Brussels Pride

Zet in je agenda: 18 mei is het tijd voor Brussels Pride

Met de jaarlijkse parade, de Rainbow Village en een groot feest met DJ's en artiesten

Leestijd: 2 min

Al jaren vormt de Pride Village het kloppende hart van Brussels Pride. Dit jaar is er in het weekend van 18 mei van alles te doen, met als hoogtepunt de jaarlijkse parade door de straten van de Belgische hoofdstad. Het thema van dit jaar: Veilig Elke Dag, Overal. Bekijk hier het volledige programma.

Dit jaar zal Brussels Pride plaatsvinden op zaterdag 18 mei bij Mont des Arts en zal de lhbtiq+-gemeenschap weer in het middelpunt van de belangstelling staan. De straten van Brussel zijn versierd in de kleuren van de regenboog.

Brussels Pride

geschiedenis

Brussel viert Pride sinds 1996, waarbij tientallen organisaties samenkomen om deel te nemen aan de festiviteiten. Bijna 2.500 bezoekers woonden het eerste evenement bij, dat de 'Belgian Lesbian and Gay Pride' werd genoemd.

In 2010 veranderde het evenement in 'Belgian Pride' en sinds vorig jaar heet het 'Brussels Pride: The Belgian and European Pride'. Dit om de sterke Brusselse wortels te benadrukken, terwijl het ook de verbondenheid met België en de Europese Unie bevestigt.

Brussels Pride

programma

Het hoogtepunt van Brussels Pride is de jaarlijkse parade die door de stad trekt. Ook is er weer de Rainbow Village, het warme, gastvrije en kloppende hart van de lhbtiq+-gemeenschap in de buurt van de Grote Markt. Hier presenteren verenigingen en bars zich in de Rue du Marché au Charbo en de Rue des Pierres. Je geniet hier van een drankje en maakt vrienden voor één nacht of een leven lang. Beren, twinks, fashionista's, butch, gym queens, hipsters, travestieten, queers... iedereen is welkom! Ook is er weer een hoofdpodium waar artiesten en DJ’s optreden – een feest dat jaarlijks zo’n 250.000 mensen trekt.

Hoewel de parade op 18 mei het hoogtepunt is van de Pride-vieringen in Brussel, beginnen de activiteiten al op 8 mei en is er een hele reeks evenementen. Belangrijke gebouwen in Brussel zullen baden in regenboogkleuren, en zelfs het iconische Manneken-Pis standbeeld zal een Pride-kostuum dragen om in de stemming te komen.

Brussel staat ook bekend om zijn nachtclubs. Voor dit Pride-weekend zullen enkele clubs een speciale queer line-up hebben zoals FUSE en C12, maar er worden ook veel feesten georganiseerd zoals GAY HAZE, en meer. Op zondag zal LA DEMENCE @ FUSE dit zware weekend afsluiten.

Brussels Pride

thema voor 2024

In België, Europa en de wereld streven lbtiq+-mensen ernaar om hun dagelijkse leven te leven in een omgeving waar iedereen zich vrij en veilig kan voelen.

In 2024 is het noodzakelijk dat de levenskwaliteit van lhbtiq+-mensen de norm wordt, en niet de uitzondering. We moeten allemaal concrete, effectieve en blijvende acties ondernemen tegen alle vormen van discriminatie, geweld en haatmisdrijven, overal en altijd. Deze acties omvatten informatie en bewustmaking, respect en vertegenwoordiging van alle groepen, met een bijzondere focus op raciale en genderminderheden en kansarme gemeenschappen.

Het thema voor het evenement van dit jaar is daarom 'Veilig Elke Dag, Overal' – waarbij de organisatie pleit voor een samenleving waar iedereen zich vrij en veilig kan voelen. Dit is een krachtige oproep van de gehele lhbtiq+-gemeenschap aan alle burgers om dagelijks actie te ondernemen.

Brussels Pride

aanvullend programma

Naast het hoofdprogramma zijn e ook nog een aantal conferenties rond Brussels Pride. Op donderdagochtend 16 mei vindt de ELTA (European LGBT Travel Alliance) conferentie plaats, en gaat over de algemene staat van het Europese lhbtiq+-toerisme. Donderdagmiddag is de Brussels Pride conferentie, georganiseerd in samenwerking met de Europese LGBT mediavereniging. Deze gaat over de betekenis van Pride in 2024. Vrijdag 17 mei organiseert de Belgische federale overheid in Brussel een internationale mensenrechtenconferentie. Maandag 20 mei is er een conferentie over cultuur en Europa georganiseerd door Forbidden colors.

meer infomatie

Kijk voor meer informatie over Brussels Pride op de bijbehorende website. Informatie over het uitgaansleven vind je hier. En algemene lbhtiq+-informatie vind je op de website Visit Brussels.

Brussels Pride
Powered by Labrador CMS