Paus Leo XIV

Wat zijn de standpunten van Paus Leo XIV op het gebied van lhbtiq+-thema’s?

Leestijd: 2 min

Al na twee dagen was er witte rook: de kardinalen hadden een nieuwe paus gekozen. De Amerikaanse kardinaal Robert Prevost gaat vanaf nu door het leven als paus Leo XIV. Hij volgt in de voetsporen van paus Franciscus, die gays aan de ene kant verwelkomde maar ze aan de andere kant net zo gemakkelijk uitschold. Hoe denkt zijn opvolger over lhbtiq+-thema’s?

We blikken eerst even kort terug op paus Franciscus. Die liet zich meerdere keren verzoenend uit over homoseksuelen en zei ooit: “"Als iemand homoseksueel is, de Heer zoekt en goede bedoelingen heeft, wie ben ik dan om te oordelen?” Hij zei ook dat homoseksualiteit ‘geen misdaad’ is en beschreef de criminalisering van de lhbtiq+-gemeenschap als ‘verkeerd’.

flikkerse bende 

Aan de andere kant liet hij zich negatief uit over homoseksualiteit. Vorig jaar liet hij weten dat gays welkom zijn bij priesteropleidingen maar dat het (vrij vertaald) beslist geen ‘flikkerse bende’ mocht worden.

 Een ander voorbeeld: in de herfst van 2023 verbaasde hij vriend en vijand toen hij verkondigde dat homoseksuele koppels hun huwelijk konden laten inzegenen door de Rooms-Katholieke kerk. Later bleek dat het hier niet ging om een ‘pastorale inzegening’ zoals bij heterokoppels maar een ‘liturgische inzegening’, met daarbij de opmerking dat ‘ook grote zondaars gezegend mogen worden’.

Nog een voorbeeld: begin 2023 zei paus Franciscus dat homoseksualiteit ‘geen misdaad is maar wel een zonde’.

door... naar paus leo xiv

Op het eerste gezicht lijkt Franciscus’ opvolger paus Leo XIV wat minder conservatief in het leven te staan. Zo riep hij Trump al eens tot de orde over het strenge immigratiebeleid van zijn regering, net als vice-president JD Vance.

Maar als het gaat over lbhtiq+-thema’s lijkt paus Leo XIV juist minder progressief te zijn dan zijn voorganger. We moeten daarvoor wel terug naar 2012, toen hij een groep bisschoppen toesprak. Daarin stelde hij dat er sympathie bestond binnen het katholieke geloof voor overtuigingen en gebruiken ‘die haaks staan op het evangelie’. Als voorbeeld hiervan noemde hij ‘de homoseksuele levensstijl’ en ‘alternatieve gezinnen bestaande uit partners van hetzelfde geslacht en hun geadopteerde kinderen’.

 Toen hij bisschop was in Peru, verzette Prevost zich tegen overheidsplannen rond genderlessen op scholen. Hij noemde ‘de promotie van genderideologie verwarrend’ omdat ze ‘genders creëren die niet bestaan’.

glaad is hoopvol 

De Amerikaanse lhbtiq+-organisatie GLAAD kwam in een reactie op de benoeming van de nieuwe paus met het volgende statement, bij monde van CEO Kate Ellis: “De Rooms-Katholieke Kerk staat aan de vooravond van een hoopvol en inclusief nieuw hoofdstuk. Onder leiding van paus Leo XIV is er een buitengewone kans om miljarden mensen wereldwijd te inspireren en lhbtiq+-mensen met compassie, waardigheid en liefde te omarmen”, aldus Ellis.

Ze vervolgt: “Hij kan voortbouwen op de reeds geboekte vooruitgang en bijdragen aan een kerk die de universele boodschap van acceptatie en zorg voor iedereen werkelijk uitdraagt. We hopen, net als met paus Franciscus, samen te werken met paus Leo om ervoor te zorgen dat de kerk blijft groeien als een gastvrij thuis voor iedereen.”

vredesgroet

Na zijn inhuldiging sprak paus Leo XIV de menigte op het Sint Pieterplein toe. Hij zei: “Ik wil graag dat deze vredesgroet al uw harten en al uw families bereikt... en mensen over de hele wereld. Moge vrede met u zijn."

Lhbtiq+-katholieken en andere queers over de hele wereld zullen de komende weken nauwlettend in de gaten houden of de vredelievende woorden van paus Leo XIV ook hen zullen blijven bereiken.

Powered by Labrador CMS