winq diversity awards 2023

Winnaar Winq Inspiration Award 2023: Lotte van Eijk & Deen Groothuizen

Lotte en Deen zijn de belichaming van ‘queer joy’

Leestijd: 2 min

De Winq Inspiration Award gaat naar het Rotterdamse influencerkoppel Lotte van Eijk en Deen Groothuizen, voor de krachtige manier waarop ze hun duizenden volgers moed inspreken op hun social media. “We horen vaak dat we de community een gevoel van thuiskomen bieden.”

Hoe echte liefde eruitziet? Werp een blik op de social media van het Rotterdamse koppel Lotte van Eijk en Deen Groothuizen en je hebt je antwoord. Speels, krachtig en onvoorwaardelijk. Liefde waar je jaloers van wordt.

de sterkste mens

Deen: “Wij inspireren elkaar heel de pleurisdag door joh. Er is eigenlijk niets wat ik niet inspirerend vind aan Lot.”
Lotte: “Voor mij is Deen de belichaming van echt voor jezelf kiezen. Twee jaar terug besloot hij zijn leven te gaan leiden zoals hij dat wil, als trans man. Dat is het meest krachtige waar ik ooit bij heb gestaan. Deen is de sterkste mens die ik ken.”

de kracht van kleding

Deens moed inspireerde Lotte om haar eigen kledingmerk Loveij te lanceren. “Ik dacht: als Deen zo dapper durft te zijn in een wereld die soms helemaal tegen hem lijkt te zijn, wat houdt mij dan tegen?” Met haar merk vult Lotte een gat in de markt. “Voor dikke mensen wordt nauwelijks leuke kleding verkocht. Ik moest alles zelf maken, anders was ik aangewezen op een of ander kutshirtje van de Wibra. Zonde, want kleding is juist een van de dingen geweest die mij heeft geholpen me thuis te voelen in mijn eigen huid. Met mijn merk probeer ik die kracht nu ook aan anderen te bieden.”

“we horen vaak dat we mensen een gevoel van thuiskomen geven”

queer liefde

Op Instagram delen Lotte en Deen bewust veel van hun persoonlijke (liefdes)leven met hun duizenden volgers. Deen: “Ik dacht altijd dat liefde iets voorwaardelijks was, dat ik eerst van alles moest doen om respect te verdienen. En toen ontmoette ik Lot.”
Lotte: “We zijn beste vrienden en daarbij vind ik Deen ook nog eens superlekker. Ik denk dat we dit soort queer liefde te weinig zien in de media: wij wisten niet dat dit bestond.”

nieuw inzicht

Lotte en Deen ontvangen veel enthousiaste reacties op social media. Deen: “Het tofste vind ik de berichten die ik krijg van ouders van trans jongeren die zeggen dat ze door mij te volgen een andere band met hun kinderen hebben gekregen.”
Lotte: “Dat is toch prachtig? Dat hij mensen van een andere generatie tot nieuw inzicht weet te brengen?”

thuiskomen

Wie een rotdag heeft, doet er goed aan door de feeds van Lotte en Deen te swipen. Lotte: “We horen vaak dat we mensen een gevoel van thuiskomen geven. Dat is precies wat we proberen te doen: mensen een warme knuffel bieden. Een adempauze in de heftige wereld waarin we leven. De vreugde gaat bij ons altijd voorop.”

winq inspiration award

Deze award is voor mensen die zich op onnavolgbare inzetten voor de emanci­patie, zichtbaarheid en bovenal het geluk van de Nederlandse lhbtq-gemeenschap.

Beeld: Dario & Misja
Video: Roy Schepers en Emma Pot
Visagie: Clayton Leslie

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Hivos, Hooghoudt, Mini, PwC en United Airlines.

Sponsors
Sponsors
Powered by Labrador CMS