Paus Franciscus

Vaticaan: homostellen zegenen betekent géén goedkeuring van homoseksuele relaties

“Ook grote zondaars mogen gezegend worden”

Leestijd: 1 min

Paus Franciscus verbaasde vriend en vijand toen hij vorige herfst verkondigde dat homoseksuele koppels hun relatie konden laten inzegenen door de Rooms-katholieke kerk. Gisteren kwam het Vaticaan met een toelichting waar toch weer allerlei mitsen en maren aan vast zaten. Homoseksuele koppels blijven ‘zondaars’, het inzegenen moet héél snel en zeker niet voor het altaar in de kerk…

In oktober maakte paus Franciscus een opvallende draai. Hij verklaarde dat de Rooms-katholieke kerk de relatie van homoseksuele koppels mocht zegenen. Hij zei erbij dat dergelijke zegeningen niet hetzelfde zijn als die voor heteroseksuele stellen en dat het sacrament bij het huwelijk blijft voorbehouden aan heterokoppels.

verwarring en angst

Na zijn uitspraken werd paus Franciscus onder de kritiek van conservatieve bisschoppen. Tijdens een bisschoppenconferentie in Malawi verboden ze het zegenen van homokoppels direct. Volgens Keniaanse bisschoppen leidde de beslissing van de paus tot ‘verwarring en angst’. In Oekraïne luidde de kritiek dat ‘een zegen zonder oproep om het zondige leven af te zweren, kan lijken op goedkeuring’.

In een toelichting van het Vaticaan die donderdag uitkwam, probeert de kerk de gemoederen te sussen. Het verschil tussen lithurgische zegeningen en pastorale zegeningen wordt nog een benadrukt. Die eerste wordt uitgevoerd bij het huwelijk voor heterostellen, doop of communie. Die tweede mogen katholieke priesters geven aan ‘irreguliere stellen’. Dat zijn niet alleen homokoppels, maar ook mensen die ongetrouwd samenleven.

heel kort en niet op belangrijke plekken 

Ook is er een handleiding gegeven voor hoe die zegening eruit moet komen te zien. De duur is ‘heel kort, een paar seconden’ en de zegen mag niet worden gegeven op een belangrijke plek in het heilig gebouw of voor het altaar. Er mag geenszins verwarring ontstaan als een ceremonie te veel lijkt op een lithurgische zegening.

Het Vaticaan benadrukt ook nog eens dat seks tussen homoseksuelen nog altijd ‘zondig’ is – net als alle seks buiten het huwelijk overigens. Paus Franciscus herhaalt dat ook geregeld, al vindt hij homoseksuele gevoelens geen zonde en is hij uitgesproken tegenstander van het criminaliseren van homoseksualiteit.

zondaars

Tot slot benadrukt het Vaticaan dat een priester die een homokoppel zegent ‘geen ketter is’, zoals sommige kritische bisschoppen zeiden. “Het is geen blasfemie en niet in strijd met de katholieke doctrine. Ook grote zondaars mogen gezegend worden.”

Bron: de Volkskrant / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS