Regenboogvlag op Poolse tv

Voor het eerst weer een regenboogvlag op Poolse tv: “Homofobie is voorbij”

Leestijd: 1 min

Voor het eerst in acht jaar was er weer een regenboogvlag te zien op de Poolse nationale tv-zender. Het Poolse koppel Jakub en David was erbij en verkondigde live op tv: “Homofobie is voorbij op de Poolse televisie.”

jakub en david

Jakub en David hebben we vaker voorbij zien komen. We lieten jaren geleden al zien hoe ze zich inzetten voor de openstelling van het huwelijk en voor de belangen van lhbtiq+’s in Polen. Door de jaren heen hebben ze meerdere momenten gepakt om aandacht te vragen voor de situatie voor lhbtiq+-mensen in hun vaderland.

 

Nu zijn ze opnieuw in beeld verschenen – letterlijk. Want Jakub en David waren te zien op de nationale tv-zender van Polen waarbij ze zwaaiden met een regenboogvlag. Het was voor het eerst in acht jaar dat er een dergelijke vlag te zien was op deze Poolse zender. Jakub had ook nog een persoonlijk appeltje te schillen, want zeven jaar geleden was hij ontslagen bij die tv-zender, puur en alleen omdat hij gay is.

acht moeilijke jaren

De afgelopen acht jaar zijn moeilijk geweest voor de lhbtiq+-gemeenschap in Polen. De conservatieve regering heeft een aantal regels uitgevaardigd die seksuele minderheden discrimineren, waaronder beruchte ‘lhbt-vrije zones’. Ook in de nationale media werden lhbtiq+-onderwerpen verboden. Zelfs tijdens de uitzending van het Eurovisie Songfestival waren er pogingen om de regenboogvlag uit te wissen. Jacob verloor zijn baan nadat hij zeven jaar geleden met zijn man trouwde.

In december, na het winnen van de verkiezingen, nam de democratische coalitie de macht over en kondigde deze veranderingen aan, ook voor de lhbtiq+-gemeenschap. Premier Donald Tusk besloot de wet omtrent burgerlijke partnerschappen binnen de eerste honderd dagen na zijn aantreden uit te vaardigen.

nieuw hoofdstuk 

Ook de nationale televisie is veranderd. Het bezoek van lhbtiq+-koppels met de regenboogvlag was symbolisch en wordt gezien als een nieuw hoofdstuk voor de nationale televisie. Jacob verwacht ook presentator te worden van een ochtendshow op de Poolse televisie.

Powered by Labrador CMS