A-okay

“Ik heb nog steeds weleens seks, maar kan makkelijk leven zonder”

Veer Begas over diens aseksualiteit

Leestijd: 2 min

Veer Begas (die/diens) kwam er pas toen die seksueel actief werd in een relatie achter dat die aseksueel is. “In mijn hoofd had ik het plaatje overgenomen uit films en boeken waarin seks het ultieme doel is in een relatie. Ik had er nooit eerder bij stilgestaan dat géén seks ook een optie was.”

“Op mijn vijftiende dacht ik bi te zijn, maar later bleek ik pan. Ik val op mensen, ongeacht hun gender. Pas later, toen ik seksueel actief werd in een relatie, kreeg ik door dat ik aseksueel ben. We hadden wel seks, maar ik merkte dat ik er geen behoefte aan had. Ik nam nooit initiatief en zat er niet mee als we lang geen seks hadden. Misschien lag het wel aan mijn genderdysforie waardoor ik seks niet fijn vond? Inmiddels weet ik beter. Ik voel romantische aantrekkingskracht tot mensen, maar geen seksuele; ik ben aseksueel en panromantisch.

Mijn vriend en ik zijn nog steeds bij elkaar en ik ben superblij met hem. We zijn elkaar alleen maar beter gaan begrijpen. Daar komt eerlijkheid, vertrouwen en goede communicatie bij kijken. Het loopt niet altijd even soepel, maar we denken altijd in oplossingen. Zo praten we steeds vaker over een open of polyamoreuze relatie.

“We moeten aseksualiteit meer in het zonnetje zetten: veel mensen denken nog dat er iets mis is met ze”

Het niet voelen van seksuele aantrekking staat los van het hebben van seks of sexy zijn. Ik heb nog steeds wel eens seks – en dat vind ik leuk – maar ik kan makkelijk leven zonder. In mijn hoofd had ik het plaatje overgenomen uit films en boeken waarin seks het ultieme doel is in een relatie. Ook in mijn omgeving werd seks hooggewaardeerd. Ik had er nooit eerder bij stilgestaan dat géén seks ook een optie was. Ik voelde me sterk toen ik het ontdekte.

We moeten aseksualiteit meer in het zonnetje zetten want veel mensen denken nog dat er iets mis is met ze. Ze zijn bang om niet te kunnen voldoen aan het beeld van anderen, maar weet dat er echt niks mis is met je. Seks is jouw zaak. Jij kent jezelf het beste.”

Beeld: Armando Branco / Styling: Patrick Hiemstra | MUAH: Mila de Jong

Oorbellen: privébezit / zilveren jack: Zara / Paars t-shirt: Monki / Paarse strik/broche: Studio Hiem / Pantalon: Humanoid / Schoenen: Vans

Powered by Labrador CMS