. Misschien zijn ze jaloers dat ik me heb ontworsteld aan de verwachtingen van onze geseksualiseerde maatschappij.”

Beeld: Armando Branco / Styling: Patrick Hiemstra | MUAH: Mila de Jong

Overhemd: Studio Hiem / tanktop: Zara / wikkelbroek: Studio Hiem / laarzen: Asos

Powered by Labrador CMS