A-okay

“Je krijgt als aseksueel persoon vaak te horen: het komt nog wel”

Eva Biesot over haar aseksualiteit

Leestijd: < 1 min

Na een lang acceptatieproces kwam Eva Biesot (zij/haar) op haar negentiende bij een vriend uit de kast als aseksueel. “Toen ik mensen vertelde over mijn aseksualiteit, kwam ik er pas achter hoeveel gelijkgestemden er zijn.”

“Aseksueel zijn betekent voor mij dat ik geen seksuele aantrekkingskracht voel tot anderen en dat ik geen behoefte heb aan seks. Op het aromantische spectrum ben ik nog zoekende.

Op mijn negentiende kwam een vriend bij mij uit de kast als aseksueel en dat heeft een zaadje in mijn hoofd geplant. Het was voor mij een lang acceptatieproces. Je krijgt als aseksueel persoon vaak te horen ‘het komt nog wel’ of ‘je bent nog jong’, maar ik dacht daar anders over. Dat was fijn, maar toch viel mijn toekomstbeeld uit elkaar, zeker als het gaat over aromantisch zijn. Je groeit op met huisje-boompje-beestje en ik vond het lastig accepteren dat het voor mij waarschijnlijk niet zo zou worden.

“Ik heb het gevoel dat de queer community soms erg geseksualiseerd wordt”

Alleen zijn vind ik geweldig, maar het doemscenario is dat ik nooit voor iemand op de eerste plek zal staan. Het blijft altijd vriendschappelijk en dat is een eng gevoel. Toen ik mensen vertelde over mijn aseksualiteit, kwam ik er pas achter hoeveel gelijkgestemden er zijn. Er zijn zoveel mensen die het gevoel hebben dat er iets mis is met ze omdat ze gewoon niet weten dat aseksualiteit bestaat. Dat kan heel eenzaam voelen.

Ik heb het gevoel dat de queer community soms erg geseksualiseerd wordt en als aseksueel persoon vind ik het af en toe moeilijk om daar mijn plekje in te vinden. Sommige mensen denken ook dat het een keuze is of dat we niemand kunnen krijgen.

Mijn aseksualiteit is echt een bevrijding. Ik dacht dat al deze dingen niet goed aan me waren, maar ik mag mijn leven indelen zoals ik dat wil. Ik beperk mezelf niet, ik heb het juist nodig om me goed te voelen.”

Beeld: Armando Branco / Styling: Patrick Hiemstra | MUAH: Mila de Jong

Top: vintage van Jofel Vintage / kimono: H&M / zilveren broek ketting: Berschka / zwarte wijde broek: Cos / armbandjes: privébezit / schoenen: Puma

Powered by Labrador CMS