De Straat Op campagnefoto

Dit is waarom queer Nederland op 24 mei massaal de straat op gaat

“Alle signalen staan op rood”

Leestijd: 2 min

Tienduizenden demonstranten worden verwacht bij de landelijke protestmars ‘De Straat Op’. Een demonstratie tegen beperkte burgerrechten, maar vooral een krachtig pleidooi voor solidariteit, diversiteit en een leefbare toekomst – met de queergemeenschap in de frontlinie. Dj, schrijver en activist Joost van Bellen is een van de voortrekkers. “Alle signalen staan op rood.”

Op de Dam in Amsterdam start op zaterdagmiddag 24 mei, klokslag één uur De Straat Op: een protestmars waarin queer rechten, klimaat, antiracisme, sociale zekerheid en democratische vrijheden samenkomen. Achter de schermen is maandenlang gewerkt aan deze dag. Opvallend is de enorme betrokkenheid vanuit de queergemeenschap: meer dan veertig organisaties uit de LHBTIQA+ hoek sluiten zich aan. Van Foundation Erwin Olaf tot Club Church, van het Travestiecabaret Amsterdam tot de Roze Filmdagen. “Dat deze mars gedragen wordt door zóveel verschillende initiatieven uit onze scene zegt alles”, stelt Joost van Bellen.

“dit is geen feestje, dit is verzet. en het moet luid zijn.”

onder druk

De dj en schrijver, die al decennia in de voorhoede van de queer cultuur staat, was zelf niet direct betrokken bij de opstart van de demonstratie, maar werd benaderd om mee te denken over zichtbaarheid. “Ik kreeg de vraag of ik wat wilde delen op social media”, vertelt hij aan Winq. “Maar toen ik de lijst zag met deelnemende organisaties, miste ik alle queer geluiden. Terwijl juist ónze rechten keihard onder druk staan.”

een lief monster

Wat volgde was een sneeuwbaleffect. Van Bellen bracht een aantal zwaargewichten uit de community samen: mensen van het Homomonument, meldpunt RITA, de Foundation Erwin Olaf, Café Saarein, en nog veel meer. “Samen zijn we gaan mobiliseren, ronselen, mails sturen, bellen, schreeuwen bijna. En ineens ging het rollen. Het werd een monster – maar dan wel een heel lief, krachtig monster.”

sluipende discriminatie

De urgentie om te demonstreren wordt breed gevoeld. Wereldwijd worden queer rechten teruggedraaid: Pride wordt verboden in Hongarije, in Italië wordt ouderschap door twee vrouwen of twee mannen onmogelijk gemaakt, en in het Verenigd Koninkrijk is de wetgeving ronduit transfoob geworden. “En in Nederland?” zegt Joost. “Daar gebeurt het sluipender. Wetten over transrechten blijven liggen, conversietherapie is nog steeds toegestaan, en politici als Wilders doen uitspraken die regelrecht uit Trumps draaiboek komen: ‘Er zijn maar twee geslachten’.”

De Straat Op campagnefoto
De Straat Op

samen schreeuwen

Daarom is ‘De Straat Op’ volgens hem geen vrijblijvende zaterdagmiddagwandeling. “Dit is geen feestje, dit is verzet. En het moet luid zijn. Er zijn podiumwagens, speeches, muziek, maar bovenal: geluid. Stemmen. Trommels. Misschien zelfs een fanfareorkest. Want we moeten ons laten horen, zolang dat nog kan.”

Voor wie twijfelt of aarzelt, heeft Van Bellen ook een boodschap. “Ben je bang om alleen te lopen? Kom dan om 12 uur naar het Homomonument. Van daaruit vertrekken we als groep naar De Dam. In de veiligheid van de massa. Samen voel je je sterker.”

erfenis van erwin olaf

De steun van de Foundation Erwin Olaf is symbolisch én praktisch van groot belang. Olaf – die in 2023 overleed – streed zijn hele leven voor inclusie, zichtbaarheid en vrijheid van expressie. “Zijn foundation steunt dit initiatief voluit. Want zoals Erwin het zei: ‘er is geen plek voor uitsluiting, op geen enkel vlak’. Dat raakt alles wat ‘De Straat Op’ belichaamt.”

De protestmars ‘De Staat Op’ start op zaterdag 24 mei 2025 om 13.00 uur op De Dam in Amsterdam. Meer info vind je op destraatop.nu

Powered by Labrador CMS