Paus Franciscus: “Homoseksueel zijn is geen misdaad. Wel een zonde”

Woorden van paus zijn 'historisch'

Leestijd: < 1 min

Dat paus Franciscus homoseksualiteit nog altijd zondig noemt, is natuurlijk vreselijk. Maar nu hij heeft gezegd dat homoseksueel zijn geen misdaad is, kan dit misschien iets veranderen aan de situatie in landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Volgens paus Franciscus zijn wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen ‘onrechtvaardig’. In een interview met The Associated Press (AP) benadrukte de paus dat God van al zijn kinderen houdt zoals ze zijn en riep hij katholieke bisschoppen op om lhbtq-mensen in de kerk te verwelkomen.

Hij zei: “Homoseksueel zijn is geen misdaad. Ja, het is een zonde.” Daar voegde hij aan toe dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen deze twee termen.

Homoseksualiteit strafbaar in 67 landen

AP meldt dat ongeveer 67 landen wetten hebben die seksuele activiteit strafbaar stellen tussen mensen van hetzelfde geslacht, ook al is die activiteit met wederzijds goedvinden. In elf landen wordt de doodstraf opgelegd.

In 2003 oordeelde het Hooggerechtshof dat anti-sodomiewetten in de VS ongrondwettelijk zijn, maar meer dan een dozijn staten hebben dergelijke wetten nog steeds in de boeken staan. Deskundigen zeggen dat deze wetten bijdragen aan de stigmatisering van lbhtq’s, zelfs als ze niet worden nageleefd.

Doodstraf

Eerder deze week zette Mohamed Bazoum, de president van Niger, zijn plannen uiteen om homoseks te verbieden en de doodstraf op te leggen aan gehuwde koppels van hetzelfde geslacht, waar intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht op dit moment nog legaal is.

De opmerkingen van paus Franciscus over anti-lhbtq-wetgeving komen voorafgaand aan zijn reis naar Afrika.

Historische woorden

President en CEO van lhbtq-belangenorganisatie GLAAD Sarah Kate Ellis heeft de woorden van de paus ‘historisch’ genoemd. Ze zegt in een statement: “Paus Franciscus hekele wetten in bijna zeventig landen die lhbtq-mensen criminaliseren en riep de rooms-katholieke kerk op om een actieve rol te spelen bij het intrekken van die wetten. Zijn historische verklaring zou een boodschap moeten zijn richting wereldleiders en miljoenen katholieken over de hele wereld: lhbtq’s verdienen het om te leven in een wereld zonder geweld en veroordeling, en met meer vriendelijkheid en begrip.”

Ellis wijst er nog wel op dat de paus er nog niet helemáál is: “De verklaringen van paus Franciscus van vandaag zijn een doorbraak in de strijd om lhbtq-mensen te decriminaliseren. En ze illustreren daarnaast het werk dat moet worden gedaan om religieuze leiders eindelijk te laten zien dat lhbtq zijn geen zonde is.”

Ook het COC is blij met de uitspraak: ”Het is een enorme steun in de rug voor LHBTI+ personen van Polen tot het Afrikaanse continent. Daar kunnen politici zich niet langer verschuilen achter het Vaticaan bij het criminaliseren van de regenbooggemeenschap.”

Bron: LGBTQ Nation / Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS